Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno grmlje
  • 10.12.2022. 12:00

Koje biljne kulture se sade u jami i kako pripremiti zemljište?

Vrlo je važno voditi računa i o ekološkim uslovima reona, zbog različite mikroklime, reljefa i kvaliteta tla, te je analiza zemljišta obavezna. Na zemljištu koje je prethodno orano ili rigolovano kopaju se rupe i pristupa sadnji.

Foto: Sonja Cvetković
  • 149
  • 9
  • 0

Najbolje vreme za sadnju voćnih vrsta, ali i ukrasnih je jesen, kada zemlja nalegne na koren, a žile pripreme da hrane sadnicu čim krene vegetacija. U zavisnosti od vrste prilagođavamo izbor i pripremu zemljišta, dubinu, razmak.

"U jesen sadimo voće, cveće, ukrasno šiblje i drvenaste vrste. Na primeru ukrasnog hibiskusa - primenjuje se sadnja u jami, koja je stara preko sedam godina, 'školovana sadnica', i nije slobodan grm, već simulira srednje visoki lišćar", navodi inženjer hortikulture Dunja Milović.

Kako pripremiti zemljište jame?

Vrlo je važno voditi računa i o ekološkim uslovima reona, zbog različite mikroklime, reljefa i kvaliteta tla, te je analiza zemljišta obavezna. Na zemljištu koje je prethodno orano ili rigolovano kopaju se rupe u zavisnosti od vrste.

Sadnja u jami tipična je za ukrasno grmlje, kaže Milovićeva

"Sadnja u jami je tipična za ovakav sadni materijal. Važno je dobro je pripremiti, eventualno poboljšati zemljište tresetom, dodati đubrivo ukoliko sumnjamo u kvalitet zemlje."

Stručnjaci preporučuju pregorelo stajsko đubrivo, dve do tri lopate ili veštačko u čijoj formulaciji dominira kalijum. Nikako ne stavljati previše đubriva, jer može blokirati dotok vode iz dubljih slojeva zemljišta preko leta. Takođe, koren sadnice ne sme da bude u direktnom kontaktu sa gnojivom.

"Naročito, ne ako je plantažna sadnja. Nakon dobre pripreme jame, važna je vertikalnost sadnje, kako bi ta biljka sutra imala pravilan rast i razvoj", kaže inženjer hortikulture.

Koje još savete ne treba propustiti, pogledajte detaljnije u videu:

 


Tagovi

Sadnja grmlja Sadnja ukrasnog bilja Dunja Milović Hortikultura Priprema zemljišta Sadnja u jami Đubrenje zemljišta


Autor

Sonja Cvetković

Više [+]

Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.