Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 06.09.2013.

Proizvodnja lavande - gdje i zašto?

Poljoprivrednicima koji imaju sušne terene siromašne humusom, preporučuje se proizvodnja lavande koja će u tim uvjetima dati puno veću ekonomsku dobit po jedinici površine.

Foto: RGBStock.com
  • 2.200
  • 196
  • 0

Podravina je poznata i po proizvodnji ljekovitog bilja, naročito nakon smanjenja proizvodnje duhana. Proizvodnju lavande u Podravini započeli su poljoprivredni proizvođači prije 10-etak godina. Iz literature saznajemo da se lavanda nekad proizvodila sjevernije, u Mađarskoj, u sličnim pedološkim i klimatskim uvjetima, što je bila garancija za proizvodni uspjeh ove kulture i kod nas. Ona je dobar izbor u popravljanju siromašnog plodoreda. Oduvijek su ovdje uglavnom proizvodili samo kukuruz kao vodeću jaru kulturu, uz nešto malo zobi i ozime žitarice - pšenicu, uljanu repicu, ječam te vrlo malo povrća. Lavanda kao višegodišnja kultura, nakon početnog ulaganja i sadnje, nije zahtjevna ali traži njegu tijekom cijele vegetacije. Mnogima je bila izazov, poneki su uspjeli.

Dobar nasad lavande

Za podizanje nasada lavande neke jedinice lokalne samouprave davale su novčana poticajna sredstva. Mnogi su se proizvođači učlanili u postojeće Udruge proizvođača lavande. Lavanda se sadila na crnu foliju u proljeće, primitak je bio vrlo dobar, nasadi su bili čisti, prinosi u prvim godinama zadovoljavajući a kvaliteta lavandinog ulja izvanredna. Savladali su i preradu pa su osim direktne prodaje cvijeta, proizveli ulje, hidrolat, sapune, mirisne jastučiće, kolače itd. Sve su to prodavali na kućnom pragu, na sajmovima, izložbama i lokalnim tržnicama.

S druge strane, kod nekih su se proizvođača pojavili problemi već u početku uzgoja - na bogatim, humusnim tlima, uz nizinsko dravsko korito, mlade sadnice su počele obolijevati i propadati. Podsađene mlade biljke doživjele su istu sudbinu. Lavanda ne uspijeva na vlažnom tlu.

Paleta proizvoda od lavande

Lako je, stoga bilo zaključiti da joj najbolje odgovaraju siromašna, propusna tla (pH 6-7 i 0,5% humusa). To su aluvijalna tla naslonjena na Bilogoru na kojima dobro uspijevaju vinova loza, duhan i kamilica. Većina tih poljoprivrednih površina zasijana je kukuruzom koji se u kolovozu tako naglo osuši da se ne stigne spremiti kao silažna hrana za stoku. Ozbiljne posljedice globalnog zatopljenja vidljive su i na ostalim biljnim kulturama. Stariji agronomi vrlo dobro to uočavaju.

Stoga preporučamo poljoprivrednicima koji razmišljaju o novim proizvodnjama, a imaju takve sušne terene siromašne humusom, proizvodnju lavande koja će u tim uvjetima dati puno veću ekonomsku dobit po jedinici površine.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Aluvijalna tla Lavandino ulje Podravina Ljekovito bilje Kvaliteta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]