Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Baćić
  • 11.10.2016. 13:30

Najpopularnija krizantema Baćića Boris Becker

Obitelj Baćić iz Matulja na svojem OPG-u krizanteme i pelargonije uzgaja od 1978. godine. Za tržište cvijeća uključujući i onog koje tradicionalno odnosimo na počivališta najmilijih kažu, kako se treba uvesti red u taj kaos i početi poštivati zakoni.

  • 3.571
  • 279
  • 0

Zašto se krizanteme vežu za dan Svih Svetih mag.ing. hor. Eduard Baćić s istoimenog OPG-a iz Matulja, kaže kako smo tu tradiciju sami stvorili, jer se u inozemstvu krizanteme koriste cijele godine. U Japanu i SAD-u nerijetko se aranžmani izrađuju baš od krizantema koje se ističe "moglo vidjeti i za vrijeme jedne od pressica američkog predsjednika Baracka Obame".

Cvijeće kratkog dana

Cvijeće je to kratkog dana, a porijeklom je iz Istočne Azije odnosno Kine. Pripada vrsti Chrysanthemum indicum porodici glavočika Asteraceae, a poznato je još otprije Krista. OPG Baćić krizanteme, ali i pelargonije uzgaja od 1978. godine, na 500 četvornih metara zaštićenog prostora, gdje su rezane krizanteme, odnosno imaju i 150 kvadrata natkrivenog prostora za biljke koje se uzgajaju vani.

Imaju na imanju multiflora, grandiflora i nemalo šarolikih cvjetnih glava krizantema, koje se sade polovicom petog mjeseca iz ukorijenjenih sadnica na dubinu od 3 centimetra. Toj vrsti cvijeća kaže magistar odgovara dobro strukturirano, mrvičasto, ocijedito i umjereno vlažno tlo.

Grandiflore

Prije sadnje u plasteniku kemijska sterilizacija tla

Objašjava kako prije sadnje u plasteniku treba obaviti njegovu kemijsku sterilizaciju ciljanim granulatim sredstvom (insekticid, herbicid, fungicid, parazitoid) koje se ukapa u tlo nakon čega se postavlja crna folija, a plastenik se zatvara na mjesec dana. Sredstvo se tako razgrađuje ovisno o temperaturi tla. Potom slijedi sadnja cvijeća koja uključuje pojačani fosfor, ali i dušik i kalij u prva dva, tri zalijevanja.

"Cvijeće zalijevamo sustavom kap po kap, a tlo obogaćujemo tresetom odnosno mineralnim gnojivima", kaže mr. Baćić dodajući kako su nekada koristili i stajski gnoj (kubik košta oko 200 kuna), ali to više ne čine jer ni gnoj nije ono što je nekad bio. Tvrdi, da ne žele riskirati dodatne bolesti cvijeća, jer u potonjem može biti gljivica i slično. Kada je o štetnicima koji napadaju krizanteme riječ, njih itekako ima u zatvorenim prostorima.

Štetnici biljke crveni pauk, siva plijesan, hrđa

Prvotno je to crveni pauk (vrsta grinje), Kalifornijski trips (lisna uš), a glavobolje im zadaje i tzv. hrđa na krizantemama koju je teško suzbiti. Ako se pojavi, gube se listovi biljke, ne vrši se fotosinteza, nema stvaranja hranjiva i cvijet odumire. Prijetnja je i botritis odnosno siva plijesan posebice kod rezanih krizantema popularnih "lopti".

Rješavaju ih se kaže postojećim bio sredstvima. Do pred kraj mjeseca mr. Baćić će sa suprugom Gordanom, roditeljima Velimirom i Sonjom te sestrom Danijelom tržištu pripremiti blagdansku cvjetnu ponudu, a riječ je o Primorsko-goranskoj Županiji, Istri te dijelom opatijskoj tržnici. Primaju oni i narudžbe, ali uvelike svoje cvijeće prodaju na kućnom pragu, jer ljudi ih u tom kraju već poznaju.

Zato nemaju ciljani marketing jer najbolji je tvrde - kvaliteta robe. Cijene nisu mijenjali godinama pa špine prodaju po 7, 8 kuna, lopte su 12. Godišnje proizvedu do 10 tisuća cvjetova, a svoje biljke dobavljaju iz firme čije je sjedište u Sloveniji. Tamo je tržište krizantemama bogatije, a to cvijeće Slovenci uz Talijane, Austrijance, Nizozemce i druge itekako koriste tijekom godine za razne prigode. O tome jesu li im trgovački lanci konkurencija, naš sugovornik kaže "i jesu i nisu".

Problem crno tržište cvijeća

Kod njih je takva roba polusuha već za tri, četiri dana, ali veći je od toga, problem crnog tržišta o kojem vlastodršci znaju, ali gotovo "ništa ne čine da bi se popravio kaos i poštivali zakoni". Kako bi se cvijeće prodavalo valja pribaviti nemalo dozvola, podnijeti zahtijeva.

"Sve treba i platiti kako bi u konačnici uz vas stao netko s kombijem i prodavao cvijeće na divlje i nelicenciranu robu", požalio nam se mr. Baćić. Država im ne daje poticaje jer se ta proizvodnja smatra luksuzom, ali potporu su dobili od općine gdje se po četvornom metru ostvari nešto više od tisuću kuna tj. koliko vrijedi bod uzgoja.

Mr. Baćić kaže kako egzistenciju ne osigurava samo radom na OPG-u, već je i stalno zaposlen. Prostore obitelj za sada, ne namjerava širiti, ali razmišljaju o nabavci još koje vrste krizantema jer ima ih kažu predivnih boja i oblika. Već je neko vrijeme popularna krizantema Boris Becker (bivši je tenisač prodao svoje ime), ali i svima poznate "lopte" odnosno grandiflore.


Tagovi

Krizanteme Cvjećari OPG Baćić Matulji Uzgoj Crno Tržište


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]