Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sadnja
  • 25.04.2021. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Sadnja cvijeća: Bujnije lončanice dobiju se kombinacijom puzavih i grmolikih biljaka

Ako se ne možete puno brinuti o cvijeću dobro je staviti zemlju iz vrta koja ima gline tako da zadržava vlagu, jer ona s tresetom je dosta propusna i brzo gubi vodu nakon zalijevanja, savjetuje Marin Kemper.

Foto: Printscreen Poljoprivredna TV
  • 4.217
  • 205
  • 1

Odabir biljaka za sadnju određuje se na temelju lokacije i njene svjetlosti. Ako je balkon na sjevernoj strani sadi se cvijeće koje više voli sjenu i hladovinu, a u slučaju da je na južnoj odabire se ono koje može podnijeti jako Sunce i žegu. 

Također, važno je znati i kada krenuti s njihovim presađivanjem. Prema riječima uzgajivača Marina Kempera iz Orahovice, sa sadnjom se kreće kada su noćne temperature u plusu, oko 9-10 oC. "Ako će cvijeće biti samo na balkonu, može se krenuti i nešto ranije“, dodaje.

Bitan izbor zemlje

Prije nego što se krene s presadnjom, napominje, a u slučaju da niste kupili nove cvjetnjake, stare je potrebno dobro oprati i dezinficirati kako ne bi prenijeli neke infektivni materijal na nove biljke. 

Nadalje, bitan je i odabir zemlje. Izbor, pojašnjava Kemper za Poljoprivrednu televiziju, utječe na sam razvoj biljke. "Po meni je bolje uložiti 10-tak kuna više za onu koja je kvalitetnija, nego uštedjeti par kuna i imati lošije cvijeće“, ističe. A koju zemlju odabrati, kaže najbolje pitati za savjet prodavača od kojega se kupuje.

"Prilikom odabira trebali bi ste biti i svjesni koliko ćete se imati vremena posvetiti tom cvijeću“, napominje. 

Tako je, nastavlja, ako se ne možete puno brinuti o njemu, dobro staviti zemlju iz vrta, koja ima gline i zadržava vlagu. Naime, ona koja sadrži treset je dosta propusna i kada se zalije brzo će izgubiti vodu, što je u jednu ruku, kaže sugovornik, dobro, ali u drugu i loše. 

"Dobro je što se može kontrolirati, u slučaju da padne kiša, pa ga ne zalijete i ono se brzo prosuši. No, ako ju ne zalijevate redovito, ona se dosta isuši i onda joj je problem ponovno upiti vodu“, objašnjava. 

U slučaju da vam se to dogodi, ovaj uzgajivač savjetuje da se cvijeće jedanput zalije pa ostavi par minuta da upije vodu, te onda još dva-tri puta po malo. "Nakon što upije vodu, onda je dobro“, naglašava. 

S druge strane, ako koristite zemlju koja je puna gline, obično kad jednom upije vodu, treba joj danima da se osuši. 

Zalijevati umjereno i ujutro

Za svoje balkonsko cvijeće Kemperi koriste zemlju koja ima omjer 70 posto bijelog i 30 posto crnog treseta. 

Nakon odabira, slijedi sadnja. Kako bi se dobile bujne lončanice, savjetuje saditi kombinaciju grmolikih i puzajućih biljaka. 

U posudu se prvo nasipa zemlja, ravnomjerno se raširi i kada nedostaje oko pet centimetara do vrha, stavlja se biljka, u ovom slučaju surfinija. "Žile nije potrebno trgati, pogotovo ako su mlade“, napominje. 

Nadalje, cvjetna posuda se nadopuni zemljom skoro do kraja, zalije prvo jedanput i pusti da upije, pa nakon toga još jednom. "Bolje zalijevati umjereno nego previše, da ne bi došlo do truljenja i propadanja“, nadodaje. 

Također, savjetuje i da se biljke zalijevaju ujutro, kako bi se kapljice vode s njih stigle ispariti. U suprotnom, prilikom večernjeg zalijevanja, dolazi do botrytisa i truleži.

Prvi tjedan ne treba gnojiti

Za neko cvijeće dobro je napraviti i podlogu na dnu posude za bolju protočnost vode. 

"U slučaju da sadite neke sukulente, tada se mogu staviti pijesak, kamenčići ili komadići cigle, tako da se voda brže procijedi“, kaže te dodaje da za surfinije ili pelargonije to nije potrebno. 

Nakon što se lončanice postave na balkon, prvi tjedan - dva ih nije potrebno prihranjivati, jer zemlja ima dovoljno gnojiva. Poslije je potrebno krenuti s gnojidbom jednom tjedno, prvo za rast i razvoj s više dušika, a kasnije i za plod i cvijet. Pred kraj srpnja, početkom kolovoza, potrebno ih je prihraniti dva puta tjedno, a svakih 15 dana dobro je dodavati i tekuće željezo. 

Kako posaditi cvijeće možete pogledati i u videu:


Tagovi

Sadnja cvijeća Odabir zemlje Zalijevanje Gnojidba Marin Kemper


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner