Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Gotić
  • 03.08.2019. 07:30
  • Varaždinska, Leskovec Toplički

Lizijantusi s OPG-a Valentine Gotić osvajaju Hrvatsku

Lizijantuse nije jednostavno uzgojiti, pogotovo iz sjemena, ali kad postoji volja, zapreke su tu samo da se zaobiđu, kaže Valentina Gotić koja se bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća, ali i itekako zahtjevnog cvijeća - lizijantusa.

Foto: arhiva OPG Gotić
  • 11.769
  • 354
  • 0

Cvjetove lizijantusa (Eustoma grandiflorum) kod nas još uvijek najčešće možemo vidjeti u vjenčanim i drugim buketima. Ništa čudno, jer zbog lijepih cvjetova zvonastoga oblika i različitih boja, idealni su za upotpunjavanje svakog svečanog događaja. Praktični su i za držanje u vazi, jer mogu opstati i više od tjedan dana. Prije nekoliko godina na svojem ih je obiteljskom gospodarstvu počela uzgajati i Valentina Gotić iz Leskovca Topličkog, mjesta u Varaždinskoj županiji.

“Iako se u prvom redu bavimo proizvodnjom egzotičnog voća i povrća, ponajviše ljutih chilli papričica od kojih radimo umake, jednom sam na dar od prijateljice dobila sadnicu lizijantusa. Biljka mi se jako dopala, pa sam pomislila zašto je ne bi i ja pokušala uzgojiti. I počela sam.

Malo je toga što se kod nas ne može proizvesti

Ispočetka su to bile manje količine, no kako mi se javljalo sve više kupaca, tako sam i ja povećavala proizvodnju spomenutog cvijeća“" priča nam Valentina, čiji se plastenici upravo u ovo doba godine šarene od stotina rascvjetanih lizijantusa.

S cvatnjom počinju u srpnju i tako do kasne jeseni. U pravilu je to jednogodišnja biljka, no ukoliko se preko ime drži na toplom mjestu, velike su šanse da će se opstati barem još jednu godinu.

Prekrasni lizijantusi na OPG-u Valentine Gotić

“Rijetki se cvjećari odlučuju za proizvodnju lizijantusa, jer je uzgoj prilično težak, pa i oni koji ga imaju, uglavnom nabavljaju već gotove presadnice. Mi smo se odlučili za onaj teži put. Ove smo godine, primjerice, posadili oko pet tisuća sjemenki za 500 sadnica. Biljka je dosta teško što se klijanja tiče i treba poprilično vremena da izraste. Sijemo ga u siječnju i tamo negdje do svibnja su biljčice jako sitne, pa tek kad zatopli, počinju brže rasti.

Cvatnja traje od sredine srpnja do kraja rujna

Nerijetko mlade biljčice odjednom samo propadnu, pa jednostavno treba učiti na greškama, no kad jednom shvatite taj proces, uzgoj više nije problem. Kad naraste treba je, naravno, redovno zalijevati, a dobro ju je i pomalo rezati, jer će tako biljka biti bujnija i imati više cvjetova“, ističe Valentina te dodaje kako je mladu biljku svakako potrebno pincirati, jer tako postaje bujnija. 

Svoje lizijantuse Gotići prodaju na kućnom pragu te na brojnim sajmovima u zemlji. Upiti za kupnju dolaze im iz cijele Hrvatske, no s obzirom da ih uzgajaju isključivo u lončanicama, nerado ih šalju putem pošte ili drugih dostavnih službi, jer ne mogu garantirati da će biljka na cilj doći neoštećena. Pogotovo u ovo vrijeme kad je puna cvjetova. Stoga ljubiteljima lizijantusa ne preostaje drugo, nego pratiti i posjećivati sajmove na kojima izlažu naši vrijedni poljoprivredni proizvođači.

Jer na nekima ćete zasigurno sresti i Valentinu Gotić, okruženu ljutim umacima od chilly papričica i rascvjetanim lizijantusima, biljkama domovina kojih su sjeverna područja Južne Amerike, jug SAD-a, Meksiko i Karibi.


Fotoprilog


Tagovi

Leskovec Toplički Valentina Gotić Lizijantusi OPG Gotić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.