Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smreka
  • 18.12.2021. 18:00

Sobna smreka - zamjena za božićno drvce

Lakše podnosi kućne uvjete u odnosu na ostale četinjače, iako će joj najbolje odgovarati osvjetljen hodnik koji se ne grije. Vrlo je osjetljiva na nedostatak svjetlosti i brzo se počinje izduživati.

Foto: Depositphotos/FreerLaw
  • 1.899
  • 87
  • 1

Čileanska araukaria ili sobna smreka je drevna biljka koje odlično uspijeva u kućnim uvjetima. Najčešće se kupuje kao alteranativa za živa ili umjetna božićna drvca, međutim ona nije ograničena na samo kratki period praznika. Ovu vrstu možete godinama imati i uživati u njenom lijepom izgledu.

Araukaria pripada porodici Araucariaceae i jedna je od najstarijih četinjača na planeti. Rasprostranjena je na brojnim otocima južne hemisfere i može narasti preko 65 m. U kućnim uvjetima njena visina je uvjetovana visinom stropa i neće cvjetati. Odlikuje se tankim deblom, prekrasnim granama i mekanim iglicama. Voli da je držite na hladnijem mjestu i zahtjevna je u pogledu uzgoja.

U kućnim uvjetima uzgaja se samo vrsta Araucaria heterophylla poznata kao Norfolk bor. Nizozemski uzgajivači su dugogodišnjom selekcijom uspjeli stvoriti vrste koje rastu dva, odnosno najviše četiri metra u visinu.

Zahtijeva hladnoću

Lakše podnosi kućne uvjete u odnosu na ostale četinjače, iako će joj najbolje odgovarati osvijetljen hodnik koji se ne grije. Veoma je osjetljiva na nedostatak svjetlosti i brzo se počinje izduživati. Tijekom ljetnih, vrelih dana treba je ukloniti s mjesta na koje direktno prodiru zrake Sunca. Najbolje joj odgovaraju istočne i zapadne pozicije. Također, ne podnosi ni taman prostor. U tami odbacuje iglice. Ako problem s osvijetljenjem potraje, brzo dolazi do sušenja donjih grana.

Biljka treba imati dovoljno prostora za rast. Ne smije se stavljati u male prostore. Minimalna temperatura koju može podnijeti je 10°C, a ljeti temperatura ne smije biti viša od 22°C.

Kako biste je koristili kao božićno drvce u kratkom blagdanskom periodu od jednog do dva tjedna bit će dovoljno da redovno provjetravate prostoriju i održavate vlažnost zraka nešto veću nego inače. Zahtijeva redovno prozračivanje prostorije, ali ne podnosi ni nagle promjene temperature. Redovno zalijevanje i povećana vlažnost zraka ključ su uspjeha uzgajanja araukarije. Zalijeva se vodom čija je temperatura samo 3 do 5°C veća u odnosu na temperaturu prostorije.

Ne podnosi prašinu i ako je ne prskate, iglice će otpasti. Za prihranu koristiti samo namjensko gnojivo za četinjače u tekućem obliku i dodavati svaka dva tjedna u razdoblju intenzivnog rasta.

Krajem zime ili početkom proljeća, kada su noćne temperature iznad 12°C možemo je iznijeti van. 

Rezidba i zaštita araukarije

Nikada joj ne režite vrh. To ne podnosi i zaustavit će rast. Presađivanje se obavlja po potrebi, svake 3 do 4 godine. Prilikom presađivanja budite pažljivi, jer ne podnosi oštećenja korijena i stresanje zemlje s njega. Odgovara joj poseban supstrat za četinjače s blago kiselom pH reakcijom od 3 do 5,5.

Često je napadaju grinje i to može biti problem, jer kad je jednom napadnu teško se mogu uništiti.


Tagovi

Araucaria Sobna smreka Božićno drvce


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]