Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cveća
  • 31.05.2019. 10:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Nada Aleksov gaji amarilise već 30 godina

Zbog interesantnog i izuzetno lepog cveta koji podseća na trubu, amarilis spada u najlepše i najtraženije cveće. Reč je o lukovičastoj ukrasnoj biljci, poreklom iz Srednje i Južne Amerike.

Foto: Depositphotos/Foto-VDW
  • 10.481
  • 49
  • 0

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, uzgajanje ove biljke zaista nije teško. Potrebno je samo dobro upoznati ponosnog latino lepotana i striktno poštovati njegov životni ritam. To nam je potvrdila i Obrenovčanka, Nada Aleksov, koja amarilise gaji već 30 godina.

Zbog cveta koji podseća na trubu, amarilis ili sunovrat spada u najlepše i najtraženije sobno cveće. Reč je o lukovičastoj ukrasnoj biljci, poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Jedna ovakva biljka može se pronaći i u dvorištu porodice Aleksov iz Obrenovca.

"Obično se svi pitaju kako se amarilis uzgaja, gde se drži i kako se održava, prosto je, u jesen kada počnu mrazevi unesem ga u kuću, bitno je da ne bude ni previše toplo, ni previše hladno da ne bi promrzlo, kasnije, kada prođe zima, obično u martu prenesem saksije u malo topliju prostoriju gde dolazi do cvetanja", kaže Nada Aleksov. 

Šta da zasadite na svojoj terasi, a da vam svi zavide

Kako zasaditi amarilis

Neko ovo cveće zove riterska zvezda, kameni cvet, a pravi naziv je amarilis, i on zahteva posebnu negu kako bi cvetao i opstao.

U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proleće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica amarilisa sadi se u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak dva do tri cm. Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita).

Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode. Saksiju držite nedelju dana na tamnom mestu, da bi počeo da se razvija koren, a zatim je premestite na toplo mesto (na 20 stepeni). Prve nedelje posle sadnje amarilis ne treba zalivati, a posle desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, biljku zalivajte svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svetlo i ne previše toplo mesto (na temperaturu od 15 do 18 stepeni).

Zbog cveta koji podseća na trubu, amarilis ili sunovrat spada u najlepše i najtraženije sobno cveće (Foto: Mirjana Stepić)

Kada se pojavi cvetni pupoljak, biljku treba prihranjivati

Iz lukovice amarilisa prvo će se pojaviti stabljika sa cvetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvetnice. Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne sme da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pegavost lukovice ili lista. Kada biljka procveta potrebno je da je orošavate da bi cvet duže trajao.

"Posadite ga, sa vremena na vreme zalivate i kada precveta sklonite cveće u prostoriju umerene temperature. Preko zime dovoljno je jednom mesečno zaliti cvet, dok preko leta to teba činiti češće", savetuje Nada, koja je prvi cvet dobila na poklon. 

Amarilis cveta u junu 

Ove godine amarilis je ranije cvetao, obično ovi lepi cvetovi mogu se videti u junu. Nada planira da naredne godine u svoje dvorište iznese još više saksija sa ovim cvećem, a uvek je raspoložena i da pokloni lukovice.

Ove godine amarilis je ranije cvetao (Foto: Mirjana Stepić)

"Na jesen se mora dodati đubrivo,  ali nakon sađenja poklanjam lukovice obično prijateljima, komšijama, svraćali su ljudi čak i da im prodam cveće ali češće ovakvo cveće poklanjam od srca", kaže ova Obrenovčanka.

Da bi imali ovakvo lepo cveće presudna je i ljubav prema njemu, kaže Nada i dodaje da se amarilisi zahvaljujući njoj nalaze u mnogim dvorištima u Obrenovcu.


Tagovi

Amarilis Uzgoj cveća Lukovica Amarilisa Nada Aleksov


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.