Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagdan Svih svetih
  • 30.10.2017. 10:30

Raste i uvoz i izvoz cvijeća, ali i svijeća

Iako Hrvatska dio cvijeća i izvozi, njegov je uvoz svake godine u porastu. Naši proizvođači cvijeća ne dobivaju nikakve poticaje, pa im svaka prodana krizantema puno znači.

Foto: Sandra Špoljar
  • 1.063
  • 44
  • 0

Budući da se u ovo doba godine kupuje i prodaje najviše cvijeća, posebno krizantema evo kakva je po tom pitanju situacija s uvozom i izvozom. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatsku je prošle godine uvezeno 1.630 tona rezanoga cvijeća vrijednog 9 milijuna eura, što je u odnosu na 2015. godinu, povećanje za 120 %. Od toga, 97 % takvog cvijeća došlo je očekivano iz Nizozemske, najvećeg europskog proizvođača cvijeća.

No, u odnosu na 2015. vidljivo je i povećanje izvoza rezanoga cvijeća. Naime, 2016., izvezli smo 259 tona takvog cvijeća vrijednog oko milijun i pol eura, za razliku od godine ranije kad smo izvezli 154 tone manje.

“Znamo da je ususret blagdanu Svih svetih pojačana potražnja za cvijećem. Prošle smo godine u listopadu uvezli 125 tona cvijeća, što je otprilike na istoj razini uvoza kao i 2015. godine. Vrijednost uvozenog rezanog cvijeća u listopadu 2016. iznosila je 770 tisuća eura. S obzirom na dosadašnji trend uvoza, u listopadu, pred blagdan Svih svetih i ove godine možemo očekivati blago povećanje uvoza“, ističe pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Žaklina Jurišić.

Porastao uvoz svijeća

A kako je sa svijećama? I njih i uvozimo i izvozimo. Iz HGK ističu kako je prošle godine izvoz svijeća, u odnosu na 2015., porastao za 17%. Na izvezenim svijećama smo u 2016. zaradili 2,35 milijuna eura. No, porastao je i njihov uvoz i to za 12% u odnosu na 2015. godinu, pa nas je tako prošle godinu to stajalo 5,2 milijuna eura.

Jesmo li ove godine smanjili uvoz cvijeća i svijeća ili smo napravili korak natrag, bit će poznato u 2018. Naš mali doprinos jedino može biti to da cvijeće kojima ćemo ukrasiti grobove najdražih, kupimo direktno na kućnom pragu OPG-ova koji ga proizvode ili na njihovim prodajnim mjestima. Tim više što hrvatski cvjećari ne dobivaju nikakve poticaje.

U kvalitetu nema razloga sumnjati, jer poznato je da naši poljoprivrednici znaju i žele tržištu ponuditi lijepe, svježe i kvalitetne proizvode.

Foto: Sandra Špoljar


Tagovi

Blagdan Svih svetih Krizanteme Nizozemska HGK Uvoz Izvoz Rezano cvijeće Svijeće Žaklina Jurišić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!