Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.04.2022. 07:30

Kako zaštititi pelargonije i geranij od gusjenica malog leptira?

Štetnik malih dimenzija je u stanju potpuno uništiti biljke. Invazivna vrsta se teško suzbija, ali postoje načini

Foto: Depositphotos/benburdayimzaten
  • 5.712
  • 111
  • 0

Leptir pelargonijin plavac ili moljac geranija Cacyreus marshalli je vrlo opasan štetnik ovog starog, ali popularnog cvijeća. Vodi porijeklo s juga Afrike kao i cvjetna vrsta s čijim je sadnicama prenesen u Europu.

Prvi put je registriran 1988. godine, a identificiran 1990. i ubrzo je postao prava napast na području Španjolske, Francuske i Italije. Zabilježen je na Kanarskim otocima i jugu Švicarske. U Ujedinjenom Kraljevstvu je prvi put registriran 1997., a na Lošinju se pojavio 2008. godine. Vrlo brzo se širio u toplijim područjima.

Karakteristike leptira plavca

Život leptira je neraskidivo povezan s pelargonijama. Rijetko se na našem kontinentu sreće na divljim biljkama iz ove porodice. Zbog specifičnog načina života i ciklusa razvoja najčešće ga susrećemo u gradovima gdje se uzgaja kultivirana pelargonija. Tu ima obilje hrane i dobre uvjete.

Na rasprostranjenost najveći utjecaj ima temperatura. U eksperimentalnim uvjetima dokazano je da se pri stalnoj temperaturi od 20ºC može neprekidno razvijati i izvoditi nove generacije, nije uočena dijapauza. Nije potvrđeno da štetnik ima sposobnost mirovanja tijekom zime što je ograničavajući faktor za trajno naseljavanje velikog dijela Europe.

Pelargonije su vrlo popularne na našim prostorima (Foto: Ranka Vojnović)

Malih je dimenzija, do 20mm. S vanjske strane krila je prošaran smeđim i bijelim površinama na karakterističan način. Unutrašnja strana je jednolično smeđa, a duž ivice je isprekidana bijela linija.

Privlači ih miris listova. Ženke jaja polažu na listove i cvjetove, a iz njih se poslije sedam dana razvijaju ličinke koje prelaze u cvjetni pupoljak kroz rupu koju naprave. Daljnji život se odvija u pupoljku čijom unutrašnjosti se hrane i tako ga uništavaju. Kada dostignu treći stupanj, napuštaju ga i prelaze na listove i stabljike.

Razvoj je vrlo brz i tijekom godine može imati nekoliko generacija. Na temperaturi od 20ºC ličinka prolazi kroz razvoj za mjesec dana i prelazi u stadij kukuljice koji se završava nakon 17 dana. Za manje od 50 dana formira se nova generacija.

Štete na pelargonijama

Simptom prisustva štetnika je pojava usporenog rasta i sušenja biljaka. Ličinke su u stanju za vrlo kratko vrijeme uništiti biljku. Najlakše ćemo otkriti prisustvo plavca ako na lišću primijetimo male rupe koje su precizno izrezane. Mlađe ličinke uništavaju cvjetne pupoljke, a starije se uvlače u stabljike i jedu njihovu unutrašnjost. Za njih je karakteristično da imaju izuzetan apetit i za kratko vrijeme mogu uništiti biljku.

Obično ih primijetimo kada jedu cvjetove. Zbog naseljavanja patogena napadnute biljke i biljni dijelovi postaju crni, a stabljike u kojima su ličinke su pune izmeta. Da su prisutne u stabljici možemo vidjeti po ulaznim rupama.

Cvjetovi su najugroženiji (Foto: Maša Celić)

Preventivne mjere

Za sada nije utvrđeno da u Europi ima prirodnog neprijatelja. Uočeno je da se parazitska osica Trichogramma evanescens može razviti na jajima. Problem s plavcem je što kad jednom uđe u biljku, ostaje zaštićen.

Kao preventivna mjera posebno je važan ritam zalijevanja, jer štetniku odgovara toplina i povišena vlažnost. Kako bi spriječili ovu pojavu, biljke ne treba zalijevati tako da vlažimo listove i stabljike. Supstrat mora biti dobro dreniran. Vlaga će privući leptire, jer su biljke sočnije. Tjedno se zalijevanje obavlja dva puta u fazi cvjetanja i to u periodu kada su dani najvrući. Treba ga obavljati tek kada se supstrat osuši. Kod kupovine pelargonija pregledajte biljke. Obratite pažnju da na stablima i pupoljcima nema rupica. Listovi ne smiju biti oštećeni. U suprotnom se može dogoditi da s mladim biljkama donesete i štetnike u svoje dvorište ili balkon.

Neke sorte pelargonija, koje imaju tanke stabljike i kožne listove su otpornije na napad i leptir ih ne voli.

Mjere suzbijanja

Za suzbijanje razvijeni su insekticidi u vidu štapića koji se utisnu u zemlju. Biljka usvaja sredstvo i na taj način se štiti. Učinak je vidljiv već poslije dva dana, a biljke su zaštićene tri mjeseca.

Ako niste ljubitelj kemije, postoje brojni prirodni insekticidi. Jedno od njih je ulje neem-a koje nema štetno djelovanje. Više će djelovati preventivno, jer sprječava ženke da polažu jaja na tretirane biljke.

Kod kupovine pelargonija pregledajte biljke (Foto: Julijana Kuzmić)

Najbolje prirodno sredstvo koje tjera ovog, ali i brojne druge štetnike, je pelin. Ubrane listove prelijemo vrelom vodom i ostavimo sljedeća 24h. Koristi se za zalijevanje.

Sredstvo na bazi češnjaka

Učinkovitim se pokazalo tretiranje otopinom koja se dobiva od češnjaka. Može se pripremati na dva načina. Prvi je da se tri do četiri češnja usitne i preliju vodom u količini do 1l. Ostavi se u otvorenoj posudi sljedeća 24h. Dobivena tekućina se procijedi i koristi za tretiranje biljaka.

Drugi način je da se usitnjeni češnjak prelije vrelom vodom i ostavi da se ohladi.

Tretiranje se izvodi više puta tijekom tjedna, dva do tri puta. Broj tretiranja uskladiti s uvjetima i brojem primjećenih jedinki.

Napadnute dijelove biljke odrezati i spaliti, uništiti. Nikada ih ne bacajte u kompostnu hrpu, jer tako dajemo mogućnost leptiru da preživi i čini nove štete.


Povezana biljna vrsta

Pelargonija

Pelargonija

Sinonim: Muškatli | Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Pelargonijin plavac Cacyreus marshalli Pelargonija Leptir Gusjenica Geranij Moljac geranija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]