Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očanica
  • 01.07.2017. 09:00

Obična očanica - lijek iz prirode

Očanica je, kao što joj ime govori, biljka koja je prvenstveno namijenjena za liječenje bolesti oka.

Foto: alsen/Pixabay
  • 2.909
  • 101
  • 0

Očanica ili vidac (Euphrasia officinalis) je jednogodišnja biljka koja se može pronaći na suhim livadama. Visoka je od pet do 15 centimetara. Ima nazubljene listove i cvjetove bijele ili svjetlo ljubičaste boje, sa žutim mrljama.

Zanimljivo je što je ona poluparazitska biljka. Svojim korijenjem se pričvršćuje za livadsku travu iz koje crpi mineralne soli.

Zašto je očanica ljekovita biljka?

Vidac se prvi put spominje 1305. godine, kao lijek za bolesti oka. Raste u Europi, Sjevernoj Americi, kao i na sjeveru i zapadu Azije.

Očanica ili vidac sadrži: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, ugljene hidrate, vitamin C i drugo. Ima baktericidno djelovanje, upotrebljava se kao antibiotik, antikatarik, antiseptik, antifungal, tonik, digestiv i tako dalje. Pogodna je za bolesti kao što su konjuktivitis, glaukom, iritis, slabost očiju, upala kapaka i slično.

Vidac se može koristiti i kod bronhitisa, gripe, protiv glavobolje, problema s probavom, grčevima, nervozom, nesanicom, slabim apetitom.

Kako se upotrebljava očanica?

Očanica cvate od lipnja do kolovoza. Biljka ima gorak ukus, a cvjetovi blag miris. Bere se cijela biljka tijekom razdoblja cvatnje, a korijen se ne koristi. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vjetrovitom mjestu. Potom se usitni i čuva u posudi, a koristi se u pripremi različitih preparata.

Čaj

Čaj od očanice se može pripremiti za obloge i ispiranje očiju. Čajna žlica osušene biljke prelije se sa 2,5 dcl ključale vode. Upotrebljava se ocjeđen, nakon 10 minuta, tako što se natopi vata koja se stavlja na kapke. Čaj se može koristiti i za piće, kada jača vid. Potrebno ju je pripremiti na isti način i pije se tri puta dnevno, bez zaslađivanja.

Kapi za oči

Ovdje se koristi svježa biljka, iz koje se iscjedi sok, koji se pomiješa s destiliranom vodom. Koriste se po dvije kapi za svako oko.

Tinktura

200 grama osušene biljke se potopi u litru 70% alkohola. Nakon 30 dana se procijedi, a koristi se tako što se svaki dan sa malo vode popije 10 do 20 kapi.

Protiv prehlade

Jedna žličica očanice prelije se sa 2,5 dcl vruće vode, ostavi se na pet minuta, pa se ubaci pola male žlice soli. Dva do tri puta dnevno inhalira (ušmrkava) se u nosnice.

Foto: alsen/Pixabay


Tagovi

Očanica Vidac Biljka Ljekovita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]