Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja nevena
  • 16.07.2017. 15:00

Neven je ljekovit i za ljude i za biljke

Čaj od nevena pomaže liječenju želučanih i crijevnih oboljenja, a koristi se i za ispiranje usne šuljine i grla. U obliku raznih krema koristi se za opekotine, otoke. Ima značajnu ulogu u organskoj proizvodnji.

Foto: Pixabay/leonardo
  • 6.871
  • 325
  • 0

Neven (Calendula officinalis) ili žutelj, ognjac, zimorod, prstenčac je ukrasna i ljekovita biljka koja se koristi u narodnoj i u službenoj medicini. U ljekovite svrhe koriste se suhi cvjetovi čija se berba obavlja ovih dana ili se koriste samo latice cvjetova.

U tradicionalnoj, narodnoj medicini se upotrebljava u obliku raznih čajeva koji pomažu liječenje želučanih i crijevnih bolesti, za ispiranje usne šupljine i grla, a u obliku raznih krema koristi se za liječenje otoka, opekotina, prilikom uboda pčela itd.

Zimsko oranje ima svoje prednosti kod većine kultura tako i za ovu kulturu vrši se zimsko oranje na 25-30 cm, a u proljeće se pristupa što boljoj pripremi zemljišta, ravnanju i usitnjavanju zemljišta. Dobro pripremljeno zemljište je osnova sigurnijeg i ujednačenijeg nicanja. U ovom slučaju ne preporučuje se dodavanje organskih gnojiva, stajnjaka i sl. iz razloga što prevelika količina dušika utiče na smanjenje broja cvjetova. Preporuka je u jesen pred obradu dodati gnojivo s izraženim postotkom P i K.

Sjetva

Sjetva se obavlja u ožujku, kad je srednja dnevna temperatura 13 --16 oC. Potrebno je sjetvu obaviti što ranije, ako to vremenski uvjeti dozvoljavaju, jer razumljivo usjev će se ranije ukloniti s parcele i ustupiti mjesto nekoj drugoj eksploatiranoj kulturi. Sjetva se obavlja strojevima za sjetvu pšenice i to direktno s međurednim razmakom 50 cm, na dubinu 3-4 cm. Za 1 ha potrebno je 5-6 kg sjemena.

Za reduciranje korova koriste se herbicidi na bazi aktivnih tvari S-metolahlor i prometrin. Tijekom vegetacije neizostavna je agro-tehnička mjera kultiviranja koja se obavlja 2-3 puta.

Berba i sušenje

Berba se može izvoditi na dva načina. U srpnju ili početkom kolovoza kad se primjeti da donji listovi žute, neven se pokosi na visinu 15 cm, nakon toga doda se 30-40 kg/ha dušika, a poslije tri tjedna biljka je ponovno spremna za branje i tako se može brati sve do mrazeva. Drugi način branja je ručno branje koje može početi već u svibnju i bere se sukcesivno svaka tri dana.

Manje količine cvjetova se suše na prozračnom i vjetrovitom mjestu u sjeni i u tankom sloju, a veće količine u sušarama na temperaturi od 35-40oC. Prinos ove ljekovite biljke se kreće od 0,8 do 1 t osušenih glavica i 0,4 do 0,5 t/ha latica.

Koristan u organskoj proizvodnji

Neven ima primjenu i u organskoj proizvodnji povrća jer ima osobinu da svojim mirisom reducira prisustvo štetnih kukaca i na taj način štiti usjev od štetnika. Sije se između redova biljke koja se uzgaja. Od listova i cvjetova se pravi veliki broj zaštitnih sredstava, čak se i cijela biljka može zaorati kada neven ima ulogu zemljišnog insekticida.

Veliku primjenu neven ima i u farmaceutskoj industriji.

Foto: Pixabay/leonardo1960


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.