Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muški trputac
  • 22.02.2020. 11:05

Ljekoviti uskolisni trputac: Biljka buntovnica prilagodljiva klimatskim promjenama

Trputac je mala biljka podrijetlom iz Europe koja se raširila diljem svijeta. Znanstvenici su proučavali zbog čega je tako uspješna i u suhim i vlažnim područjima planeta, kaže dr. Annabel Smith.

Foto: WikimediaCommons/Algirdas
  • 7.697
  • 134
  • 0

Biljke koje krše do sada poznata pravila o okolišu i koja mu se prilagođavaju na drugačiji način, mogle bi imati veću šansu preživjeti klimatske promjene, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Queenslandu i Trinity koledžu u Dublinu.

Naime, kako piše sciencedaily, istraživači su proučavali dobro poznatu biljku i na našim prostorima - muški ili uskolisni trputac (Plantago lanceolata) kako bi zaključili na koji je način postala jedna od najrasprostranjenijih biljnih vrsta na svijetu. "Trputac je biljka podrijetlom iz Europe, a raširila se diljem svijeta. Htjeli smo vidjeti zbog čega je tako uspješna i u suhim i vlažnim područjima planeta", kaže dr. Annabel Smith sa Sveučilišta u Queenslandu i suautorica studije.

Trputac - neugledna biljka, ali i moćan melem!

Tim od 48 ekologa obilježio je 53 mjesta u 21 zemlji svijeta, označivši tisuće biljaka te pratio način na koji venu i kako se njihovo sjeme širi, brojeći cvijeće i sjemenje i proučavajući njihov DNK. Ono što su otkrili bilo je protiv postojećih načela ekologije.

Genetska raznovrsnot i visoka razina prilagodljivosti

"Bili smo pomalo šokirani kada smo otkrili da se neka od ekoloških pravila jednostavno ne odnose na ovu vrstu. Ekolozi koriste razne teorije kako bi shvatili na koji način priroda djeluje, a jedna od teorija odnosi se na načine na koje su promjene u veličini populacije utjecale na genetsku raznovrsnost ili varijaciju u genima koji se nalaze u DNK. Male populacije imaju malu raznolikost, dok velike populacije, one s puno sjemena, imaju više genetske raznolikosti. Ustanovljeno je da je na biljke koje su na svom matičnom tlu, okruženje utjecalo na razinu njihove genetske raznovrsnosti, ali da se u novom okruženju ovi buntovnici koji krše pravila bolje prilagođavaju od većine drugih biljaka", objasnila je Smith.

Trputac je biljka podrijetlom iz Europe, a raširila se diljem svijeta

Profesorica Yvonne Buckley s Trinity koledža, koja je također jedna od autorica ove studije rekla je da su DNK analize otkrile da je neprekidno prenošenje ove biljke u Australiju, Novi Zeland, Sjevernu Ameriku, Japan i Južnu Afriku brzo pridonio njenoj genetskoj raznovrsnosti zbog čega ona ima višu razinu prilagodljivosti. "U Europi se ovi trputci pridržavaju pravila, ali kada kroče izvan nje, bez obzira na to gdje ih posadite, one skoro uvijek imaju visoku genetsku raznovrsnost i visoku razinu prilagodljivosti", zaključuje Buckley.

Trajna, zeljasta biljka čiji se listovi mogu jesti

Uskolisni trputac biljka je iz roda Plantago, porodica trpučevke (Plantaginaceae), red Lamiales (medićolike). Trajna je zeljasta biljka, vrlo česta na livadama, a može narasti i do 40 cm. Osnovni su joj listovi kopljastog oblika, a oni sasvim mladi se mogu jesti.

Cvjeta tijekom ljeta, od srpnja do listopada. Jedna biljka može dati preko 5.000 sjemenki, a razmnožava se sjemenom koje se lako osipa i klija u jesen i proljeće.

Što o vrtu govori slak, što čičak, maslačak...

Ova vrlo prilagodljiva biljka bogata je vitaminom A, C i K, željezom, kalcijem i fosfornom kiselinom, a u narodnoj medicini se koristi kao ljekovito sredstvo za liječenje rana. Danas se osim za rane koristi kod kašlja, upale pluća, probavnih smetnji, čisti krv i ima povoljan učinka za jetru i bubrege.


Tagovi

Muški trputac Uskolisni trputac Plantago lanceolata Buntovnica Genetska raznovrsnost Zeljasta biljka Biološka raznolikost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić