Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 29.08.2022. 10:30
  • Zadarska, Zadar

"OPG Zdrava navika" jedan je od rijetkih proizvođača bamije

Uz trgovinu Zdrava navika Martina Čustić je za vrijeme pandemije odlučila pokrenuti i svoj istoimeni OPG.

Foto: Arhiva M.Čustić
  • 2.664
  • 139
  • 0

Da se upornost, stalna edukacija i jasna vizija uvijek isplate dokazala je i Martina Čustić koja je pokrenula brand i OPG Zdrava navika. "Do ideje je došlo nakon što sam se suočila sa slučajem jakog dermatitisa u obitelji, htjela sam pronaći uzrok problema i potpuno ga otkloniti", otkriva nam ova mlada poduzetnica iz Zadra.

Kako kaže, prvo je upisala Nutricionizam na učilištu Galbanum u Zagrebu, a zatim završila Osnove pretkliničke medicine za terapeute. Potom je ponovno upisala tečaj fitoterapije. "Sva svoja znanja danas primjenjujem u trgovini Zdrava navika koja posluje od 2016. godine", istaknula je. 

U pandemiji se posvetila zemlji

Velika prekretnica za posao joj je, kaže, bila 2020. godina kada je odlučila otvoriti svoj OPG. "U tom trenutku zbog pandemije Covid-19 privremeno sam bila onemogućena u radu te sam se posvetila obradi zemljišta i starih maslina na starom Bokanjcu u Zadru. Tako sam odlučila osnovati gospodarstvo na površini od 0,5 hektara", priča nam o svojim počecima.

Kako kaže, shvatila je da će joj za uzgoj biti potrebno više znanja, pa se odlučila na upis Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu na Sveučilištu u Zadru kako bih stekla sve potrebno za uspješno vođenje vlastitog OPG-a.

Na njemu trenutno uzgaja razno ljekovito bilje, a kao glavnu uzgojnu kulturu izdvaja bamiju, čijim svojstvima je oduševljena. "Htjela sam biti drugačija pa sam počela tražiti biljku koja nije toliko popularna u uzgoju, te sam tako odlučila za nju", priča nam.

Martina je završila i tečaj fitoterapije (Foto: Franka Klanac)

Inače, bamija (lat. Hibiscus esculentus L.) je bogat izvor minerala (kalcija, bakra, željeza, cinka i mangana ) i određenih vitamina. Pokazala je da povoljno djeluje na probavni sustav, razinu šećera u krvi, povećanje energije, zdravlje srca. 

A upravo je Martina danas jedna od samo tri uzgajivača bamije u Hrvatskoj. Svi proizvodi s njezinog OPG-a proizvedeni su na ekološki način i laboratorijski su testirani.

Proizvodi čajeve, kreme, sapune i serume

"U ponudi nam je trenutno sedam vrsta čajeva za različite praktične primjene: M- hepa, M-pure, Mood, M- life, M- beuty , Morning, Gin-tonic. Uz njih u proizvodnji su kreme, sapuni i serumi u kojima je korišteno ljekovito naše bilje", objašnjava ona. 

Paleta njezinih proizvoda (Foto: Franka Klanac)

Ispričala nam je više i o biorezonanci za koju kaže da je neinvazivna i nemedicinska metoda koja djeluje na sam uzrok zdravstvenih tegoba, holističkim pristupom, promatrajući organizam u cjelini utvrđuje se gdje u tijelu nastaje neravnoteža i uzrok problema.

"Uz pregled biorezonancom dobije se terapija kojom se prilagođava prehrana i uvodi se konzumacija čajeva", pojašnjava dodavši da je kroz dugogodišnji rad s klijentima razvila recepture čajeva za različite tegobe.

Ova je mlada žena zaokružila čitav proces rada, školovanja i na kraju plasmana svog znanja i proizvoda na jednom mjestu, a poručuje da je važno ostati vjeran sebi i onome što želimo postići ne obazirući se na prepreke koje se nađu na tom putu.

Za Zdravu naviku ima još mnogo ideja, a uskoro će biti napravljen i web shop s njenim proizvodima, koji se već sad mogu naručiti putem e-maila.   


Fotoprilog


Tagovi

OPG Zdrava navika Martina Čustić Uzgoj ljekovitog bilja Čajevi


Autorica

Franka Klanac

Više [+]

Magistra vinarstva i vinogradarstva, zaljubljenica u prirodu, odnedavno vodi i svoj vinski blog Dvije tri o vinu, a o temama iz šireg spektra poljoprivrede piše za Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]