Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dežmalj
  • 21.09.2017. 09:00

Od maslinika i ulja do prirodne kozmetike

U okolnostima gdje je supruga bila nezaposlena a poljoprivredni potencijal neiskorišten, bilo je logično pokrenuti nešto svoje, kaže vlasnik Dražen Dežmalj.

  • 1.285
  • 225
  • 0

"OPG Dežmalj je osnovan 2004. godine, na kojem se moj otac kao nositelj bavio maslinarstvom, vinogradarstvom i povrtlarstvom. Nakon mog povratka sa studija iz Zagreba i zasnivanja obitelji u Posedarju, u okolnostima gdje je supruga bila nezaposlena a poljoprivredni potencijal neiskorišten, bilo je logično pokrenuti nešto svoje", kaže vlasnik OPG-a Dežmalj, Dražen Dežmalj.

S obzirom da imaju hektar maslinika odlučili su osim maslinovog ulja proizvoditi prirodnu kozmetiku na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja. Do sada uglavnom koriste samoniklo bilje iz prirode kojeg je kod njih ima zaista u izobilju, a imaju i svoje manje nasade nevena, lavande i smilja.

Planiraju podići i nasad badema

U planu im je i podići moderan nasad badema na 1,3 ha, a između badema u planu je sadnja lavande, smilja, miloduha, kamilice, mažurana... Tu aktivnost su prijavili na mjeru 6.1.1 Programa za ruralni razvoj.

Nasad se nalazi u Posedarju na blago nagnutom, vapnenastom propusnom tlu koji je orijentiran prema suncu, tako da je idealan za uzgoj ljekovitog bilja. Uglavnom cijeli posao odrađuje Draženova supruga i on, a u nekim radovima poput berbe maslina im pomognu prijatelji.

"Ljudi danas, pogotovo oni osvješteniji i koji vole prirodno, sve više koriste prirodnu kozmetiku. Najpopularnija je linija kozmetike od smilja. Svi su naši proizvodi zdravi i korisni za kožu ovisno o koži i problemima koje imate", poručio je Dražen.

Emulzije su njihovi najspecifičniji proizvodi

Najspecifičniji njihovi proizvodi su emulzije, koje su najzahtjevnije za izradu i iziskuju najviše znanja. Naizgled dva nespojiva svijeta ulje i voda (hidrolat) se spajaju u jedan i čine sustav lagane teksture, idealan za kožu, koju hrani, njeguje i hidratizira.

Sudjeluju na brojnim sajmovima od kojih bi svakako oni istaknuli Dane Sunca, Naše male gušte, Sajam hrvatskog sela u Zadru kao i sajam u Zagrebu poput Mystic sajma zdravog življenja.

"Lavanda je biljka čiji miris i vanjska upotreba ublažava stres i napetost i djeluje vrlo umirujuće. Dok za unutarnju upotrebu svakako bi preporučili proizvode od gospine trave koje imaju snažno djelovanje protiv depresije, nesanice i lošeg raspoloženja. Naravno za unutarnju primjenu gospine trave bilo u obliku čaja, macerata ili tinkture potrebno se prije posavjetovati sa liječnikom", istaknuo je Dražen Dežmalj.

Proizvode, kaže Dražen, ne bi dijelio na muško-ženske jer sve ovisi o tipu kože i problemu kojeg netko ima na koži. Ako baš žele podjelu, ženama, a pogotovo onima sa zrelom kožom bi svakako preporučio hidratantnu kremu od smilja, dok bi muškarcima preporučio balzam od gaveza i mažurana za bolove u leđima i zglobovima te njihove prirodne sapune.

Fotografije: Arhiva OPG-a Dežmalj


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dežmalj Dražen Dežmalj Prirodna kozmetika Maslinovo ulje Ljekovito ulje Posedarje


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!