Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 08.01.2022. 18:00

Kako spriječiti pojavu glista na travnjaku?

Travnate površine često ugrožavaju razne vrste štetnika. Inače korisne kišne gliste jedne su od njih.

Foto: Depositphotos/sacha_t.meta.ua
  • 5.527
  • 193
  • 2

Travnjaci i livade naseljavaju brojni organizmi koji mogu dovesti do propadanja travnog pokrivača. Kišne gliste i ličinke kukaca su samo neki od njih. Najveće štete nastaju krajem proljeća i u ranu jesen. Svaki period tijekom godine ima organizme koji su tada aktivni. Najčešće se na površini zemlje pojavljuju mjesta sa suhom travom ili gomilice zemlje.

Kišne gliste – korisne ili štetnici?

Kišne gliste su najkorisniji stanovnik tla, ali kada se prenamnože, mogu stvoriti velike probleme. One su pokazatelj da je zemljište zdravo, rahlo, bogato organskom tvari i zbog toga ih je teško sagledati kao štetnike.

Na brojnost njihove populacije djeluju brojni faktori: sadržaj organskih tvari, pH reakcija, temperatura, vlaga, struktura, sadržaj pijeska, kemijski sastav.

Kada je u pitanju visok sadržaj organske tvari, treba znati da je to za gliste hrana. Pod tim podrazumijevamo opalo lišće, izdanke trave, korijenje, stabljike, opale cvjetove i sve druge mrtve i raspadajuće tvari.

Najčešće se problem s njima javlja na glinovitom tlu, jer ima više organske tvari. Glina zadržava vodu, a drenaža se ne odvija kao kod pjeskovitog. To je glavni razlog zašto prisustvo glista može biti izraženo od listopada do travnja.

Većina vrsta preferira neutralno ili slabo alkalno zemljište, dok ne podnose kisela.

Na površinu izbacuju veliku količinu gomilica koje kvare izgled travnjaka.

Znak prisutnosti glista (Foto: Depositphotos/SingHa Wk)

One se lijepe za obuću, ali i za noževe kosilica. Time mijenjaju visinu košenja i mogu oštetiti mehanizam stroja. Stvara se velika količina blata. Dolazi do propadanja kvalitetnih travnih vrsta, a istovremeno su idealne za klijanje sjemena korova. Osim toga, one privlače krtice koje će nastaviti dalje uništavanje zelenog pokrivača.

Najvažnija je prevencija

Problemi se mogu preduhitriti uklanjanjem opalog lišća koje je primarni izvor hrane, ali kao pokrivač zagrijava površinu i potiče aktivnost glista. Površinu skarificirati na taj način što ćemo metalnim grabljama očistiti pokošenu travu i poremetiti otvore od kanalića. Ne zalijevati travnjak u kasno ljeto ili početkom jeseni. Time potičemo njihovu aktivnost. Pustite da zemljište ostane što duže suho.

Treba napomenuti da ni jedna naša radnja u cilju smanjivanja brojnosti nije 100 posto efikasna. Kada se gomilice prosuše, potrebno ih je rasturiti grabljama. Tijekom godine redovno kositi, uklanjati organsku tvar.

Nekada su suzbijanje obavljali štetnim pesticidima, ali danas na tržištu postoje brojna prirodna sredstva koja neće ubiti gliste već će napraviti prirodnu barijeru u površinskom sloju zemljišta. Idealno je da se primijene od kraja ljeta do početka jeseni, odnosno pred pojavu prvih kiša. Tako ćemo djelovati neposredno prije aktivnosti ove vrste. One će napustiti tretirane površine.

Prirodna sredstva neće ubiti gliste (Foto: Depositphotos/schankz)

Travnjak se može tretirati sa sredstvom bogatim željezom koje će istovremeno suzbiti i mahovinu. Osim toga, površinu treba prozračiti čime djelujemo na bolju drenažu i čitav niz drugih pozitivnih rezultata.

Ličinke kukaca

Brojne su vrste insekata čije ličinke uništavaju travnjake. One jedu korijenje trava i pojavljuju se smeđe mrlje na površini. Češće ih možemo pronaći na laganim, rastresitim tlima. Za razliku od kišnih glista, ličinke ikukaca su najaktivnije krajem proljeća i tijekom ljeta. Također, mogu nanijete velike štete uzgajanim kulturama.

Pojava ličinki majskog hrušta zna biti veoma neugodna. One mogu izazvati veliki obujam šteta. Vrlo često ih možemo naći u kompostnim gomilama.

Ličinke livadskih komaraca za ishranu koriste korijenje biljaka. Njihovo prisustvo ćemo prepoznati po pojavi žutih ili smeđih mrlja na površini, a biljke su slabe i lako se čupaju iz zemlje.

Redovnom obradom moguće je spriječiti polaganje jaja ovih insekata i njihovu brojnost. Istu ulogu ima i prozračivanje. Suzbijanje ličinki zahtijeva poznavanje vrste, životnog ciklusa i načina suzbijanja.


Tagovi

Održavanje travnjaka Gliste na travnjaku Štetnici na travnjaku Njega travnjaka Travnjak Gomilice zemlje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P