Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 25.12.2021. 07:30

Kako se uzgaja ljekoviti miloduh?

Od miloduha se pripremaju čajevi, tinkture, sirupi. Koristi se u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. U narodnoj se medicini koristi kao lijek protiv kašlja.

Foto: Depositphotos/MarinkaBuronka
  • 9.113
  • 131
  • 2

Miloduh (lat. Hyssopus officinalis) se od davnina koristi u narodnoj medicini. Poznat je pod različitim nazivima: izop, sipan, šipan, šipant, crkvenjak. Upotrebljava se kao sirovina za razne ljekovite čajeve, pripremu tinktura, kao začin i za proizvodnju eteričnog ulja.

Ova ljekovita biljka iz porodice Lamiaceae može se uzgajati na suhim, kamenitim i osunčanim lokacijama. To je grmovita biljka visine 60cm, maksimalno dotiže 80cm. Korijen je vrlo dobro razvijen, a prizemni dio grma odrveni i prekriven je brojnim listovima. Cijela biljka ima jako ugodan miris. Cvjetovi su plavo-ljubičasti, ružičasti, a mogu biti i bijeli. Gusto su poredani na vrhu stabljike u vidu klasa. Cvjeta od srpnja do kraja kolovoza. Plod je sitan, dug 2 do 3mm. Masa 1.000 zrna je oko 1g.

Kao rezultat selekcijskog rada stvorene su sorte koje se razlikuju po produktivnosti zelene mase, sadržaju eteričnih tvari, većoj proizvodnji sjemena.

Dobro podnosi sušu

Dobro raste na sunčanim lokacijama gdje je zemljište dobro drenirano, plodno i neutralne ili blago alkalne pH reakcije. Ne podnosi sjenu. Zahtjeva toplinu za svoj rast, ali pokazuje dobru izdržljivost na niske temperature tijekom zimovanja. Mlade biljčice i izdanci su osjetljiviji na negativne temperature.

Ne voli zabarena zemljišta. Zbog razvijenog korjenovog sustava dobro podnosi sušna razdoblja.

Sadnja miloduha

Radi se o višegodišnjoj kulturi. Na istoj parceli miloduh može ostati oko 20 godina. Treba napomenuti da su biljke najproduktivnije u nasadima starim od šeste do desete godine. Može se razmnožavati sjemenom iz rasadničke proizvodnje ili direktnom sjetvom, dijeljenjem grma, ukorjenjivanjem zelenih ili zrelih reznica. Najisplativija i najsigurnija je sadnja kvalitetnih sadnica dobijvenih iz reznica.

Prije sadnje je potrebno obaviti duboko oranje uz istovremenu gnojidbu, a zatim drljanje i ravnjanje. Sadnja se obavlja u lipnju ili listopadu u redove koji trebaju biti što ravniji zbog mehanizacije. Udaljenost sadnica u redu je 30cm, a dubina otvorenih redova (plitkih brazdi) je do 18cm. Najbolja je jesenska sadnja, jer biljke uđu u zimu ukorijenjene i prilagođene na novu sredinu. Međuredna udaljenost je do 50cm.

Tijekom vegetacije potrebno je redovno okopavanje i suzbijanje korovskih biljaka.

Berba i upotreba

Za dobivanje ulja bere se u fazi cvjetanja od srpnja do sredine kolovoza. Berba se može obavljati strojno i ručno.

Iz nadzemne cvjetne mase (cvjetova i listova) dobiva se ljekovito ulje žuto-zelene boje s jakom aromom kamfora i pomalo gorkog okusa. Ovo ulje djeluje protuupalno, epitelizirajuće, antispazmatično, baktericidno, smanjuje znojenje, stimulira apetit, upotrebljava se u kozmetičkoj industriji. U prehrambenoj industriji se koristi za aromatizaciju bombona, likera, kao začin jelima, sastojak salata, umaka, bezalkoholnih pića.

U narodnoj medicini se miloduh koristi kao lijek protiv kašlja, pomaže iskašljavanje kod problema s bronhitisom i drugim bolestima pluća, čisti krv.

Čaj se priprema od 4g cvjetnih vrhova sa listovima koji se preliju sa 2dl vrele vode. Čaj treba odstajati 10 minuta u poklopljenoj posudi, a zatim se procijedi i pije. Konzumiraju se dvije do tri šalice tijekom dana i to kada postoji sluz koju treba izbaciti iz dišnih organa.

Od ove se biljke pripremaju razne čajne mješavine, tinkture i sirupi. Osim toga, on je odlična medonosna biljka, a ima i dekorativnu vrijednost. 


Tagovi

Ljekovito bilje Miloduh Ljekoviti sipan Protiv kašlja Čaj Berba Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]