Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 22.04.2020. 10:30
  • Pčinjski okrug, Surdulica

Kako treba sušiti, a kako kuvati čaj od lekovitog bilja?

Kada bere bilje, Stojan Mitić, uvek se potrudi da ih ubere tako da dogodine ponovo izrastu na istom mestu. Ubrano bilje uvek suši u hladovini, nikako na suncu. U hladovini suši listove i cvetove, ali i koren neke biljke ako je lekovit.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.835
  • 58
  • 0

Jedan odlazak u berbu lekovitog bilja sa ujakom Gradimirom Đokićem, opredelio je životnu profesiju, sada šezdesetpetogodišnjem Surduličaninu Stojanu Mitiću, za sva vremena. Taj trenutak, kada je zašao u čarobni svet lekovitog bilja, on zasigurno nikada neće zaboraviti. Otuda i kada se iznova nađe u potrazi za nekom od lekovitih trava na obroncima Čemernika i Strešara iznad rodne Surdulice, on u nozdrvama iz daljine oseti njihov opojni miris.

Tri puta veći prihod od uloženog za uzgoj lekovitog bilja?

I dok šeta nepreglednim pašnjacima uvek se priseti ujakovih saveta kako da lekovite biljke razlikuje od drugih trava. Kao mali dečak te njegove savete je upijao poput sunđera, ali i priče o tome kako je njegova porodica lekovitim travama pomagala ljudima da ublaže neke zdravstvene tegobe u ono vreme, kada su lekari bili prava retkost u našoj zemlji.

Bere ih tako da na istom mestu izrastu i sledeće godine

Toliko puta je Stojan mesta sa lekovitim biljem obišao da do njih sada može da ode i zavezanih očiju.

"Noge su i posle toliko godina sakupljanja lekovitog bilja, prosto same naučile da raspoznaju teren na kome se nalaze. I poj ptica je u doba kada berem bilje uvek isti, što mi govori da nisam omanuo mesto", kaže Stojan kroz širok osmeh.

Nakon toliko godina, lako raspoznajem teren i lekovito bilje, kaže Stojan Mitić

'Cake' koje je od ujaka naučio on i sada primenjuje u berbi i sušenju lekovite trave. Kada bere bilje uvek se potrudi da ih ubere tako da dogodine ponovo izrastu na istom mestu. Ubrano bilje uvek suši u hladovini, nikako na suncu. U hladovini suši listove i cvetove, ali i koren neke biljke ako je lekovit.

I sertifikat sa instituta

Stojan je svoje znanje u proteklih 30 godina, koliko se bavi travarstvom, stalno nadograđivao čitajući stručnu literaturu. Ima i sertifikat koji je stekao na Institutu "Josip Pančić", a koji mu je omogućio da se nesmetano bavi ovim poslom.

Moj praktični biljarnik - vodič kroz lekovito bilje

"Ne može svako da prodaje i bere lekovito bilje. Ne može ono da se prodaje kao obična salata. Neophodno je da svi koji se bave berbom lekovitog bilja poznaju svoj posao, jer je veoma opasno ako tačno ne znaju koju su biljku ubrali i za šta je ona namenjena."

Kupce kako treba da kuvaju vodu, a ne čaj?

Svake godine on učestvuje i na manifestaciji "Dani biljobera" koja se održava u Sokobanji i gde ima priliku da razmeni iskustva sa beračima lekovitog bilja iz cele zemlje.

U tome Stojan pogotovo prednjači jer dok bere bilje on i planinari. On toliko voli planinu da je sa svojim planinarima obišao sve značajne planinske vrhove na Balkanu. Sa tih putovanja uvek se vrati sa prepunim rancem lekovite trave koje usput stigne da ubere. Po tim travama je prepoznatljiva i njegova tezga kada se nađe na nekom od sajmova lekovitog bilja. Tada se do mile volje ispriča sa svojim mušterijama. Obavezno ih podseti gde greše pri kuvanju čaja. Pouči ih da treba vodu da prokuvaju, a ne čaj.

"Kada voda proključa treba malo da je ostave da se prohladi, pa tek onda da preliju čaj. Lekovito bilje se ne preliva vrelom vodom jer ubija njegovo lekovito svojstvo", priča Stojan.

Čajevima lekovitog bilja protiv bolesti

Popriča on sa ljudima i o njihovim zdravstvenim tegobama. Osokoli ih i ohrabri rečima da skoro na svakom koraku naše zemlje raste poneka biljka, koja ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam i koja pored mnogih lekova koje propisuje savremena medicina može da im pomogne u borbi protiv raznih bolesti.

Lekovito bilje najefektivnije kao preventiva

Zato gde god je to u mogućnosti, on uvek preporuči neki od svojih čajeva i melema koje za razne bolesti pravi po starom porodičnom receptu. On od biljke očajnice sprema vrhuski čaj za neplodnost, od vilinog sita čaj za debelo crevo, a čajem od čage povoljno deluje na ljudski organizam kod pojave maligniteta.


Tagovi

Stojan Mitić Berba lekovitog bilja Kuvanje čaja od lekovitog bilja Sušenje lekovitog bilja Čajevi od lekovitog bilja


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.