Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 03.12.2020. 12:00

Kristov trn - cvijet dugotrajne cvatnje i skromnih zahtjeva

Kristov trn je idealna sobna biljka. Odlično se prilagođava sobnim temperaturama, uspijeva u suhim uvjetima i može podnijeti ako se povremeno zaboravi zaliti.

Foto: Depositphos/mangkelin1
  • 28.116
  • 704
  • 0

Kristov ili Isusov trn (Euphorbia milii), ukrasna je biljka koja potječe s Madagaskara i drugih tropskih regija. Najčešće se uzgaja kao sobno bilje. Uz vrlo malo brige i pažnje, pravi je izbor za početnike uzgajivače i zauzete zaljubljenike u ukrasno bilje. Nebično ime potječe od legende kako je Isus Krist na križu, nosio trnovitu krunu načinjenu upravo od stabljika ove biljke. 

Grmolikog je rasta, a ovisno o starosti biljke, može biti između 10 do 50 cm. Mesnati, sjajni vazdazeleni listovi dugački su oko 5 do 6 cm. Izdanke prekriva oštro crno trnje dužine oko 2-5 cm. Sitni cvjetovi rastu u cvatu, okruženi su s dva pricvjetna lista crvene, bijele ili ružičaste boje. Razdoblje cvatnje je uglavnom od zime do proljeća, ali može potrajati čak i do jeseni.

Zalijeva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suh

Supstrat u posudi treba biti dobre drenaže, blago suh, neutralnog pH. Za zdrav izgled, Kristovog trna treba oko 8 sati svjetlosti. Bogatiju cvatnju moguće je postići ako je biljka što dulje izložena Sunčevoj svjetlosti. Do cvatnje će doći čak i ako je biljka obasjana direktnom Sunčevom svjetlošću samo 3 do 4 sata dnevno. Kod uzgoja na otvorenom, biljku se smješta na osvjetljeno mjesto, dok u zatvorenom prostoru, najbolje mjesto je na južnom ili zapadnom prozoru uz temperature između 18 do 24°C.

Nešto niže noćne temperature, neće biti problematične, ako se ne spuštaju ispod 10°C. Kao i većina kaktusa i sukulenata, ne može podnijeti hladne zimske temperature. U tom slučaju, kod temperatura ispod 1°C, biljku je potrebno preseliti u zatvoreni prostor.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Kristov trn ne zahtjeva velike količine vode zbog svojeg prirodnog staništa u tropskim i sutropskim regijama. Dovoljno je povremeno zalijevanje uz održavanje vlažnosti oko korijenovog sustava. Zalijeva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suh. Ako biljka počne odbacivati lišće, to je znak da treba smanjiti količinu vode. Prihranjuje se od proljeća do jeseni.

Kako sukulentima nije potrebna velika količina hraniva, gnojivo za prihranu može biti u polovicu smanjeno od propisane doze. Kroz zimski period, zalijevanje treba smanjiti, a prihranu u potpunosti izbjegavati.

Kako uzgojiti kaktus iz sjemena

Na proljeće, kada noćne temperature ne padaju ispod 16°C, Kristov trn se može prebaciti na otvoreno. Presađivanje u veću posudu može biti svakih 2 do 3 godine. Ukoliko je moguće, teba biti do sredine proljeća, prije novog rasta biljke. Oblik i veličina grma postižu se orezivanjem. U jesen se uklanjaju slabe ili tanke grane. Time će se potaknuti rast biljke na proljeće. Ocvale cvjetove i suhe listove također treba ukloniti da bi se smanjila opasnost od stvaranja gljivičnih bolesti.

Oprez zbog toskičnosti

Zbog svoje toksičnosti, štetnici rijetko posjećuju ovu biljku. U rijetkim slučajevima, može se pojaviti napad ušiju, tripsa i crvenog pauka. U vrlo vlažnim uvjetima, može doći do razvoja gljivičnih bolesti i truljenja korijena.

Razmnožava se reznicama, ali uzgoj iz sjemena nije uobičajen. Svježe se reznice ostavljaju u mlaku vodu na nekoliko minuta. Nakon toga, odvaja ih se sa strane na nekoliko dana i pričeka da se osuše i stvori kalus. Prilikom presađivanja potrebno je nositi rukavice zbog otrovnog mliječnog soka (lateksa). On se stvara lomljenjem stabljike i listova, a može iritirati kožu i oči.

Za ljude i kućne ljubimce otrovni su svi dijelovi biljke ukoliko se unesu u organizam, što može dovesti do mučnine i povraćanja.


Tagovi

Kristov trn Isusov trn Euphorbia milii Uzgoj Za početnike


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]