Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna tinktura
  • 21.07.2018. 12:00

Napravite sami biljne kapi - poznatije kao biljna tinktura

Biljne tinkture ili biljne kapi su pravi način da iskoristite svu ljekovitost bilja. A pri tom ih je jednostavno napraviti!

Foto: Bigstock / Rawf8
  • 22.168
  • 143
  • 2

Biljne tinkture ili biljne kapi su pravi način da iskoristite svu ljekovitost bilja. A pri tom ih je jednostavno napraviti! Potrebni su vam ljekovita biljka, tegla, bočica s kapaljkom, pipetom (kao ambalaža za kapi za nos) i medicinski alkohol koji će omogućiti da se tinktura može koristiti pet godina, pa i više. Može se koristi i jabučni ocat, ali nije toliko jako.

Koje biljke koristiti za tinkturu?

Maslačak, kopriva, čičak, neke su od biljaka koje možete potražiti u prirodi. Možda u svojem vrtu već imate mentu, timijan, češnjak, ružmarin. Koristit će čak i crvena djetelina! U ovu svrhu koristi se i ginko, bijela vrba, glog, ginseng. Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju, prije nego što uberete biljku:

  • odlučite se samo za one biljke za koje ste 100% sigurni da ste ih prepoznali;
  • saznajte koji dio biljke je ljekovit, odnosno koji se koristi za tinkturu;
  • nikada ne birajte one za koje sumnjate da su izložene pesticidima i insekticidima;
  • vodite računa da ne berete biljke na zaštićenom području.

Ako neku biljku ne možete pronaći, kupite je u trgovini zdravom hranom ili se informirajte gdje ju možete nabaviti. 

Kako napraviti tinkturu?

Nasjeckajte biljke na komade od oko jednog centimetra ili kraće. Ako se koristi korijen ili kora, narežite što finije možete. Nema potrebe prati biljke, samo korijen očistite od zemlje. Potom ih izmjerite. Ako su svježe, duplo više sipajte alkohola, a ako su suhe, pet puta više. Koristite teglicu, u koju ćete prvo usipati alkohol, a potom biljke. Potrebno je da budu potuno potopljene. Zatvorite teglu poklopcem, dobro promućkajte i stavite na tamno i hladno mjesto na dva tjedna. Jednom dnevno promućkajte teglu. Nakon dva tjedna, sadržaj procijedite kroz gazu. Sipajte u tamne bočice s pipetom.

Savjet plus: Ako vam je jednostavnije, svježe biljke i alkohol možete staviti u blender i tako napraviti tinkturu, dok je za suho bilje koristan mužar. Ako želite jaču tinkturu, bilje treba dosegnuti 3/4 tegle. 

Za što su korisne tinkture?

Biljne kapi su puno jače od čajeva, a mogu vam pomoći i kao antiseptik za otvorene rane. Muči li vas povraćanje, pomoći će vam tinktura od lobelije. Za nesanicu je dobar hmelj, dok će bolove ublažiti divlja salata ili kore valerijane. Lavanda je dobra za psihu, ali i za trbuh. Srijemuš će pomoći kod visokog tlaka. Tinktura od koprive je izrazito dobra protiv opadanja kose, ali poboljšava i rad probavnog sustava te općenito snažno pozitivno utječe na organizam. Primjera je još mnogo! Obično se koristi od 15 do 30 kapi dnevno, ali ako imate ikakvu sumnju, savjetujte se sa stručnjacima ili potražite u literaturi. 


Tagovi

Biljne kapi Tinktura Napravi sam Tinktura od koprive Ljekovito bilje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]