Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni pripravci
  • 15.01.2021. 09:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Marina Šimunić svoje proizvode šalje i u Ameriku, Australiju, Afriku

Nakon što je dobila dijagnozu autoimune bolesti, odlučila je riješenje potražiti u prirodi i ljekovitom bilju. Njeni proizvodi su obišli skoro cijeli svijet, a sve po preporukama stalnih kupaca.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.921
  • 538
  • 0

Marina Šimunić iz Fojnice već se desetak godina bavi proizvodnjom pripravaka od ljekovitog bilja za liječenje raznih bolesti i tegoba. Nakon što je dobila dijagnozu autoimune bolesti i počela sa terapijom koja joj je bila teška za podnijeti, odlučila je da riješenje potraži u biljkama. Posjećivala je brojne seminare i predavanja, izučavala literaturu o koristima ljekovitih trava na ljudski organizam, te počela sa izradom prvih preparata.

"Sve je počelo prije desetak godina. I sama suočena sa teškom dijagnozom koju je život stavio pred mene, okrenula sam se alternativnim načinima, proučavanju djelovanja bilja na naš organizam i tako pomogla sebi u potrazi za zdravljem", započinje svoju priču Marina, dodajući kako je bilo potrebno puno učenja, edukacije, iskustava, ali prije svega osobne primjene da je dovede do toga da svoje proizvode ponudi i drugima koji imaju iste ili slične tegobe.

S obzirom da su efekti tih pripravaka bili odlični i kod drugih, došla je na ideju da ovaj lijepi i korisni hobi pretvori u posao pa ih je sve manje poklanjala, a sve više prodavala. Počela ih je pakirati u prepoznatljivu ambalažu, etiketirati ih i takve nuditi svojim korisnicima.

Njeni proizvodi obišli cijeli svijet

Kako kaže, u početku nije bilo lako. Danima je po okolnim brdima i šumama sakupljala ljeko bilje, izrađivala svoje preparate, a u isto vrijeme se educirala na raznim seminarima, osmišljavala ambalažu i proizvode dostavljela svojim korisnicima.

Kada je tek kretala, ovo joj nije oduzimao puno vremena, te je nakon posla i u slobodne dane uživala u šetnjama i sakupljanju travki po okolnim brdima. Nakon što su njeni prijatelji i prvi kupci počeli da prenose svoja iskustva i daju preporuke, posla i obaveza bilo je sve više. Napravila je i stranicu na Facebooku, Zdravlje i tradicija, putem koje se mogu naručiti njeni proizvodi, a ona ih šalje poštom u sve dijelove naše zemlje. Posjećuje i sajmove širom Bosne i Hercegovine, a ima štand i u fojničkom Reumalu.

Uživa u sakupljanju ljekovitih trava

"Marketing u koji sam ulagala bio je jedino kvalitet proizvoda koje su po preporukama zadovoljnih korisnika sada već stigli u svaki dio Bosne i Hercegovine, Hrvatske, cijele regije, Europe, ali i Amerike, Afrike i Australije. Veliki dio korisnika moje preparate pronalazi u fojničkom Reumalu, na raznim sajmovima, ali i putem Facebooka. Mnogi korisnici dolaze i na  adresu u Fojnicu jer su uglavnom stalni ili oni kojima me oni preporuče", objašnjava naša sagovornica, naglašavajući da i sama radi dostavu, a često ima pošiljke i u Hrvatsku gdje također ima puno zainteresovanih, kojima još uvijek ne može dostavljati poštom.

"Unatoč tome moje stalne mušterije nađu načina kako da dođu do pripavaka bez obzira gdje se nalaze".

Preparati kao rezultat tegoba

Ističe da je u vrijeme problema sa korona virusom nastavila dalje. Sada najvećim dijelom radi dostavu poštom, a u okolne gradove osobnom isporukom.

U svojoj ponudi ova vrijedna žena ima prah korijena maslačka, sirup-med od maslačka, tinkturu srijemuša, sirupe od jelovih iglica, kao i one za opuštanje. Takođe pravi losione za regeneraciju i protiv boli, a tu je i brusnica za imunitet, čaj od ove voćke, femilak kapi za menopauzu, te ulje protiv celulita.  Pored toga, u slobodno vrijeme izrađuje i proizvode od vune poput pojasa, čarapa, štucni, papa, kao i heklanih papa posebnog dizajna i udobnosti.

Pravi i razne tinkture

"Svi ovi pripravci rezultat su mojih ili tegoba meni bliskih osoba. Kada smo ih isprobali, tek su onda pušteni u prodaju. Najveća satisfakcija mi je kada nekome pomognem da riješi i olakša svoje zdravstvene probleme. Onda me on preporuči svojim prijateljima pa i oni dođu", zaključuje Marina.

Naglašava da je sretnom osobom čini to što radi ono što voli i što pomaže nekome ko je u nevolji.


Fotoprilog


Tagovi

Marina Šimunić Ljekovito bilje Prirodni pripravci Preparat od maslačka Tinktura od gloga Sakupljanje bilja Kvalitet proizvoda


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.