Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivni štetnik
  • 13.10.2020. 09:00

Ružin buhač: Invazivni štetnik predstavlja prijetnju ukrasnom bilju

Ovaj invazivni štetnik predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvatuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati provođenje odgovarajućih kemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr/naturgucker.de
  • 1.740
  • 25
  • 0

Ružin buhač, lat. Luperomorpha xanthodera je novi invazivni štetnik pronađen u Hrvatskoj, a porijeklom je iz Kine. Napada ukrasno bilje, a najviše ga privlače mirisni cvjetovi bogati peludi.

Kako piše u Glasilu biljne zaštite br. 4/2020 kod nas je prvi puta pronađen prošle godine i to u rasadniku limuna u Rovinju, a kasnije na još 14 lokacija uključujući i kontinentalnu Hrvatsku.

Narušava estetsku vrijednost biljaka

Najprivlačnije vrste na otvorenom su vatreni trn, japanska kurika, hibiskus i ruža, a u zaštićenom prostoru agrumi, oleandar, zvjezdasti jasmin i kužnjak. 

Štete na cvjetovima mogu biti značajne, ali ovakva estetska oštećenja u hortikulturnom rasadničarstvu ne uzrokuju značajne gospodarske gubitke jer su razvijenost i veličina biljke važniji parametri od prisutnosti cvjetova. Odrasli kukci kod ishrane ne oštećuju plodnicu cvijeta te tako ne utječu na zametanje plodova.

Novi štetnik prijeti vinogradima i voćnjacima - već je u Europi?

Stoga kod ukrasnih vrsta koje se uzgajaju zbog ljepote plodova, kao na primjer kod nekih varijeteta agruma, štete nemaju negativan utjecaj. Dok u proizvodnji rezanog cvijeća one su značajne, ali rijetke zbog rutinskog provođenja kemijskih zaštitnih mjera s ciljem suzbijanja gospodarskih vrsta štetnika kao što su tripsi, lisne uši i gusjenice.

Ishrana ličinaka na korijenu ne utječe na razvoj i nema za posljedicu pojavu štete na biljkama, čak i ako se radi o jakom napadu.

Najaktivniji u toplom dijelu godine 

Ovaj kukac dug je 3,2 do 3,9 mm i crne je boje. Pokrilja su mu sjajna i imaju sitna, okruglasta, gusto i nepravilno raspoređena udubljenja, a na bočnom i vršnom rubu imaju bijele sete što ih razlikuje od drugih srodnih vrsta buhača.

Ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u tlu između korijenja. Prezimljeni i novorazvijeni odrasli kukci pojavljuju se masovno na prvim cvjetovima domaćinskih biljaka potkraj ožujka i početkom travnja. Odrasli su stadiji najaktivniji tijekom sunčanog vremena, odnosno u toplom dijelu godine.

U pošiljci šparoga pronađen novi štetnik koji prijeti europskim poljoprivrednicima?

Parenje i ovipozicija traju tjednima, kod prve generacije u razdoblju od svibnja do kolovoza, što ima za posljedicu da se na napadnutim biljkama istovremeno mogu naći odrasli na nadzemnim dijelovima, a ličinke i kukuljice na korijenu. Krajem srpnja iz zemlje izlaze odrasli stadiji druge generacije.

S obzirom na veliku polifagnost, visok biološki potencijal te sposobnost preživljavanja u uvjetima kontinentalne i mediteranske klime, očekuje se njegovo proširenje i u prirodi. Stoga ovaj invazivni štetnik predstavlja ozbiljnu prijetnju za mnoge cvatuće ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posljedično zahtijevati provođenje odgovarajućih kemijskih mjera zaštite.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Ružin buhač Ukrasno bilje Štetnik Invazivni štetnik Luperomorpha xanthodera


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.