Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jagodić
  • 04.11.2017. 07:30

Poljoprivredi odlučili dati drugu šansu i okrenuli se - cvijeću!

Jagodići ističu kako se moraju plaćati licence presadnica svih zaštićenih biljnih sorti koje se nalaze na EU sortnoj listi, a koje proizvode te voditi evidenciju o razmnožavanju presadnica, jer im dolaze kontrole.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Jagodić
  • 4.335
  • 205
  • 0

Obitelj Nenada Jagodića iz Bukovja Križevačkog, poljoprivredom se počela baviti 1990. godine. Prvi izbor bio je proizvodnja povrća. Na godinu su prosječno imali po tri jutra paprike te 5.000 flanaca paradajza. No, zaredale su se suše, tuče te pojavili problemi s prodajom u Zagrebu, u koji su vozili proizvode, pa su nakon tri godine odustali.

Ipak, poljoprivredi su dali još jednu šansu i to zahvaljujući jednom manjem stakleniku u kojem su imali cvijeće. Kako su na kućnom pragu i obližnjim Križevcima, uspjeli sve prodati, umjesto povrća, u potpunosti su se okrenuli cvijeću. Nabavili su prvi plastenik i posao postepeno proširivali. Danas tako imaju 5 platenika i 2 staklenika, ukupne površine od 3.000 m2. Nabavili bi, kažu, još koji, no nedostaje im prostora.

Tisuće naših krizantema i multiflora ove je godine prodano i na našoj obali

"Listopad nam je tradicionalno bio jako radni. Osim uobičajene svakodnevne brige o cvijeću, jer naši plastenici nikada nisu prazni, imali smo puno posla s krizantemama i multriflorama, koje smo pripremali za blagdan Svih svetih. Osim što smo ih prodavali na kućnom pragu i križevačkoj tržnici, u jednom smo danu u kamion utovarili 2.500 multiflora, ljudima poznatijih kao krizanteme sitnih, ali mnogobrojnih cvjetova koje rastu u teglama i koje su otišle kupcima na Jadran.

Također, dio našeg cvijeća prodaje se širom kontinentalne Hrvatske, u trgovinama jednog trgovačkog centra. I kako se polako primičemo kraju godine, možemo zaključiti da je ova godina bila vrlo dobra, možda jedna od najboljih od posljednjih sedam“ priča nam Nenad Jagodić, dok sa suprugom mu Danicom i kćerkom Martinom obilazimo plastenike pune rascvjetanih maćuhica i ciklama koje će također uskoro otvoriti svoje cvjetove.

Dio plastenika zeleni se od božićne pšenice koja će idealnu visinu dostići taman kad treba odnosno prvog tjedna u prosincu, a ubrzo nakon njih Jagodići će kupcima ponuditi i Božićne zvijezde. Gotovo 80% cvijeća ova obitelj prodaje na kućnome pragu. Kupci vole takvu mogućnost kupnje, jer i sami mogu vidjeti čega sve u plastenicima ima i uvjeriti se da kupuju svježe i zdravo cvijeće.

Kakvo sve cvijeće u svojim plastenicima i staklenicima proizvodi prigorska obitelj Jagodić, pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: www.cvjecarstvo-jagodic.hr

Božićna zvijezda traži puno njege, ali se može očuvati

"U tom neposrednom kontaktu s kupcima, možemo im pomoći i savjetom, reći im kako njegovati cvijeće da što duže ostane lijepo. Ljudi nas često pitaju je li normalno da se Božićna zvijezda brzo osuši? Kažem im da nije. Istina, ta biljka zahtjeva prilično njege i specifične uvjete čuvanja, no može se održati. Najbolje joj odgovara temperatura između 17 i 20 stupnjeva, ne smije se držati blizu izvora topline ili prozora, niti pretjerano zalijevati", pojašnjavaju nam Danica i Nenad.

Osim kćerke, u poslu im nerijetko pomažu i Nenadovi roditelji Marija i Franjo, a prema potrebi zaposle i sezonce. Ipak niti u cvjećarstvu nije sve posuto ružama. Proizvođači cvijeća kod nas ne dobivaju nikakve poticaje, pa se jedino mogu osloniti na novac koji zarade od prodaje.

I najmanja nepravilnost kod razmnožavanja cvijeća košta nas na stotine eura kazne

“Kad je naša zemlja pregovarala o ulasku u EU, navodno u tim pregovorima nitko nije kao korisnika poticaja spomenuo i cvjećarstvo. Članovi smo ludbreške Udruge proizvođača cvijeća i svi se preko nje borimo da se to ispravi, ali zasad, bez uspjeha. S druge strane EU kontrolira nas proizvođače, moramo plaćati licencu za presadnice svih zaštićenih biljnih sorti koje se nalaze na EU sortnoj listi, a koje proizvodimo. Moramo točno prijaviti koliko smo presadnica razmnožili, jer dolazi nam kontrola.

Kod nas su recimo bili Njemac i Nizozemka te Slovenac kao prevoditelj. Oni su zapravo predstavnici nizozemske tvrtke “RAI“ (Royality Administration International) koja prati plaćanje licenci cvijeća za gotovo sve velike svjetske sjemenarske kuće“ ističe Danica Jagodić.

Želja ove vrijedne obitelji iz okolice Križevaca je poboljšanje uvjeta proizvodnje. Planiraju nabavu potopnih i pomoćnih stolova, stroja za punjenje tegli te gradnju manjeg Vrtnog centra. I nadaju se da će se stati na kraj onima koji cvijeće proizvode na crno i prodaju po niskim cijenama, koje stvarnim proizvođačima ne bi bile dovoljne niti za pokrivanje osnovnih troškova proizvodnje.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Jagodić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Nenad Jagodić Danica Jagodić Bukovje Križevačko Krizanteme Multiflore Božićna zvijezda Plaćanje licenci Milijun zvončića Plastenici Staklenici Ciklame Maćuhice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]