Prodaja začinskog bilja u stalnom je porastu. Uz malo truda svatko može uzgojiti vlastite začine, ali i prirodne lijekove za brojne tegobe.
Sve ljepše i toplije vrijeme natjeralo je zaljubljenike u uređenje vrta da se uhvate prvih proljetnih radova. Priprema i gnojidba zemlje, uređivanje gredica tek su uvertira u ono što slijedi - sadnju presadnica.
Rajčice, paprike, patlidžani, krastavci, gotovo su nezaobilazno povrće u svakom vrtu. Vrtlari rekreativci vole isprobavati i s raznim vrstama egzotičnog povrća, ne toliko udomaćenog u našim vrtovima. No, u posljednje vrijeme sve je popularniji i kućni uzgoj začinskog bilja.
"Prodaja začinskog bilja u posljednjih je nekoliko godina u stalnom porastu. Najviše se na kupnju i uzgoj odlučuju ljudi srednje životne dobi, ali i sve više mladih ljudi, što nas posebno veseli. Očito se na tržištu mijenjaju trendovi kad je u pitanju domaći i zdravi uzgoj. Nadamo se da će se taj trend zadržati i ubuduće", komentira Đurđica Plantić iz mjesta Domitrovec pokraj Varaždina, koja se na svojem imanju zajedno sa suprugom Danijelom još od 2005. godine bavi uzgojem presadnica povrća, cvijeća, ali i začinskog bilja.
Bosiljak, timijan, melisa, mažuran, vlasac, kadulja, menta, kopar, ruta dio su najpopularnijih začinskih biljaka.
"Ljudi su spoznali sve pozitivne karakteristike začinskog bilja. Nisu samo korisne u kuhinji već imaju i brojna ljekovita svojstva. Tako je, primjerice, kadulja odlična za grlo kod prehlada, menta služi za smirenje, ali i čisti probavni sustav, timijan također ima brojna ljekovita svojstva, ali se istodobno obavezno koristi kao začin mesnih jela. Puno ljudi i dalje ima percepciju da je začin najlakše kupiti u prodavaonici. No, samo u domaćem uzgoju možete biti apsolutno sigurno da ste dobili čisti i zdravi začin", poručuje Đ. Plantić.
Začinsko bilje odlično se uklapa u svaki vrt. Raznih oblika, formi listova, šarenih boja, začinsko bilje ima i dekorativnu ulogu. Velika prednost uzgoja začinskog bilje je i da ne morate nužno imati vlastiti vrt. Dovoljan je tek balkon ili prozor.
"Začinsko bilje može se uzgajati i u teglicama na balkonu, u zatvorenom prostoru. Mogućnosti su nebrojene. Bitno je samo pridržavati se određenih pravila. Neko bilje traži više vlage, drugo više topline. U svakom slučaju odlučite li se za začinsko bilje, nećete pogriješiti. Dobit će te lijepo uređeni prostor i vlastite svježe ili sušene začine", zaključuje Đurđica Plantić.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: Manji sanseng, timljan, vrtni timijan, majčina dušica | Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.
Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]
Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis
Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]
Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.
Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]
Sinonim: Babina duša, majeran, majeron, majoran, majuran, mezurana, mirišljavak, samseg | Engleski naziv: Majoram | Latinski naziv: Origanum majorana L.
Mažuran se u umjerenoj klimi uzgaja kao jednogodišnja biljka, koja u toplijim, mediteranskim područjima može živjeti kao višegodišnja. Pripada porodici usnača (Lamiaceae... Više [+]
Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.
Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]Fotoprilog
Tagovi
Autor