Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi cvjećari
  • 19.07.2021. 16:00
  • Krapinsko-zagorska, Gornja Stubica

OPG Novosel: Naša su motivacija zadovoljni klijenti i oduševljenje kada preuzmu cvijeće

Kroz godinu imaju i preko 120 različitih vrsta, a Krešimir Novosel ističe da na OPG-u ne postoji podjela poslova. Ako je više posla u branju, svi beremo cvijeće. Ako je više posla u sadnji, svi sadimo, kaže.

Foto: arhiva OPG Novosel
  • 3.559
  • 392
  • 2

OPG Novosel postoji dvadeset i sedam godina te ga čini peteročlana obitelj – mama Jasna, tata Krešimir i djeca Magdalena, Petar i Antun. Uzgoj cvijeća je, opisuju, rastao iz godine u godinu, a kako su djeca odrastala više su se aktivirala u poslove na gospodarstvu, unatoč fakultetskim obvezama.

Krešimir Novosel ističe da na gospodarstvu ne postoji podjela poslova – svi sve rade. Ipak svaki se član obitelji ističe po određenim poslovima koje najbolje obavlja. Tako su Magdalena i mama Jasna većinom u poslovima sijanja, čišćenja korova, sadnje, branja cvijeća te aranžiranja. Muški dio obitelji obavlja fizičke poslove, kao što je priprema zemlje za sijanje i sadnju, izrada plastenika, popravak poljoprivrednih strojeva i dostave cvijeća. No, bez obzira na to, ako je gužva u određenom poslu, svi ga odrađuju.

"Ako je više posla u branju, svi beremo cvijeće. Ako je više posla u sadnji, svi sadimo“, navodi Krešimir.

Od bake s Dolca do veleprodaje zagrebačkim cvjećarima

Posao s cvijećem započela je baka – mamina majka, koja je prodavala cvijeće na Dolcu u vrijeme kada nije bilo uvezenoga i bila je velika potražnja za istim. Prodavala je turske karanfile, statice, cinije i slično.

Danas obitelj uzgaja sezonsko cvijeće na parceli od pet hektara koja je smještena u Gornjoj Stubici.

Kroz godinu imaju i preko 120 različitih vrsta poput Alliuma, Antirrhinumia, Cineraria, Grahorice, Matthiole, Božura, Viburnuma, Aquilegia, a kroz godinu se mogu pronaći i određene vrste mini ruža, hortenzija, statica, Delphiniuma, dalija i slično.

A sve je započela baka 

Svoje proizvode plasiraju putem veleprodaje zagrebačkim cvjećarima, te izrađuju bukete koje dostavljaju klijentima na kućni prag. Također, mnogi klijenti dolaze i osobno na OPG po cvijeće.

Ono što najčešće naručuju su buketi za rođendane, promocije i godišnjice braka, dok zimi izrađuju adventske vjenčiće i božićne ukrase.

"Siječanj je mjesec odmora, a u veljači kreću prve pripreme u plastenicima te sijanje“, priča mladi cvjećar navodeći da je to lijep posao, ali morate biti svjesni da je ujedno i ogromno odricanje jer biljke ne čekaju da se vratite s mora ili nekog izleta. Zahtijeva svakodnevnu brigu i rad. 

Naše snage su mladi tim i raznolikost vrsta

Sugovornik ističe kako su proizvođači cvijeća uglavnom starija generacija te se rijetko mladi odlučuju na takav fizički rad i odricanja. Ono na što su Novoseli itekako ponosni jest raznolikost vrsta, budući da se većina proizvođača orijentira na jednu ili dvije vrste u proizvodnji.

Proizvodnja cvijeća u Hrvatskoj - tko su TOP 10 uzgajivača?

Također, Krešimir ističe kako bez društvenih mreža ne bi bili prepoznati, a online prodaja pokazuje bolje rezultate od fizičkog kontakta.

"Oglašavanje putem društvenih mreža je definitivno 50 posto poslovanja“, napominje i dodaje da lijepa fotografija sve prodaje, ali ljudi prepoznaju kvalitetu koja stoji iza svake.

Na pitanje što im je najveća motivacija u radu, odgovara da su to zadovoljni klijenti i oduševljenje kada preuzmu cvijeće.

Štetnici, navodnjavanje i Covid

Gospodarstvo najveću muku muči s prirodnim neprilikama. Sve što je previše, nije dobro. Tako prejako sunce prži biljke, a previše kiše uzrokuje razne bolesti.

"Nikad nam ne uspije sve izrasti što posadimo jer nas štetnici ili vremenske neprilike nadvladaju“, priča mladi cvjećar.

Plastenike pod cvijećem navodnjavaju 

Također, obitelj navodnjava samo ono što se nalazi u plastenicima, budući da su troškovi navodnjavanja ogromni te ondje i sade najosjetljivije vrste dok ostale "prepuštaju" prirodi.

Na pitanje kako je bilo poslovati u Covid godini, ističe kako ih je dostava kao "prisilni" novitet izvukla i samim time proširila poslovanje, a godina je završila s velikim plusom te je plan obitelji pokrenuti izvoz cvijeća i izvan granice Hrvatske.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Novosel Krešimir Novosel Uzgoj cvijeća Obiteljski posao


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]