Iako je velikom broju ljudi prva asocijacija na koprivu bolna žar na koži koju ona uzrokuje, na Zelenom četvrtku na glavnoj osječkoj tržnici predstavljena je njena višestruko korisna upotreba.
Razvijeni listovi koprive pale i žare, ali njezina je prava priroda zapravo nježna, iscjeljujuća i darežljiva.
Kao malo koja biljka, ona zaista nudi široku lepezu blagodati, jer istovremeno hrani, njeguje i liječi. Još u starom Egiptu koristili su je kao lijek protiv kostobolje, a Hipokrat je zabilježio čak 60-ak načina liječenja koprivom i pripravcima od nje.
Koprivu posebno vole i ekolozi jer je nezamisliv ekološki uzgoj vrtova i voćnjaka bez koprive.
Na Zelenom četvrtku na osječkoj tržnici predstavljeni su prehrambeni pripravci od ove samonikle biljke, a to su kolač, umak i sirup. Gospođa Završki nesebično nudi i recept za sirup od koprive.
"Ubrali smo 40 vrhova koprive, stavili ih u tri litre vode da odstoji preko noći, procijedili, dodali šećera i limuna. Kad se šećer otopio, stavili smo u boce i sirup je gotov", pojašnjava nam gospođa Završki.
Umak od koprive, nalik onom od špinata ili blitve, ugodno je iznenadio i posjetitelje osječke tržnice.
Foto: Moja kuhinja
Tagovi
Autorica
Partner
Sv.L.B.Mandića bb,
Osijek,
Hrvatska
tel: (031) 400 - 000,
e-mail: marketing@ostv.hr
web: http://www.osjecka.com