Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od tuče
  • 29.11.2022. 10:30
  • Varaždinska, Bukovec

Šest mjeseci nakon katastrofalnog nevremena isplaćene naknade za štetu od tuče

Cijeli je proces trajao duže od očekivanoga, ali ne zbog sporosti administracije, već stoga što su se elementarne nepogode u ovome kraju nažalost, ponavljale tijekom svibnja i lipnja, zbog čega je produljivano vrijeme za unos konačnih šteta, rekla je ministrica.

Foto: Varaždinska županija
  • 1.870
  • 81
  • 0

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije koji su stradali u olujnom nevremenu u svibnju ove godine, isplaćene su naknade za štetu od tuče u ukupnom iznosu od 10 milijuna i 485 tisuća kuna, izvjestili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Anđelko Stričak na konferenciji za novinare održanoj na OPG-u Josipa Mraza u Dubovici kraj Velikog Bukovca.

"Ponovo se pokazalo da samo jedna mjera nije bila dovoljna da bi se ublažile posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo ovaj kraj", istaknula je ministrica navodeći da su poljoprivrednici koji su imali osigurane usjeve dio sredstava dobili od police osiguranja, dio sredstava isplaćen je temeljem Zakona o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, dio kroz posebne mjere kojima će se poljoprivrednicima omogućiti da ulažu u obnovu investicijskog potencijala, a osigurana su i sredstva kojima su nadoknadili izgubljeni prihod.

"Cijeli je proces trajao duže od očekivanoga, ali ne zbog sporosti administracije, već stoga što su se elementarne nepogode u ovome kraju nažalost, ponavljale tijekom svibnja i lipnja, zbog čega je produljivano vrijeme za unos konačnih šteta u Registar šteta. Intenzitet naknade bio je 55 posto", naglasila je dodajući da je ukupno na području ove županije isplaćeno više od 10 milijuna kuna, a na području svih šest županija koje su stradale u nevremenu više od 25 milijuna kuna. 

Naknade za 393 poljoprivrednika

Šest mjeseci od nevremena naknade je primilo četiristotinjak poljoprivrednika s područja Varaždinske županije, a ukupni iznos za tu namjenu ujedno je najveći iznos isplaćen za štete u poljoprivredi na području ove županije.

"U svibnju smo u bukovečkom kraju svjedočili strašnim prizorima nakon nezapamćene prirodne nepogode. Stoga mi je drago što mogu izvijestiti da su naknade za štete u poljoprivredi isplaćene prošli tjedan i to za ukupno 393 poljoprivrednika, odnosno svima koji su ispunili uvjete Javnog poziva", rekao je župan.

U prosjeku je, dodao je, isplaćeno 50 posto od ukupno utvrđene štete, što je najveći iznos dosad. "Ovime smo prvenstveno pomogli hrvatskom cvjećarstvu, jer se upravo ovdje, u ludbreškom i bukovečkom kraju, proizvodi čak polovica hrvatskog cvijeća", istaknuo je.

Možete se osigurati od pada aviona, ali ne i od tuče. Ne znam kakva nas budućnost čeka

Stričak je naveo i da je podrška poljoprivrednicima jedan od prioriteta Županije, o čemu govori podatak da su za 50 posto povećali proračun za poljoprivredu. Ove su godine već isplatili više od šest milijuna kuna potpora za ulaganja u poljoprivredi, i to za čak 1.040 korisnika. "U proračunu za 2023. godinu planiramo još veći iznos, čak sedam milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje", poručio je.  

O elementarnoj nepogodi koja je zadesila njihov kraj te sanaciji šteta i podršci poljoprivrednim proizvođačima na konferenciji su govorili i načelnici Malog i Velikog Bukovca -  Darko Marković i Franjo Vrbanić, te načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

"Prije šest mjeseci činilo se je da je situacija nerješiva, no, uz podršku jedinica lokalne samouprave, Varaždinske županije, Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske uspjeli smo sanirati ogromne štete od nevremena koja je na području naše županije procijenjena na 20 milijuna kuna", rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

Očekuju sredstva iz Mjere 5.2.1.

Poljoprivrednici koji su stradali u olujnom nevremenu sada željno očekuju i sredstva iz natječaja za top operacije 5.2.1. - Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Samo Josipu Mrazu, jednom od bukovečkih proizvođača cvijeća, u nevremenu je potpuno uništen plastenik od tisuću četvornih metara, no kaže, uz puno truda i rada sve su uspjeli zamijeniti, sva stakla i folije. U sanaciju su uložili oko pola milijuna kuna i sada čekaju sredstva iz Mjere 5.2.1. 

"Uspjeli sumo sačuvati proizvodnju, imamo dobar proizvod s čijim plasmanom nemamo problema, no, bojim se kako ćemo preživjeti ovu zimu zbog visokih troškova proizvodnje u našim plastenicima", upozorio je Mraz koji upravo ovih dana na tržište plasira božićne zvijezde iz obnovljenog plastenika.  


Fotoprilog


Tagovi

Olujno nevrijeme Štete Mjera pomoći Isplata Josip Mraz Marija Vučković


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]