Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole i dalije
  • 05.05.2019. 07:30

Radovi u svibnju: Kako da vaš vrt zasja gladiolama i dalijama

Pravilna njega gladiola podrazumijeva prihranu. Ova biljka se vrlo dobro razvija i napreduje tijekom ljetnih mjeseci. Neprestano će cvjetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko tjedana.

Foto: Depositphoto/RodimovPavel
  • 8.300
  • 166
  • 0

Najveći broj vrsta cvijeća sadi se u rano proljeće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tijekom svibnja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se također mogu posaditi u svibnju, a one cvjetaju od srpnja, pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetara do 1,5 metara.

Kako da zasadite i njegujete ove biljne vrste priča za naš portal Ivan Nožinić.

"Gladiola je biljka koja se vrlo dobro razvija i napreduje tijekom ljetnih mjeseci. Ovo lijepo cvijeće u vašem vrtu neprestano će cvjetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko tjedana. Kada svladate tehniku njegovanja gladiole, uvijek ćete imati velike površine preplavljene šarenim bojama, a ujedno i dekorativne reznice", objašnjava Ivan. 

Prihranjujte ih dva puta mjesečno

Prema njegovim riječima, gladiole se sade na dubini od deset centimetara, s razmakom između lukovica od također 10 centimetara. Preporučuje se čak da razmak između redova bude i do nekih 20 centimetara. 

"Cvijet gladiole otvara se u srpnju, treba ih redovno zalijevati, a tijekom cvjetanja dva puta mjesečno dodavati tekuće gnojivo," navodi naš sugovornik.

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje s ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cvijeću najviše odgovara dobro ocjedito ili pjeskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. "Ako ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time ćete osigurati da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vrijeme vjetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje", objašnjava Nožinić.

Kako se sade gladiole

Kako saznajemo, sadnja gladiola vrlo je jednostavna. Prvo se iskopaju rovovi dubine oko 10 do 20 centimetara, a potrebno je napraviti dugačak rov da se u njemu mogu rasporediti lukovice, u razmacima od 17 do 20 centimetara. 

Vodite računa da imate dovoljno mjesta da lijepo rasporedite oko desetak lukovica.

Gomolji i lukovice imaju najljepše cvatove!

Nakon toga, poželjna je gnojidba, s NPK gnojivom, u odnosu 5:10:10 ili 5:10:5. Preporučenu količinu gnojiva trebalo bi staviti na dno rupe (rova) i pomiješati sa zemljom. Zatim, trebalo bi dodati jedan sloj zemlje bez gnojiva prije nego što spustite lukovice u rupu.

Preporuka je sadnja u intervalima

Ovom cvijeću potrebno je od 70 do 100 dana da naraste i počne cvjetati. Zato se preporučuje sadnja u intervalima, kako biste imali cvijeće u punom cvjetanju tijekom čitavog ljeta. "Ukoliko su gladiole izložene vjetru, morate obavezno staviti neku potporu za koju ćete ih vezati", navodi Nožinić. 

Dok rastu i dok se razvijaju, bitno je da ih redovno zalijevate i malčirate prostor oko njih, kako bi zemlja bila vlažna.

"Pravilna njega gladiola podrazumijeva prihranu. Kada niknu i izrastu, prihranite ih. Nakon berbe cvijeća, možete ih ponovno prihraniti. Potrebno je samo staviti granule pored biljke i malo grabljama izmješajte zemlju i gnojivo", objašnjava naš sugovornik.

Dalije vole sunce čitav dan

Dalije se također mogu posaditi u svibnju, a one cvjetaju od srpnja pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetar do 1,5 metar. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja potječe iz Meksika. Ona se uzgaja mahom zbog cvjetova različitih oblika i boja. Ovo cvijeće voli zemljište koje je bogato humusom, koje je dobro drenirano i koje ne zadržava višak vlage. Najviše joj odgovara mjesto u vrtu koje je čitavog dana izloženo suncu.

Njega cvijeća u proljeće

"Lukovice prije sadnje potrebno je podijeliti na dva dijela, ali da svaki dio ima bar jedan pupoljak. Sade se tako što iznad gornjeg dijela lukovice mora ostati još oko tri centimetra zemlje. Već tijekom sadnje, u zemlju se zabadaju štapovi, za koje se kasnije veže biljka. Tijekom ljeta, jednom mjesečno potrebno je dodavati otopinu kompleksnog gnojiva", dodaje Ivan.

Za ljepše cvjetove, dodajte više dušika

Inače, ako želite lijepe cvjetove, preporuka je da ih prihranite hranivom s povećanom količinom dušika, a prije cvjetanja prihranite ih hranivom s povećanom količinom kalija. 

Ovo cvijeće prikladno je za sadnju na većim površinama. Ako ih želite posebno istaknuti, sadite ih pojedinačno ili u redove.


Tagovi

Uzgoj gladiola Uzgoj dalija Sadnja u intervalima Prihrana NPK gnojiva Ivan Nožinić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.