Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukulenti
  • 08.08.2020. 15:00

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Sukulenti postaju sve popularnije biljke zbog svog privlačnog izgleda, ali i malih zahtjeva kod uzgoja. U nastavku otkrijte neke od zanimljivih vrsta.

Foto: Jumpstory
  • 5.464
  • 177
  • 0

Popularnost sukulenata je porasla, ne samo zbog malih potreba ovih biljčica kada je u pitanju uzgoj već i zbog njihovog privlačnog izgleda. Zbog sposobnosti zadržavanja vode u listovima, stabljici ili korijenu oni su idealan izbor za svakoga jer nisu zahtjevni za održavanje.

Posebne boje i oblici čine da poneki izgledaju kao da pripadaju nekom drugom planetu, no ove neobične vrste će sigurno dodati osobnost i prepoznatljivost u vašu kolekciju vrtnih ili kućnih biljaka.

Otkrijte neobične vrste sukulenata

Echeveria je rod sukulenata koji obuhvaća stotine biljaka porijeklom iz Meksika, Srednje i Južne Amerike. Vrhovi ovih biljaka su mesnati i spojeni u rozetu, a daju joj poseban izgled. Vrlo lijepo izgleda kada se ove biljke posade u skupinama ili u kombinaciji s drugima. Neke vrste echeveria vrlo su slične čuvarkućama, ali su ipak manje otporne i mogu izdržati minimalne temperature od oko 5°C.

Adromischus cooperi ima listove ispunjene ljubičasto - sivim uzorcima, a ova biljka je posebno osjetljiva na mraz i na smije biti izložena temperaturama nižim od 7°C. Uzorci na listovima postaju izraženiji na jakom suncu. Biljka se lako razmnožava reznicama i to tako da se list odvoji od stabljike i stavi u vlažno tlo. Kako piše thespruce, korijen će formirati za četiri do šest dana.

Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova

Adromischus cristatus ima trokutaste listove s lagano naboranim vrhovima. Biljke debljeg lista toleriraju lagani mraz, ali najbolje rastu na hladnom osunčanom mjestu s rijetkim zalijevanjem. Crveni i bijeli cvjetovi mogu se pojaviti između listova.

Faucaria felina je vrsta biljke koja ima privlačne nazubljene listove. Uz fascinantan oblik lišća koji imaju tigrasti uzorak biljke mogu stvoriti i žute cvjetove. Ove biljke dobro rastu u sjeni ali zahtijevaju nešto više vode za razliku od ostalih sukulenata.

Euphorbia obesa je zanimljivog sfernog oblika. Na vrhu biljke mogu se javiti sitni cvjetići, što je dobar znak da vam uzgoj ove biljke uspijeva.

Aloe haworthioides je brzorastući sukulent, a poznat je svijetlim bodljama koje prekrivaju listove. Tolerantna je na razne uvjete uzgoja, a bitno je da ne smrzne i ne zalijeva previše.

Kaktusi i sukulenti zanimljivi tržištu Dalmacije

Aloinopsis luckhoffii naraste veličine do 7,5 cm ali ima bogato mesnato lišće na kojem nastaju gomoljaste bijele okrugle izrasline. Ovaj neobičan oblik, zajedno sa zelenim, sivim i smeđim nijansama pomažu ovoj biljci da se stopi sa stijenama. Najbolji uvjeti uzgoja za nju su oni koji oponašaju njeno prirodno stanište iz Južne Afrike, a to su: puno sunca, brzo isušivanje tla i oprezno zalijevanje.

Kalanchoe rhombopilosa dolazi s Madagaskara, a listovi su joj sivi i prekriveni smeđim prugama. U proljeće biljka može procvasti pa se na njoj javljaju i žuti cvjetovi.


Tagovi

Sukulenti Sadnja biljaka Neobične vrste Vrste sukulenata


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.