Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređivanje živice
  • 29.12.2018. 15:00

Oblikovanje više vrsta živica i rezidba cvjetnih ukrasnih grmova

Ne orezujte živicu prije navedenog roka; ako je orezujete prerano, lišit ćete je zelenih i sivih nijansi mladih izboja. Ipak, nemojte ni prekasno - dajte ranama od rezidbe vremena da zarastu do zime.

Foto: Bigstockphoto/antos777
  • 2.029
  • 46
  • 0

Živica neće biti gusta, ni čvrsta i neće zadržavati ravni habitus ako je redovno ne orezujete. Nemojte dopustiti da živici naraste godišnje više od 20 do 50 cm u visinu. Ako grmovi narastu previše u visinu, tada obično ogole pri dnu. Imate izbor između nekoliko vrsta živice: ona koja može biti oblikovana kao slobodna ili kao strogo šišana živica.

Dvije vrste živice

Prva vrsta, takozvana slobodna, orezuje se vrtlarskim škarama kako bi se moglo odrezati točno određenu grupu grana po izboru. Ta vrsta rezidbe sastoji se u tome da jednostavno odstranimo suhe grane i one koje rastu prema unutrašnjosti živice. Izbjegavajte raditi "rupe" u živici i zbog toga dobro ocijenite važnost grane koju želite odrezati. Ta se rezidba uopće razlikuje od rezidbe zasebnoga grma. Najbolje razdoblje za takvu rezidbu jest proljeće, i to za sve grmove osim za one koji cvatu baš u to doba. Kod takvih biljaka pričekajte kraj cvatnje, a režite tako da ograničite visinu grma.

Druga vrsta živice, takozvana šišana ili pravilna živica, zahtijeva mnogo češću rezidbu, najmanje dva puta godišnje. Započnite s rezidbom već u prvoj godini sadnje. Ako se radi o crnogoričnoj živici, izjednačite različite strane živice. Budite mnogo stroži s listopadnim grmljem - odrežite grane za otprilike jednu četvrtinu njihove visine kako biste potaknuli njihov rast. Sljedećih godina uklonit ćete od 20 do 30% godišnjeg prirasta. Zadovoljite se prirastom od 5 do 10 cm godišnje sa svih strana, dok ne dosegne svoj konačni volumen.

vdf
Uredno orezana živica dat će posebnu ljepotu vašem vrtu (foto: Pixabay/MabelAmber)

Živica ne treba biti ni preširoka ni preuska. Idealno je oblikovati joj profil koji će biti jedva malo širi pri dnu nego u visini jer će tako donje grane dobivati dovoljno svjetla i manje je vjerojatno da će ogoliti. Živica od grmlja koja traži oblikovanje orezuje se nakon proljetnoga rasta, potkraj svibnja ili početkom lipnja i krajem kolovoza ili početkom rujna. Međutim, neke vrste koje rastu vrlo brzo zahtijevaju mnogo češću rezidbu, svakih 4 do 6 tjedana između svibnja i rujna. Ne orezujte živicu prije navedenog roka; ako je orezujete prerano, lišit ćete je zelenih i sivih nijansi mladih izboja. Ipak, nemojte ni prekasno - dajte ranama od rezidbe vremena da zarastu do zime.

Cvjetni ukrasni grmovi

Cvjetni grmovi zahtijevaju godišnju rezidbu kako biste ih oslobodili uvenulih cvjetova. Kod stabala ili grmova koji cvatu u proljeće ili zimi, cvjetni pupovi smješteni su na izbojima koji su nastali prethodne godine, to jest - na starijim granama. Pričekajte kraj cvatnje da biste ih orezali. Ako to ne učinite, zasigurno ćete ukloniti buduće cvjetove, a to bi bila velika šteta. Grmovi koji cvjetaju ljeti imaju cvjetne pupove na mladim granama, koje su narasle u proljeće. Rezidba koja se primjenjuje prije buđenja vegetacije, u veljači ili ožujku, potiče, dakle, rast mnogobrojnih mladih izboja i pospješuje obilnu cvatnju. Također je moguće, u krajevima s blagom klimom, prerezati taj tip stabla ili cvjetnog ukrasnog grma na početku zime, nakon cvatnje.


Tagovi

Živica Oblikovanje Grmovi Rezidba


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]