Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korijandar
  • 24.12.2017. 07:30

Korijandar kao predusjev ozimim žitaricama

Korijandar je dobar predusjev za ozime strne žitarice jer rano napušta parcelu.

Foto: PDPics / Pixabay
  • 1.330
  • 70
  • 0

Korijandar se uzgaja radi sjemena, a prinosi se kreću od 1.000 do 2.000 kilograma po hektaru. Najbolje rezultate daje na plodnim zemljištima i na istoj parceli se može uzgajati tri godine.

Dobri predusjevi korijandaru su strne žitarice, okopavine i mahunarke, a on je dobar predusjev za ozime strne žitarice jer rano napušta parcelu.

Priprema i sjetva korijandara

Osnovna obrada zamljišta obavlja se u jesen, na 30-35 centimetara. Sa predsjetvenom pripremom počinje se rano u proljeće. Okvirne potrebe za hranjivima su: 60-70 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 60 kg/ha kalija.

"Korijandar se sije u ožujku, a najkasniji rok sjetve je sredina travnja. Sije se u redove, na razmak od 25 cm ili 40-50 cm. Dubina sjetve je 3-4 cm. Za sjetvu se koriste žitne sijačice uz zatvaranje ulagača, a broj zatvorenih ulagača ovisi o međurednom razmaku. Količina sjemena kreće se od 15-20 kg/ha", kaže stručnjak za ratarstvo Milenko Đurić.

Zaštita i njega korijandara

Herbicidi na bazi linurona koriste se poslije sjetve, prije nicanja i poslije nicanja u fazi rozete. Za uskolisne korove preporučuju se preparati na bazi Fluozifop-p-butila. Kada je riječ o njezi, preporučuje se dva puta međuredno kultiviranje, ukoliko je sjetva obavljena na 40-50 cm.

Žetva korijandara

Žetva korijandara obavlja se krajem srpnja, početkom kolovoza. Većina plodova tada je tamne boje. Korijandar neravnomjerno sazrijeva, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Sjeme korijandara, zbog kog se i uzgaja (Foto: PDPics / Pixabay)

"Žetva se može obaviti dvofazno i to kada je 50% plodova zrelo. Usjev se pokosi, prosuši, a poslije dva do tri dana vrši se kombajnom sa podizačima. Jednofazna žetva se vrši kada je 75% plodova zrelo. Koriste se žitni kombajni, na kojima se vrši podešavanje vjetrova i razmaka između bubnja i podbubnja", objašnjava Đurić.

Sjeme korijandara je prije skladištenja potrebno osušiti na 12% vlage, a to se može napraviti i na suncu.

Foto: Forest and Kim Starr/Flickr


Povezana biljna vrsta

Korijandar

Korijandar

Sinonim: Kineski peršin | Engleski naziv: Coriander | Latinski naziv: Coriandrum sativum

Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka. Smatra se da je korijandar uveden u proizvodnju u 16. stoljeću, ali to je biljka koja se spominje već u Bibliji. Koristi se plod... Više [+]

Tagovi

Korijander Sjetva Uzgoj Njega Predusjev Strne žitarice


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]