Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 05.12.2016. 15:00

Kućna srećica - jedan naziv za dvije biljke

Pod imenom kućna sreća kriju se dvije biljke koje plijene svojom ljepotom i jednostavnošću uzgoja.

Foto: Pixabay.com
  • 8.039
  • 185
  • 0

Pod imenom kućna sreća poznate su dvije biljke Soleirolia soleirolii (Helxine soleirolii) i Nertera granadensis (Nertera depressa). Soleirolia soleirolii je biljka koja se veoma često uzgaja kao ukras naših stanova, kuća, poslovnih prostora. Nazivaju je i jastuk biljka zbog njezine osobine da dobro pokriva površinu tla.

Pripada porodici kopriva Urticaceae. Vuče porijeklo sa Sardinije, Korzike. U prirodi se nalazi na vlažnim i sjenovitim stijenama. Ova višegodišnja biljka odlikuje se nježnim, puzavim stablom koje se lako ukorjenjuje. Korijen se plitko razvija. Listovi su mali, srcoliki, naizmjenično postavljeni. Cvjetovi su mali, neugledni. Raste u visinu oko 5cm i rasprostire se.

Pokrivač vrtnih staza

Danas postoje mnoge selekcionirane biljke sa različitom obojenošću listova, od svjetlo zelene, tamnozelene do srebrnih i zlatnih nijansi.

Soleirolia se može uzgajati u kućnim uvjetima, terariju, prekriva površinu saksije kod uzgoja bonsaija. U područjima gdje zime nisu oštre uzgaja se i na otvorenom. Odličan je pokrivač vrtnih staza i kamenitih obala vrtnih jezeraca. Traži dobru osvjetljenost, ali ne i direktnu izloženost suncu. Odgovaraju joj sjenovita mjesta. Odlično raste kraj prozora koji je okrenut sjevernoj strani. Ne podnosi suh zrak i ponekad je treba isprskati.

Nije ljubitelj ni direktnog zalijevanja. Može propasti ako je zalijevamo kvaseći listove. U proljeće i ljeto traži obilnije zalijevanje, a zimi umjerenije. Najbolje je zalijevati dodajući vodu u tanjurić saksije. Optimalna temperatura vode za zalijevanje je oko 20ºC.

Za svoj rast i razvoj traži i odgovarajuću temperaturu oko 15ºC. Temperatura ne treba prelaziti preko 25ºC, a ni padati ispod 8ºC. Soleirolia se prihranjuje u periodu od ožujka do rujna. Koristiti gnojivo za lisnate sobne biljke.

Sadnju i presađivanje obaviti u proljeće u pliće saksije ispunjene rahlim zemljištem i dobrom drenažom. Supstrat treba imati pH reakciju 5 do 7. Razmnožava se dijeljenjem u proljeće, sadnjom dijelova biljke u vlažan supstrat ili polaganjem izrasle biljke na površinu nove saksije i pričvrsti se žicom da se dobije bolji kontakt između biljke i supstrata. Pričvršćene biljke se brže ukorjenjuju.

Tijekom vegetacije grm se može orezati u formi lopte. Tim postupkom uklanjaju se izrasli dijelovi koji strše i izaziva grananje i popunjavanje grma.

Koraljna mahovina

Nertera granadensis je još jedna kućna sreća. Poznata je i pod nazivom koraljna mahovina. I Nertera se odlikuje dobrom sposobnošću prekrivanja tla. Vodi porijeklo sa Novog Zelanda i Anda. Njezino porijeklo nam pokazuje da je otpornija na niže temperature. To je biljka malih listova. Visina joj je do 5cm. Za vrijeme svibnja i lipnja cvjeta sitnim cvjetićima i krajem ljeta stvara vrlo dekorativne plodove. Plodovi ostaju na biljci. Boja plodova je različita.

Najčešće je u ponudi Nertera sa narančastim plodovima, a u posljednje vrijeme i sa plodovima koji su svijetlo obojeni. Kada primijetimo da se plodovi suše treba ih sakupiti, osušiti i sačuvati sjeme iz njih. Sjeme možemo posijati i dobiti nove biljke.

Temperatura i vlažnost najviše utječu na njen rast i opstanak.

Ima iste zahtjeve u pogledu osunčanosti kao i Soleirolia. Za svoj rast i razvoj traži sjenu. Odgovaraju joj istočni i zapadni položaji. Dovoljno joj je 3 do 4h osunčanosti. Ne odgovaraju joj temperature iznad 15ºC i ispod 8ºC.

Opadanje listova, kao i formiranje listova bez cvjetova i plodova, pokazuje nam da je biljka smještena u prostoru koji je pretopao za njen normalan razvoj. Biljku je potrebno premjestiti na hladnije mjesto i zaliti je.

Umjereno je zalijevajte

Tijekom cijele godine treba je umjereno zalijevati. Vodu iz podmetača proliti. Gnojiti je dva puta mjesečno. Rasađuje se u proljeće dijeljenjem korijena, reznicama ili iz sjemena. Presađivanje se obavlja svake godine ili druge godine. To će potaknutu cvijetanje i formiranje plodova.

Nakon plodonošenja potrebno joj je osigurati period sa nižim temperaturama. Ukoliko ostane izložena višim temperaturama izdužuje se i gubi dekorativan izgled.

Zbog pretjeranog zalijevanja na obje biljke mogu se pojaviti znakovi truljenja i propadanja. U tom slučaju prestati zalijevanje i izbjegavati zalijevanje pri kojem kvasimo biljku. Takođre, obje mogu stradati od ožegotina, suhog tla i zraka. Potrebno ih je premjestiti u hladovinu i zaliti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Dekorativne biljke Kućna sreća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]