Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva cvijeća
  • 09.02.2023. 07:30

Sjetva petunije u veljači i ožujku - kada ih presaditi?

Petunija ima vrlo sitno sjeme čija klijavost se gubi već nakon dvije godine. Pazite što i kako sijete

Foto: Depositphotos/ lakshmi-777.yandex.ru
  • 1.973
  • 89
  • 0

Za sjetvu petunije u veljači i ožujku odaberite sjeme staro do dvije godine. Ono je vrlo sitno i brzo gubi klijavost te zahtijeva dobro pripremljen supstrat bez grudica. Odgovara joj pH reakcija od 6 do 6,5.

Osigurajte dovoljno topline

Za razvoj izniklih biljaka dovoljna je plitka posuda koja ima dubinu do 5 cm. Napunite ih supstratom do tri četvrtine, a zatim lagano pritisnite, izravnajte površinu i zalijte.

Sitno sjeme se pažljivo zasije. Možemo ga pomiješati s pijeskom kako bi se bolje raspodijelilo. Možete to napraviti omaške po površini ili u redove. Na međuredni razmak od 2 do 3 cm i razmak u redu od 1 do 2 cm. Prekriva se tanjim slojem supstrata.

Lagano ga rukom pritisnite kako bi istisnuli zračne džepove i osigurali bolji kontakt sjemena sa supstratom.

Kako bi spriječili isušivanje površinskog sloja i propadanje sjemenki koje su započele klijanje, potrebno je površinu prekriti prozirnom folijom ili plastičnom vrećicom. Redovno provjeravajte vlažnost. Optimalna temperatura za klijanje je oko 25ºC. Mlade biljke će se pojaviti već poslije pet do 10 dana ili poslije dva tjedna. Nakon nicanja uklonite foliju.

Krasit će svaki prozor, terasu (Foto: K. Rastija)

Mlade biljčice su osjetljive

Poslije nicanja smanjite temperaturu na oko 20ºC. Posudu držite na osvijetljenom mjestu. Ako je na tamnom, može doći do izduživanja mladih biljaka kada niknu. Neka imaju dovoljno svjetlosti tijekom 14 do 16 h. Tijekom rasta temperatura ne treba biti ispod 15ºC, jer to može dovesti do propadanja sadnica. Održavajte vlažnost supstrata, ali pazite, ne smije biti ni prevlažan jer je tada podložan propadanju. Zalijevajte pažljivo jer su mlade biljke vrlo osjetljive na eroziju, odnošenje supstrata vodom. 

Kada mlade biljčice razviju dva do četiri prava lista, presađujemo ih u pojedinačne posude. To će osigurati dovoljno prostora da se korijen razvije. Kod starih sorti mlade biljke se prikraćuju kada formiraju osam listova. To će potaknuti grananje i dobivanje bujnijeg grma. Kod novih se sorti ova mjera može izostaviti.

Na stalno mjesto se sadi kada ima osam listova.


Tagovi

Petunija Sjetva petunije Uzgajanje petunije Rasad petunije Presađivanje petunije Zalijevanje Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.