Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 31.01.2023. 07:30

Ljekovita aloe vera se može koristiti u uzgoju i zaštiti bilja

Izuzetno cijenjena aloe vera koristi se u narodnoj medicini, a u poljoprivredi kao biostimulator, fungicid i insekticid. Koliko stari moraju biti listovi, kako se priprema?

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.723
  • 159
  • 0

Aloe vera nije samo ukrasna biljka. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, za izradu kozmetičkih preparata, ali i u poljoprivredi. Pripada porodici ljiljana. Prava aloe vera Aloa barbadensis često bude zamijenjena za Aloa arborescens. Razlikuju se po vanjskom izgledu, ali su slične po djelovanju.

Nije zahtjevna vrsta. Na dno posude se stavlja drenažni sloj, a u supstrat je dobro dodati malu količinu aktivnog ugljena. Razmnožava se sjemenom, reznicama i izbojcima. Najlakše se razmnožavaju izbojcima koji imaju dva do tri lista i dobro razvijen korijen. Uzgajajte je na prozorskoj dasci, ali je nemojte pretjerano zalijevati. Previše vlage dovest će do pojave truleži i propadanja biljke. Koriste se listovi stari najmanje tri godine.

Cijenjena ljekovita vrsta

Sok i biljni preparati na bazi soka su vrlo cijenjeni jer uklanjaju otrove. Imaju antialergijsko, antivirusno, antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno, laksativno i antidijabetičko djelovanje na ljudsko zdravlje. Ne preporučuje se trudnicama i djeci mlađoj od tri godine, a u ostalim slučajevima bolje je savjetovati se s liječnikom.

U borbi protiv kašlja uzimaju se dvije žlice svježe cijeđenog soka otopljene u jednoj čaši crnog vina. Po želji se može dodati i med. Pije se dva puta dnevno. Za djecu sok se pomiješa s medom u odnosu 1:2 i uzimaju ga tri puta po jednu žlicu tijekom dana.

Najlakše se razmnožava izbojcima

Upotreba u poljoprivredi

Djeluje kao biostimulator na metaboličke procese i povećanje biološke aktivnosti, jača imunitet, biljne stanice se obnavljaju. Priprema od listova također starih najmanje tri godine, a što su starija to su djelotvornija. Koristi se za potapanje sjemena, zrna, lukovica, reznica.

Kako koristiti med u poljoprivredi? Kao biostimulator i gnojivo

Odrežite dva do tri lista i ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili da prenoće. Zatim se lišće izgnječi, stavi se jedna žlica mase u staklenu teglu i prelije čašom vode. Ostavimo na tamnom i hladnom mjestu sljedećih pet do šest dana. Nakon toga se razrijedi s 4 l prokuhane vode i dobro promiješa.

Što je starija, to je djelotvornija

Od listova aloe vere se priprema fungicid i insekticid. Primjenjuje se svježe pripremljen. Potrebno je uzeti 150 g listova, izgnječiti ih i preliti s 1 l vode. Izmiješa se i ostavi poklopljeno sljedećih 7 h u emajlirnoj ili staklenoj posudi. Otopina se procijedi i doda 5 g eko sapuna. 


Tagovi

Aloe vera Aloa barbadensis Biostimulans od aloe Aloa vera protiv kašlja Prirodni fungicid Prirodni insekticid Kako Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]