Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 19.06.2016. 09:00

Ruta - i opasna i ljekovita!

Ruta se koristi za liječenje umornih očiju i glavobolje, visokog tlaka, te jača oslabljene krvne žile. Dobar je i repelent za kukce, no može izazvati i alergije.

Foto: wjarek/Bigstockphoto
  • 58.865
  • 439
  • 0

Ruta, Ruta graveolens, pripada porodici rutvica. Poznata je još pod nazivima: petoprsica, plava ruta, ruta, rutvica, rutvača, sedef, sedefčić, šarena ruta, vrtna rutvica. Stoljećima se koristila u različite ljekovite svrhe, zahvaljujući svojem kemijskom sastavu. Koristila se za jačanje vida i smirenje, ali i kod uboda insekata, reume i napada histerije.

Ne podnosi obilna zalijevanja

Ruta je trajni višegodišnji polugrm koji raste kao divlja biljka. Stabljika je uspravna i naraste do 1 m visine. Naizmjeničnih listova bez zalistaka zeleno - plavičaste ili žućkaste boje. Cvjetovi su žućkaste boje konkavnih latica koje su valovite i nazubljene. Vrijeme cvatnje je od svibnja do srpnja, a listovi imaju karakterističan miris i ljuto-oštar, djelomično gorkastog okusa.

Postoji nekoliko vrsti rutvice a to su: Ruta graveolens (Ruta), Ruta graveolens Jackman's Blue (Plava ruta), te Ruta graveolens Variegata (Šarena ruta). Ruta je otporna, zimzelena višegodišnja biljka visine od 60 cm na više. Cvjetovi su žuti i voštani s 4 do 5 latica ljeti. Listovi su obrnuto jajasti modrozelene boje, perasto razdijeljenih režnjeva.

Plava ruta je otporna, zimzelena višegodišnja biljjka visine od 60 cm na više. Cvjetovi su žuti i voštani s 4 do 5 latica ljeti. Ima male, okruglaste režnjeve listova izražajne plave boje. Šarena ruta otporna, zimzelenavišegodišnja biljka visine od 60 cm na više. Cvjetovi su žuti i voštani s 4 do 5 latica ljeti. Ima male, okruglaste režnjeve listova izrazito žućkasto bijele šare u proljeće, dok ljeti blijede, posebice ako se biljka ne podrezuje.

Ako se uzgaja iz sjemena, u travnju se sije u kontejnere. Temperatura prostorije mora biti 20°C. Pri sjetvi će isklijati sve sjemenke ili niti jedna, ovisino o kvaliteti sjemena. Prevelika količina vlage uzrokovat će truljenje. Šarena ruta se razvija samo iz sjemena. Kada su presadnice dovoljno velike, sade se na pripremljeno mjesto u vrtu na 45 cm dubine. Idealno mjesto za rast je na suncu ili u polusjeni. Preferira rahlo i lakše tlo. Biljku je potrebno pomalo zalijevati dvaput tjedno.

Umirujuće djelovanje i poticanje apetita

Tlo na gredici se pomiješa s malo pijeska i vapna. Nakon 2 do 3 tjedna, sjemenke će niknuti. Biljke je potrebno saditi na razmak 30 x 40 cm. Ako se biljke uzgajaju iz reznica, mladice je potrebno uzeti u proljeće ili rano ljeto. Plava ruta se uzgaja samo iz reznica. Za ovaj oblik uzgoja potrebno je koristiti kompost od kore, treseta i šljunka. Ne smije se obilno zalijevati. Postoji opasnost od napada bijele mušice koja uzrokuje crnu plijesan. Za njezino suzbijanje koristi se tekući vrtlarski sapun.

Za uzgoj u vrtu, ruta treba biti na osunčanom mjestu gdje je ocjedito tlo. Treba biti što dalje od staza i u stražnjem dijelu vrta, gdje je manje dostupna ljudima, a posebice djeci koja bi se njome mogla protrljati.

Ruta se može uzgajati i u loncima. Koristi se kompost od kore, treseta i šljunka. Po ljeti joj pogodujeredovito zalijevanje, no zimi je dovoljno samo dvaput mjesečno. U proljeće je potrebna prihrana tekućim gnojivom. Nakon cvatnje ljeti, biljku je potrebno orezati. Na temperaturama ispod 5°C,u jesen i zimi, biljku treba zaštiti.

Ljekovite tvari rute su: glikozid rutin, furokumarin, alkaloidi, tanin i eterična ulja. Za korištenje se beru svježi listovi prije cvjetanja, u razdoblju od svibnja do kolovoza. Čaj od rute se koristi za smirenje, povećanje apetita ili ublaženje grlobolje. Čaj od rute se smije piti samo na gutljaje, a može se razblažiti dodatkom kičice, borovnice, kadulje i drugih biljka koje imaju povoljno djelovanje po crijeva i želudac (anis, kopriva, mažuran, metvic, matičnjak). Pije se samo topao čaj.

Liječi umorne oči, snižava tlak

Ruta se koristi za liječenje umornih očiju te glavobolje uzrokovane iscrpljenim očima. Koristi se za liječenje visokog tlaka, te jača oslabljene krvne žile. Kod rute se u ljekovite svrhe koristi lišće i rascvjetana biljka, bez korijena. Lišće se suši u hladu. Kao lijek, ruta se koristi u obliku praška, čaja, tekućeg ekstrakta i kao tinktura. Kroz povijest se koristila pučkoj medicini u razne svrhe, ali i danas se koristi za bolju probavu, nervoznog lupanja srca, pri menstrualnim bolovima, uganuću, išćašenju, gihtu i kožnom osipu. Uzimanjem prevelikih količina rute pojavljuju se želučane i crijevne smetnje, te oticanje jezika i jako slinjenje. Njezin jak miris odbija mačke i pse. Osušeni i mljeveni listovi mogu poslužiti kao dobar repelent za insekte, posebice muhe.

U kulinarstvu se može dodati nasjeckana u jela od jaja, ribe i sira. Može se koristiti i kao dodatak salatama i mesu. Listovi se zbog jake arome koriste u vrlo malim količinama. Za vrijeme cvatnje se beru cijele grančice koje se zatim stavljaju u rakiju, koja se aromatizira i tako pripremljena ima digestivno djelovanje. Koristiti u minimalnim količinama.

Pri rukovanju s rutom treba biti posebno pažljiv jer jer ljekovita, ali i opasna biljka. Pri berbi rute preporučuje se nošenje rukavica jer može izazvati alergiju ili fitofotodermatitis. Rutu se ne bi trebalo mirisati izbliza jer može uzrokovati plikove na koži. Ako se koristi u ljekovite svrhe, potreban je nadzor liječnika. Trudnice ju ne smiju uzimati.

Foto: wjarek/Bigstockphoto


Tagovi

Ruta Ljekovito bilje Repelent Kulinarstvo


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.