Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stjepan Kraljić
  • 23.02.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Stjepan Kraljić: kako uz manje novca cijele godine imati rascvjetan vrt

Raskošan, šareni vrt, prava je oaza mira, no želimo li u cvjetnoj rapsodiji uživati već s prvim siječanjskim zrakama sunca, sve do kasne jeseni, taj će nas luksuz stajati od nekoliko stotina do par tisuća kuna. Inženjer hortikulture, Stjepan Kraljić, ima recept za uštedu.

Foto: Depositphotos/victor217
  • 4.883
  • 397
  • 0

Osim za vlasnike vrtova, sezonske ukrasne biljke koje krase okoliš, svake su godine iznova velika stavka i za gradove, koji, da bi imali rascvjetale parkove i cvijećem ukrašene trgove, svake sezone, iz budžeta, izdvajaju znatna sredstva. 

Mladi inženjer hortikulture iz Nove Gradiške, Stjepan Kraljić, pak tvrdi da ima recept za uštedu uz koji, u ljepoti rascvalog bilja možemo uživati gotovo cijele godine, uz mnogo manje novca.

Umjesto sezonskog, jednogodišnjeg bilja, koje svake godine moramo ponovo kupovati, mogu se, kaže mladi inženjer, posaditi cvatući grmovi i drveće koje će svaki privatni vrt i gradski park krasiti raskošnim cvjetovima, od zimskih mjeseci, pa do kasne jeseni.

Posebnu ugodu u svakom vrtu daju zeljaste biljke 

Donosimo vam Stjepanove savjete za uštedu, uz koje ćete u cvjetnoj bajci uživati već od siječnja pa sve do prvih snjegova, a pri tom nećete svake godine iznova trpjeti udar na kućni budžet.

"Posebnu ugodu u svakom vrtu daju zeljaste biljke koje su pravi ukras u dvorištu. U sklopu sa zeljastim biljkama, razne drvenaste te grmolike cvatuće vrste dodatno će uljepšati vrt. U ovom malom kalendaru cvatnje i sadnje, spomenut ću samo određene vrste biljaka koje su pogodne i za amatere, jer nisu zahtjevne za održavanje“, kaže Stjepan Kraljić.

Na vrhu popisa Stjepana Kraljića je Kimonant (naslovna fotografija) (Foto: arhiva S. Kraljića)

Na vrhu njegovog popisa biljaka, koje bi se trebale naći u svakom vrtu, je Kimonant (Chimonanthus praecox), poznat i pod nazivom "Zimski cvijet“. 

"Riječ je o grmolikoj ili drvenastoj listopadnoj vrsti koja cvjeta već sada, te njeni žuti cvjetovi, ugodna mirisa, krase vrt od siječnja pa do ožujka. Ova se biljka sadi u proljeće, a voli sunčano i zaštićeno mjesto,  preferira plodno i porozno tlo“, kaže mladi inženjer hortikulture

Čim se ugase žuti cvjetovi zimi rascvalog Kimonanta, njegovu ulogu preuzima Jasmin (Jasminum officinale) "Prekrasan grm jasmina cvate od ožujka pa sve do kolovoza. Cvijet je bijele boje i prekrasnog, intenzivnog mirisa. Odlučite li se ovog proljeća 'useliti' jasmin u svoj vrt, vodite računa o tome da voli sunčani položaj te rahlo, humusno tlo. Još dužu sezonu cvatnje ima Hortenzija (Hydrangea), koja također u cvate od ožujka, no raskošnim cvjetovima, u širokoj paleti boja, vrt krasi sve do studenog. To je grmolika vrsta.

Hortenzija - zanosna kraljica svakog vrta

Mnoge vrste hortenzije imaju cvatove koji sadrže dva tipa cvjetova, male plodne cvjetove u sredini cvata i velike, neplodne cvjetove raspoređene u kružnicama oko centra svakog cvata. Hortenzija se razmnožava reznicama, a sadi se u jesen na polu-sjenovito ili sunčano mjesto“, kaže Stjepan ističući kako potkraj ožujka i u travnju počinje cvjetati  i doista posebna biljka - Magnolija (Magnolia) 

Magnolija evoluirala još prije pojave pčela 

Magnolija je, pojašnjava, stara sorta koja je evoluirala još prije pojave pčela. 

"Cvjetovi magnolije su se razvili zbog poticanja polinacije kukcima. To je izrazito otporna vrsta i voli sunčani položaj. Odgovara joj rahlo tlo, ne previše propusno tako da biljka uvijek ima malo vlage u zemlji. Razmnožava se položenicama i reznicama, a sadi se krajem ljeta ili početkom jeseni“, pojašnjava.

Sadnja ukrasnog drveća i grmlja u vrtu

U travnju na cvjetni tron dolaze Japanska trešnja (Prunus serrulata) i Jorgovan (Syringa). "Japanska trešnja je listopadno drvo koje se u mnogim vrtovima i parkovima  uzgaja kao ukrasno drvo. Cvate u travnju, cvjetovi su prekrasnog mirisa, a biljka najviše voli sunčani položaj. Još jedan listopadni grm, ili drvo, koji je raskošan ukras svakog vrta je jorgovan (Syringa) koji cvate od travnja do početka lipnja. Cvjetovi su promjera 5 do 10 milimetara, a vijenac s četiri latice i uskom cijevlju dugačak je 5–20 milimetara. Jorgovan se sadi u proljeće ili jesen, a voli sunčan položaj“, kaže on. 

