Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukulenti i zima
  • 03.12.2022. 07:30

Kako sukulenti podnose niske, zimske temperature?

Osim niske temperature, voda je veliki neprijatelj sukulenata tijekom hladnih zimskih dana

Foto: Maja Celing Celić
  • 6.268
  • 322
  • 0

Većina biljaka iz grupe sukulenata dobro podnosi hladne zimske dane, a osjetljive vrste najviše stradaju od kombinacije niskih temperatura i vlažnog zemljišta. Temperature ispod 0ºC mogu izazvati različita oštećenja. Voda u stanicama listova se smrzava, a led se širi i to rezultira pucanjem staničnih zidova. Oštećeno tkivo propada.

Često se događa da slab mraz "spali" vrhove listova. Na minus temperaturama može doći do izmrzavanja listova, ali i korijena. Najotpornije su čuvarkuće i neki sedumi. Rosularije, neke opuncije i agave su također otporne.

Najbolje su preventivne mjere

Već tijekom jeseni treba prestati zalijevati i dodavati prihranu kako bi se biljke što bolje pripremile za zimu. One zimi miruju i nije im potrebno puno vode i hraniva. Najvažnija preventivna mjera je da ih posadimo na mjesto gdje ne dolazi do zadržavanja suvišne vlage od padalina. Previše gnojiva, posebno bogatog dušikom, može dovesti do pojave mekanih listova koji lako izmrzavaju i trunu. To će negativno djelujovati na cijelu biljku. Stoga treba kombinirati suho i drenirano zemljište te zaštitu od vjetra i hladnoće.

Zimi im ne treba puno vode ni prihrana

Prekrivanje agroplatnom daje zaštitu od izmrzavanja do -10ºC, ali ne smije dodirivati listove.

Kako oporaviti oštećene biljke?

Kako bi oporavili biljke potrebno je pomoću noža ukloniti sve oštećene dijelove. Alat za rezanje treba biti oštar i dezinficiran. Kao zaštita mogu poslužiti malč, stare deke, novinski papir i kartonske kutije.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Oštećenja se na osjetljivim sukulentima javljaju već pri temperaturi od 5ºC, a temperature ispod 0ºC dovode do njihovog propadanja. Biljke koje uzgajamo u posudama možemo premjestiti u zatvoren prostor gdje će biti zaštićene.

Problem zatvorenih prostora je slaba osvijetljenost i zbog toga može doći do propadanja sukulenata. Potrebno im je više od 4 h svjetlosti tijekom dana, u suprotnom se izdužuju, rastu iz rozete, gube oblik. Za prezimljavanje im treba indirektno osvjetljenje i što manje zalijevanja.


Tagovi

Sukulenti Prezimljavanje sukulenata Izmrzavanje Čuvarkuća Izmrzavanje cvijeća Oštećeno cvijeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]