Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovina
  • 19.06.2017. 12:00

Mali proizvođači smilja najavili formiranje klastera

Razlog zbog kojeg je cijena smilja niska je prezasićenost tržišta, odnosno smilja ima previše, a otkupljivača premalo.

Foto: Agroklub.ba
  • 1.051
  • 48
  • 0

Neizvjesnost - riječ je koja opisuje trenutno stanje sa otkupom smilja u Hercegovini. Naime, nitko sa sigurnošću ne može garantirati da će zelena masa smilja biti otkupljena po zadovoljavajućoj cijeni.

Naime, prošle godine cijena otkupna smilja je bila od 2,5 do 3 KM, no ove godine cijena bi, strahuju svi, mogla biti niža. Spominje se da bi cijena mogla pasti i na samo 1 KM.

Takve najave izazivaju nezadovoljstvo kod uzgajivača smilja, posebno malih. Razlog zbog kojeg je cijena smilja niska je prezasićenost tržišta, odnosno smilja ima previše, a otkupljivača premalo.

Formiranje klastera

Mali proizvođači smilja su se zbog toga skupili te najavili formiranje klastera, preko kojeg bi svoje ulje zajednički plasirali na svjetsko tržište. Naravno, sve su to još uvijek najave. Pojedine destilerije su najavile kako će vršiti plaćanje smilja u ulju.

Ranije je najavljivano da se cijela Hercegovina zasadi smiljem otkup neće biti problem, jer ne može zadovoljiti tržište.

Mnogi u šoku

Stoga je kod mnogih uslijedio šok vidjevši da već pri drugoj ili trećoj sjetvi imaju problema i da otkup po zadovoljavajućoj cijeni nije moguć.

Mnogi strahuju što će biti s otkupom smilja. Velika većina je rekla da će zbog neizvjesnog stanja propustiti sadašnju sjetvu i čekati jesensku, nadajući se da će stanje s otkupom biti bolje. Ono što Hercegovci ne žele je da smilje postane neisplativa biljka jer u tom slučaju propadoše i "mali" i "veliki".

Foto: Agroklub.ba


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Bih Hercegovina Uzgoj Biljka


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.