Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Passiflora
  • 18.10.2013. 09:00

Ljekovita "Kruna Gospodinova"

Ljekovita svojstva Passiflore (krune Gospodinove) velika su dobrobit

Foto: freepik.com
  • 2.521
  • 153
  • 0

U našem okruženju raste raznoliko bilje, koje ima itekako ljekovita svojstva. Pored njega veoma često prolazimo, a da o tome pojma nemamo. Pojedine životinje su u odnosu na čovjeka u tome povlaštenije, jer znaju točno koja biljka je za njih zdrava. Liječe se bez posredovanja stručnjaka, travara ili pak farmaceuta. Jedna od veoma svestrano korisnih biljaka je i „Kruna gospodinova" ili Passiflora. Ona raste diljem Lijepe naše, a samo u predjelima s blažom klimom može preživjeti zimu i na otvorenom. Pored iznimno lijepog i veoma dekorativnog izgleda u našim vrtovima, njena ljekovita svojstva su umirujuća za središnji živčani sustav i primjenjuje se kod stresa, nervoze, uznemirenosti, napetosti i razdražljivosti. Kao sedativ se koristi kod psihosomatskih stanja, (gastrointestinalnih stanja - neuroze).

Suvišno je razgovarati o tome koliko je čovjeku potreban okrepljujući, zdrav prirodni san, koji osvježava cijeli organizam. Ako znamo da u Hrvatskoj oko milijun osoba ima problema sa spavanjem, onda je jasno od kakve koristi ta biljka može biti za nas. Uzimanjem nekih drugih preparata, postoji opasnost da dođe do ovisnosti, što kod ove biljke nije slučaj, s obzirom na komponente koje posjeduje Passiflora.

U nekim zemljama se, pored nesanice, njome liječi i Parkinsonova bolest, histerija, epilepsija, visoki krvni tlak. U Južnoj Americi se koristi za liječenje bronhitisa, kod paralize, alkoholizma, neuralgija, glavobolja, tahikardija. Najbolja primjena pasiflore je u obliku SIPF ekstrakta, koji se može naći u nekim ljekarnama. Mada nije najbolji način, može se koristiti i kao čaj, potrebno je 5 grama listova ili cvijeta preliti s 250 m, vruće vode i piti 3 puta dnevno. U slučaju nesanice dobro je na večer uzeti dva puta, jednom nakon obroka, a drugi prije spavanja. Nije preporučljiva za vrijeme trudnoće zbog eventualnih grčeva maternice. Isto tako, nije preporučljiva za djecu ispod dvije godine. Kako biljka može izazvati pospanost, ne bi je trebali koristiti vozači, posebno oni koji upravljaju teškim strojevima.

Foto: freepik.com


Tagovi

Ljekovitost Parkinsonova bolest Passiflora Dobrobit Kruna Gospodinova


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]