Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bilja
  • 28.10.2014. 09:05

Nered u suvremenom uzgoju ljekovitog bilja

Potrebno je razvijati proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja na oranicama, kako bi se sačuvala prirodna staništa tj. bioraznolikost staništa, a u konačnici dobila sirovina ujednačene kvalitete.

  • 2.896
  • 319
  • 0

Ljekovito i aromatično bilje te proizvodi od njega, sve su više traženi na razvijenim tržištima svijeta, a te se potrebe ne mogu zadovoljiti prikupljanjem biljnih vrsta s prirodnih staništa. Stoga se u posljednje vrijeme intenzivno istražuje mogućnost kultiviranja sve većeg broja ljekovitih i aromatičnih vrsta. Hrvatska zbog svoje klimatske raznolikosti ima mogućnost za proizvodnju velikog broja takvih vrsta.

Proizvodnja ljekovitog bilja na oranicama

Sretan Jukić

Potrebno je razvijati proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja na oranicama, kako bi se sačuvala prirodna staništa tj. bioraznolikost staništa, a u konačnici dobila sirovina ujednačene kvalitete. S obzirom na specifičnost konačnog proizvoda, ovu proizvodnju potrebno je provoditi na ekološki način, a dodatan poticaj je i značajno veća cijena ljekovitog i aromatičnog bilja koje je proizvedeno na ekološki način u odnosu na ono proizvedeno na konvencionalan način.

"Takva proizvodnja zahtijeva veća početna ulaganja te stalno razvijanje i usavršavanje proizvodnje pa je poželjno da se proizvodnja odvija za poznatog kupca", rekla nam je kratko ali posve jasno, doc. dr sc. Klaudija Carović-Stanko sa Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koja tu materiju i predaje.

Stanje u praksi

Što bi to moglo biti "ljekovito" za potencijalne proizvođače, sakupljače i prerađivače bilja ili bolje rečeno, što bi moglo prevenirati gubitke i propast gospodarstva koje se time bavi. Nakon razgovora s mnogim ljudima koji imaju iskustva i doticaja s aromatičnim i ljekovitim biljem, sa sigurnošću možemo reći jedino da u našoj zemlji ništa nije sigurno. Isto kao i u drugim poljoprivrednim granama.

Proizvođačima se smatraju oni na oranici, ali i oni koji prerađuju samoniklo bilje za koje su propisani uvjeti sabiranja. Te uvjete opet poštuju registrirani i kontrolirani – zakon propisuje termine, staništa, način berbe, koliko staništa treba ostati nepobrano i slično, rješenje izdaje Ministarstvo okoliša, a ugovore Hrvatske šume čiji lugari kontroliraju educirane berače. Ali kako je u praksi?

Nereda zaista ima - kako zaštititi proizvođača?

Smilje

"Naš obrt Helichrysum - što znači smilje, bavi se berbom samoniklog bilja, kao i uzgojem te eteričnim uljima, proizvodnjom bilja za čajeve i začine. To je cca petnaestak-dvadesetak vrsta bilja za čajeve, pet-šest vrsta bilja za začine i šest vrsta eteričnih ulja, od kojih je najpoznatije smilje i tu smo vodeći u Hrvatskoj.

Uzgoj bilja, kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda, moguć je ozbiljno samo na jedan način, a to je bio (eko) uzgoj i prodaja na svjetskom tržištu, uz istovremenu zaštitu domaćih proizvođača trošarinama na uvoz, što je vrlo jednostavno izvesti i provesti, samo zakonske propise treba prilagoditi proizvođačima i odmah ukinuti poticaje.

Djelatnost otežavaju osobe u grupaciji ljekovito bilje i eterična ulja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Državni zavod za zaštitu prirode neznanjem o stanju na terenu, odnosno flore u prirodi te ne raspolažu pravim informacijama, što misli i prof. dr. sc. Ivan Kolak, dugogodišnji bard ove djelatnosti u nas.

Nelojalna konkurencija i kriminal protiv zakona

Najveći propusti događaju se na terenu, jer inspektora zaštite prirode ima malo i zauzeti su, a Hrvatske šume kao ustanova koja gospodari državnom imovinom, na području bilja rade slabo ili nikako, što dovodi do puno kriminalnih radnji, uništavanja bilja i nelojalne konkurencije. Tu se krše mnogi zakoni i propisi od strane državnih službi, mi koji poslujemo po zakonu, imamo problem jer se protiv kriminala ne poduzima ništa, iako imaju informacije, a nepoduzimanjem nama legalistima nanose štetu", kaže veliki izvoznik ulja Sretan Jukić.

Kome je u interesu krah industrije bilja?

"Jedine službe koje ozbiljno shvaćaju problem i u najvećoj mjeri ga odrađuju su policija i carina. Također, pojavio se novi oblik pritiska iza kojeg ne znam tko stoji, a radi se o čistim lažima i neistinama, plasiranim na televiziji, internetu i dnevnom tisku, gdje govore o uništavanju bilja, o tome kako krave, ovce i koze pasu smilje te kako je dobar med od smilja i takve tvrdnje se ponavljaju svakodnevno.

Svi oni koji znaju istinu i zgražaju se nad tim, žive od berbe samoniklog bilja, pitaju se tko i zašto to radi, kome je cilj uništiti prihode desecima tisuća ljudi - berača, više stotina zaposlenika nas koji se time bavimo. Hrvatske šume, odnosno država ubiru ogromne prihode od nas, izvoznici smo, u HGK naglašavaju kako je to jedna od rijetkih uspješnih grana privrede, gdje bi se moglo zaposliti još tisuće ljudi."

Opet tržišna utakmica

U Europi se koristi i prerađuje oko dvije tisuće vrsta, a proizvodi 1.200. U nas je prva, ali i zadnja kamilica i još nekoliko vrsta, ali u zanemarivim količinama. Najbolji je zaključak gospođe Katice Suban iz dokazane samoborske proizvodnje ljekovitih i kozmetičkih pripravaka:

proizvoditi se može ono za što se unaprijed zna tržište i cijena, o čemu ovisi i zarada kooperanata.

Uz to, treba poštovati pravilnike i prilagođavati im se te pratiti znanstvena istraživanja, jer će poput aktualnog i skupog smilja, sutra biti otkrivene nove esencije na bazi prirodnih sastojaka korisne ljudskoj populaciji – da bude zdravija, pa i ljepša.


Tagovi

Uzgoj bilja Sretan Jukić Klaudija Carović-Stanko Bioraznolikost Oranice Aromatične vrste Kultiviranje Ministarstvo okoliša Hrvatske šume Helichrysum Trošarine Uvoz Izvoz Ivan Kolak Zakoni Konkurencija Uništavanje bilja Policija Carina


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]