Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje glicinije
  • 26.12.2019. 13:30

Kraj zime je idealan za zimsku rezidbu i cijepljenje glicinije

Rod Wisteria obuhvaća desetak vrsta, a najveći komercijalni značaj našle su kineska (Wisteria sinensis) i japanska glicinija (Wisteria floribunda).

Foto: Pixabay/nyochi
  • 2.634
  • 62
  • 0

Glicinija (Wisteria sinensis) je vrsta iz roda Wisteria koji predstavlja drvenjaste penjačice iz porodice mahunarki (Fabaceae). Radi se o jako dekorativnoj, ali i medonosnoj vrsti. Ova biljka naraste i do 20 m u visinu stvarajući jako gustu krošnju. Ima složene listove, neparno peraste, sastavljene od 10-20 listića. Najupečatljiviji su njeni cvjetovi, koji su ljubičaste bolje, ljubičasto plave ili bijele. Karakteristični su po tome što vise na grozdovima dugačkim čak i do 80 cm. Cvjeta u svibnju i njeni cvjetovi privlače pčele. Plodovi su mahune i sadrže puno sjemenki.

Porijeklo joj je Daleki istok gdje i prirodno raste. Može se naći i na obalama istoka Sjeverne Amerike. Danas su široko rasprostranjene jer se koriste u floristici i pejzažnom oblikovanju kao ukrasne biljke, kao posebni primjerci za pokrivanje nekih neuglednih zidova i sl. Rod Wisteria obuhvaća desetak vrsta, a najveći komercijalni značaj našle su kineska (Wisteria sinensis) i japanska glicinija (Wisteria floribunda).

Uzgoj glicinije

Ova kultura traži pjeskovito zemljište. Ne odgovaraju joj vapnenasta tla te je jako heliofitna biljka. Otporna je na mraz i na hladne temperature. Kako pripada porodici Fabaceae, na korijenu se nalaze bakterije koje fiksiraju dušik u tlu. Može se razmnožavati generativno i vegetativno. Vegetativno se razmnožava reznicama koje uzmemo ljeti ili položenicama. Također, glicinija se može cijepiti i to tehnikom "na isječak" i "pod koru"

Kada, kako i zašto orezivati gliciniju?

Glicinija se obično orezuje početkom ožujka. Poželjno je da se orezuje svake godine kako bi dobili obilno cvjetanje. Kod sadnje nije potrebno orezivanje osim uklanjanja preslabih izboja koje je nužno ukloniti. Bitno je napomenuti, da bi kod sadnje bilo dobro odmah privezati izdanke za naslon/potporanj.

Zimska rezidba glicenije obavlja se na način da u ožujku, prije buđenja vegetacije, treba skratiti do polovine ukupnog rasta prošlogodišnje izboje. Potrebno je ostaviti im do 5 pupoljaka. Ako primjetimo da se u krošnji nalazi prekobrojno izbojaka, neke treba odrezati kao i one koji se loše razvijaju. Pritom treba obaviti selekciju i odrezati one koji se nalaze u sredini krošnje i koji se nalaze u najgušćem dijelu krošnje. Također, izmrzle, oboljele ili oštećene trebamo svakako odrezati. Ukoliko se pojave nisko izbojci, njih također trebamo odrezati. Kod većih rezova poželjna je upotreba kalemarskog voska. Rez treba raditi jako oštrim škarama i pod manjim kutom.

Kada je glicinija dobro razvijena, godišnja rezidba nije nužna, jedino ako iz godine u godinu opada cvatnja.

Glicinija je specifična po tome što stvara grane velikog promjera. Nakon nekoliko godina one postaju dovoljno jake pa mogu biti bez naslona. Ali tada govorimo o gliciniji u obliku stabla. To postižemo na način da prvih godina međusobno pomiješamo izboje glicinije i podupremo je čvrstim, ali privremenim naslonom. Ostavimo gliciniju da raste do željene visine te odstranimo mlade izdanke koji se javljaju nisko. Kada je glicinija dosegla željenu visinu, odrežemo sve visoke izboje iznad trećeg pupoljka. Takva rezidba je, u slučaju stabla, potrebna svake godine.

Cijepljenje glicinije

Ako smo kod nekih stabala glicenije zapazili neku osobinu vrste poželjniju od one druge, možemo za svoje potrebe razmnožiti i proizvesti sadni materijal glicenije identičnih osobina koje smo uočili kao nama komercijalno zanimljive.

Prema tome, gliciniju cijepimo da bi dobili biljku koja cvjeta kao željena vrsta. Cijepljenje glicinije se obavlja u ožujku, kao i rezidba. U hladnijim dijelovima, moguće je i u travnju.

Kao podlogu koristimo gliciniju (Wisteria sinensis) staru dvije godine koja je zasađena u vašem vrtu već najmanje godinu dana. Kao plemku (kalem-grančicu) koristimo dio izbojka koji ima jedan ili dva pupoljka. Obavezno trebamo paziti da promjer podloge bude veći od promjera plemke. Ovdje ćemo pojasniti cijepljenje glicinije"na isječak".

Plemku uzimamo tako da odrežemo sa željenog stabla glicinije jedan izboj koji ima jedan ili dva pupoljka. Režemo ga od osnove ukoso tako da se donji pupoljak nađe u sredini. To trebamo učiniti u trenutku cijepljenja.

Podlogu pripremamo također u ožujku ili travnju na način da ju odrežemo na visini od nekoliko centimetara od poda. Trebamo ju očistiti mokrom krpom da bismo odstranili tragove zemlje i ostalih nepoželjnih primjesa. Nožem napravimo urez na podlozi koji odgovara dimenzijama i obliku pripremljene plemke.

Spajanje obavljamo tako da plemku stavimo u urezani dio na podlozi na način da su pupoljci okrenuti prema gore. To je najčešća greška kod cijepljenja jer vrtlari ponekad okrenu plemku tako da pupoljci budu okrenuti prema dolje. Također, treba pripaziti da kore podloge i plemke budu u bliskom kontaktu.

Nakon spajanja, trebamo zavezati s kalemarskim konopcem sve zajedno, stežući polako. Obavezno treba namazati sve voskom za kalemljenje pri tom pazeći da ne pokrijemo donji pupoljak.

Cijepljenje je uspješno kad primijetimo da je plemka diferencirala izbojak.


Tagovi

Cijepljenje Rezidba Glicinija


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]