Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 02.05.2016. 14:30

Kopriva pali i žari, ali i iscjeljuje!

Iako je velikom broju ljudi prva asocijacija na koprivu bolna žar na koži koju ona uzrokuje, na Zelenom četvrtku na glavnoj osječkoj tržnici predstavljena je njena višestruko korisna upotreba.

Foto: Moja kuhinja
  • 3.138
  • 87
  • 0

Razvijeni listovi koprive pale i žare, ali njezina je prava priroda zapravo nježna, iscjeljujuća i darežljiva.

Kao malo koja biljka, ona zaista nudi široku lepezu blagodati, jer istovremeno hrani, njeguje i liječi. Još u starom Egiptu koristili su je kao lijek protiv kostobolje, a Hipokrat je zabilježio čak 60-ak načina liječenja koprivom i pripravcima od nje.

Umak podsjeća na blitvu ili špinat

Koprivu posebno vole i ekolozi jer je nezamisliv ekološki uzgoj vrtova i voćnjaka bez koprive.

Na Zelenom četvrtku na osječkoj tržnici predstavljeni su prehrambeni pripravci od ove samonikle biljke, a to su kolač, umak i sirup. Gospođa Završki nesebično nudi i recept za sirup od koprive.

"Ubrali smo 40 vrhova koprive, stavili ih u tri litre vode da odstoji preko noći, procijedili, dodali šećera i limuna. Kad se šećer otopio, stavili smo u boce i sirup je gotov", pojašnjava nam gospođa Završki.

Umak od koprive, nalik onom od špinata ili blitve, ugodno je iznenadio i posjetitelje osječke tržnice.

Foto: Moja kuhinja


Tagovi

Kopriva Osječka tržnica Zeleni četvrtak Umak Sirup Kolači


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?