Jorgovan - ukrasni, jestivi i ljekoviti grm

U svibnju, prije nego prolista, cvjeta Judino drvo (Cercis siliquastrum ), no za ovu će vam biljku trebati malo strpljenja, jer ćete u njenim prvim cvjetovima uživati tek kada "proslavi“ svoj peti rođendan.

Prekrasan grm jasmina cvate od ožujka pa sve do kolovoza (Foto: Pixabay/SanduStefan)

"Judino drvo je listopadno, nisko stablo ili veliki grm, s jednostavnim, velikim, srcolikim listovima, koji se u jesen oboje žutim tonovima. Raste srednjim intenzitetom, u visinu 10 do 15 metara. Cvijeta tek kada doživi petu godinu, a cvjetovi, u nijansama od ružičaste do ljubičaste, smješteni su gusto, na prošlogodišnjim granama. Zanimljivo je da Judino drvo stvara cvatuće izbojke pa izgleda impresivno i neobično u punoj cvatnji“, kaže naš sugovornik, ističući kako ovo drvo voli sunčano mjesto i razmnožava se sjemenom ili mladicama.

Forzicija, Zlatna kiša i Glicinija

Od ranog proljeća okućnicu će nježnim, svijetlo žutim cvjetovima, ukrasiti i Forzicija (Forsythia). "Na tom se listopadnom grmu prije listova pojavljuju cvjetovi koji su duboko podijeljeni na četiri latice koje se spajaju u osnovi. Saditi ga možete i u proljeće i u jesen, vodeći računa o tome da ova biljka voli sunčan položaj“, kaže naš sugovornik.

U svibnju i lipnju bujna će vrtna dekoracija biti Zlatna kiša, obična zanovijet (Laburnum anagyroides). To je listopadni grm, ili manje stablo, koje voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Ova biljka, u smislu vrtnog dekora, daje mnogo, a ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu i uz to je izrazito otporna. Razmnožava se sjemenom i reznicama.  

Od srpnja pa do studenog pravu će vam cvjetnu rapsodiju u vrtu prirediti Glicinija (Wisteria). "To je drvenasta penjačica kod koje je bitno naglasiti da joj se grane savijaju oko potpornih stupova, u smjeru kretanja kazaljki na satu, ili obrnuto. Cvjetovi, čija je boja bijela ili raskošno ljubičasta, smješteni su u grozdaste cvasti. Razmnožava se položenicama. Sadi se u jesen, a voli sunčani položaj“, savjetuje inženjer hortikulture.

Kraj zime je idealan za zimsku rezidbu i cijepljenje glicinije

U lipnju i srpnju cvate i listopadno drvo Katalpa ili cigaraš (Catalpa bignonioides). Naziv cigaraš dobio je, pojašnjava inženjer, zbog mahuna koje izgledom podsjećaju na cigare. To stablo može doseći visinu do 18 metara i pritom tvori široku krošnju nepravilnog oblika. Voli sunčano ili polusjenovito mjesto, vlažnu zemlju. Razmnožava se reznicama i sadi se u proljeće. 

Savjeti uz koje će vaša okućnica biti rascvjetana gotovo cijele godine

Na Stjepanovom popisu biljaka, za gotovo čitave godine rascvali vrt, našla se i Albicija (Albizia julibrissin), vrlo neobično, egzotično, listopadno drvo, čija ljepota najviše do izražaja dolazi sredinom ljeta, prilikom cvatnje. 

Albicija je egzotično, listopadno drvo, čija ljepota najviše do izražaja dolazi sredinom ljeta (Foto: Pixabay/barbara baldocchi)

"Cvjetovi Albicije pojavljuju se u kiticama, divne su ružičaste boje, blagog mirisa, promjera oko 5 cm te izraženih prašnika. Ovoj biljci odgovara sunčan ili polusjenovit položaj, na zaštićenom mjestu, dobro podnosi sušna razdoblja te nije zahtjevna u pogledu kvalitete tla“, pojašnjava Stjepan, napominjući da se Albicija sadi u proljeće, reznicama.

Medonosne biljke na javne površine!

U kolovozu cvate i još jedno listopadno drvo, koje može biti i u obliku grma. Klerodedron (Clerodedrum), uglavnom raste kao nisko stablo koje može doseći visinu od 6 metara. Kako cvate u kolovozu, ljetne vrućine dodatno utječu na intenzivan miris cvjetova klerodendrona, čiji se dekorativni plod, koji je neobične, plave boje, smješten u crvenoj čahurici, na granama može održati sve do proljeća. Biljka voli sunčan položaj i razmnožava se sjemenom. 

Tijekom ljeta cvjeta i Kelreuterija, lampion drvo (Koelreuteria paniculata). "To listopadno stablo može biti visoko od 5 do čak 15 metara te tvori gustu i okruglastu krošnju. Cvjetovi su mu nepravilnog oblika,  čaška cvijeta sastoji se od četiri lapa dok je vjenčić sastavljen od četiri latice žute boje. Voli sunčani položaj. Razmnožava se reznicama i sadi se u proljeće“, savjetuje mladi inženjer uz čije će savjete vaša okućnica biti rascvjetana gotovo cijele godine.


Tagovi

Stjepan Kraljić Hortikultura Savjeti za uštedu Ukrasno bilje Cvatući grmovi i drveće Uređenje okućnice


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]