Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Pampa Tea
  • 02.12.2016. 18:00

Kooperanti uzgoje bilje, oni ga pretvore u čaj!

Nemaju puno vlastitih površina, ali zato imaju kooperante koji ljekovito bilje uzgajaju za njih. U ponudi imaju 17 raznih mješavina domaćih čajeva sa zanimljivim i simpatičnim imenima koji su postali pravi brend.

  • 3.368
  • 458
  • 0

Opće je prihvaćeno da je domovina čaja Kina koja je stoljećima bila jedina zemlja u kojoj se ta biljka uzgajala, ali i pripremala kao napitak pa upravo iz nje potječe i njezin naziv čaj. Ispijanje čaja u Japanu dulje od jednog tisućljeća dovedeno je do savršenstva. Priprava napitka i ispijanje čaja u posebno svečanim zgodama traje i dulje od sata.

Taj napitak slasti i odmora ispija se iz porculanskih šalica umjetničkog oblikovanja s najčešće slikarskim ukrasima. U Hrvatskoj su se već u 19. stoljeću održavale čajanke - popularna okupljanja na kojima se zabavlja i pleše, a čajevi su najomiljeniji napici u Zagrebu i drugim velikim gradovima Hrvatske poput Karlovca i Osijeka.

Tradicionalno se obitelj bavila branjem ljekovitog bilja

Obrt Pampa tea osnovan je 2000. godine, a bavi se proizvodnjom ljekovitog bilja i čajeva. Obitelj broji šest članova, a četri člana aktivno sudjeluju u radu obrta. Tradicionalno se obitelj bavila branjem ljekovitog bilja te je dio članova obitelji radio u drugim tvrtkama na kupnji ljekovitog i začinskog bilja. Upoznavanjem drugih proizvođača čajeva u EU odlučili su se na pokretanje vlastite proizvodnje, kažu.

Obrt Pampa tea ima 17 vrsta čajnih brendova

EU nema detaljne definirane pravilnike o proizvodima od ljekovitog bilja

Nemaju puno vlastitih površina, ali zato imaju kooperante koji uzgajaju za njih. Često se susreću s nedovoljno razrađenom tehnologijom uzgoja, malim parcelama na području sjeverne Podravine, slabim poznavanjem uzgojnih metoda za ljekovito bilje, prevelikom i skupom administracija kod registracije proizvoda na bazi ljekovitog bilja, upoznaju nas s problemima. Tu je i neusklađenost s EU Uredbama te sama EU nema detaljno definirane pravilnike vezano za proizvode od ljekovitog bilja.

Prerađivanje i skladištenje ljekovitog bilja

Novoizgrađeni pogon za preradu ljekovitog bilja i proizvodnju biljnih čajeva je smješten u Poduzetničkoj zoni u Koprivnici. Proizvodnja čajeva odvija se prema principima sljedivosti proizvodnje koje propisuju Uredbe iz EU vezano za proizvodnju hrane. Dugoročni razvoj vlastitog uzgoja ljekovitog bilja, s primjenom modernih tehnologija bez upotrebe herbicida, pesticida i ostalih tvari koji štete ljudskom zdravlju temelji su njihovih čajeva.

Mladima treba osigurati socijalnu sigurnost za bavljenje poljoprivredom

Sadni materijal nabavljaju kooperanti iz vlastite proizvodnje ili na području EU. Mladima treba osigurati socijalnu sigurnost za bavljenje poljoprivredom. Reklamiraju se putem internet marketinga. Ljekarne i specijalizirane trgovine zdrave hrane kupuju njihove proizvode.

Žele da upotreba njihovih čajeva bude čovjekov prvi korak povratku prirodi

Žele da upotreba njihovih čajeva bude čovjekov prvi korak povratku prirodi jer nude ono što priroda poklanja na ovim prostorima: bogatstvo i visoka kvaliteta ljekovitog bilja koje raste tu pokraj svih nas. Oni su prepoznali bogatstvo prirode, osluškuju je, uče od nje te je svakim danom primjenjuju u svojim čajevima. U ponudi imaju 17 raznih mješavina domaćih čajeva sa zanimljivim i simpatičnim imenima koji su postali pravi brend, a poznatiji su: Podravski čaj, Bronhitko, Smirko i Mršavko te njihovi Premium zeleni i crni čajevi.


Fotoprilog


Tagovi

Čaj Ljekovito bilje Priroda


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]