Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 15.07.2019. 18:00

Peruanski ljiljan ili alstromerija, egzotičan ukras vrta

Peruanski ljiljan ili alstromerija (Alstroemeria aurea), poreklom je iz Južne Amerike. Višegodišnja je ukrasna vrsta, nezahtevna za uzgoj. Egzotični, nežni cvetovi alstromerije lep su dodatak buketima, ali su takođe privlačni i kao pojedinačni primerci u vrtu ili u posudama.

Foto: Pixabay/dkatana
  • 17.182
  • 141
  • 0

Peruanski ljiljan ili alstromerija (Alstroemeria aurea), poreklom je iz Južne Amerike. Ime je dobila u čast švedskog botaničara Klausa von Alstroemera, koji je doneo njeno seme u Evropu u 18. veku. Višegodišnja je ukrasna vrsta, nezahtevna za uzgoj. Egzotični, nežni cvetovi alstromerije lep su dodatak buketima, ali su takođe privlačni i kao pojedinačni primeri u vrtu ili u posudama.

Alstromerija razvija rizom iz kog se razvija korenje, a kasnije cvetne stabljike s uskim listovima. Na kratkoj se stabljici u grupama pojavljuju trubasti cvetovi. Lepota cvetova ističe se tokom kasnog proleća i sredine leta u nijansama roze, bele, narančaste, ljubičaste i crvene boje. Na tržištu su dostupni ljiljani različitih boja i nijansi, patuljastih varijanti, koje se odlikuju dužim cvetanjem. 

Otporna na sušu, ali zalivanje produžava cvetanje

Sadi se u zemljište bogato humusom i dobre drenaže, uz neutralan do blago kiseli pH. Iako može podneti polusenku, osunčana je pozicija u vrtu bolji izbor za smeštanje alstromerije. Sadnja sadnica uspešnija je u odnosu na sadnju krtola. Koren je dosta osetljiv i sporo se obnavlja, te ga nije preporučljivo uznemiravati. Za rast je potrebno da se osigura dovoljno prostora jer starije biljke postižu visinu od 30 do 90 cm. Alstromeriju se sadi nakon što prođe opasnost od mrazeva.

U toplijim krajevima, pre zime, alstromeriju je potrebno malčirati debelim malčom od 20 cm, kako bi se podzemni delovi biljke zaštitili od hladnoće. U hladnijim krajevima, alstromeriju je potrebno izvaditi iz zemljišta i presaditi u posudu. Preko zime može boraviti u negrejanoj prostoriji gde temperature nisu niže od 10°C.

Letnja suša neće prouzrokovati veće probleme, ali zalivanje će tokom sušnog perioda produžiti cvetanje. Za lepše cvetanje, potrebno je koristiti đubrivo s fosforom.

Cvetovi peruanskog ljiljana cenjeni su kao rezano cveće jer se mogu održati u vazi duže od dve nedelje. Za duže trajanje cvetova, sa stabljike uklonite listove. Kao cveće za vazu, cvetne se stabljike režu prve godine, dok se idućih godina stabljike mogu ubrati otkidanjem od baze cveta. Ukoliko želite duže uživati u lepoti cveća na biljci, uklonite ih nakon što uvene. Kod alstromerija se ne uklanja samo uvenula cvetna glavica, već cela stabljika, čime se podstiče rast novih cvetova.

Oprezno s rukovanjem, izaziva alergiju 

Razmnožava se deljenjem. Osetljivo korenje potrebno je tretirati s pažnjom, te ga odmah treba presaditi. Najbolje vreme za to je u aprilu. Deljenje izdanka sprovodi se svakih tri do četiri godine. Setva semena peruanskog ljiljana nije uobičajena zbog spore klijavosti.    

Alstromerija je otporna na napad bolesti, ali valjkasti crvi, puževi i vaši mogu predstavljati opasnost kod uzgoja. Usled previše zalivanja, može doći do pojave gljivičnih bolesti.

Kod rukovanja s alstromerijom, moguća je pojava alergijskog dermatitisa. Iako ta pojava nije česta, preporučljivo je koristiti rukavice kod sadnje izdanaka. 


Tagovi

Peruanski ljiljan Alstromerija Alstroemeria aurea Ukrasno bilje


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.