Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ruže
  • 20.06.2016. 15:00

Kako na prirodan način zaštititi ruže?

Ruža je kraljica dvorišta, ali i nju napadaju mnogi štetnici koji umanjuju ljepotu cvjetova i mogu dovesti do propadanja ruže. Kako ih suzbiti?

Foto: robert
  • 29.873
  • 304
  • 0

Ruža je kraljica dvorišta, ali i njoj prijete mnogi štetnici. Svake godine, ovisno vremenskim prilikama, pojavljuju se različiti štetnici na ruži i čine štete.

Od štetnika na ruži najčešće se susreću: lisne uši, crveni pauk, ružina osica uvijalica, ružina osa, cikade, dlakavi ružičar i mnoge druge štetočine.

Suzbijanje najčešćih štetnika

Lisne uši Aphidis

Lisne uši čine štete prilikom prehrane, što dovodi do deformacije mladih dijelova te njihovog sušenja. Ruža gubi na dekorativnosti, a smanjuje joj se i broj cvjetova. Uši mogu biti prijenosnici mnogih virusnih bolesti. Dugotrajan i jak napad može jako oštetiti biljku i dovesti do propadanja ruže. Imaju veći broj generacije tijekom perioda vegetacije, a najaktivnije su tijekom proljeća i ljeta.

Za suzbijanje lisnih ušiju mogu se koristiti pripravci od koprive, češnjaka, pepela, chili paprike.

Crveni pauk Tetranychus urticae

Crveni pauk je vrlo čest štetnik koja se pojavljuje tijekom toplog ljeta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalijevanjem biljke kako bi se smanjio napad crvenog pauka. Štete od crvenom pauka se manifestiraju kao male bijele mrljice na listovima i cvjetovima. Na donjoj strani lista može se primijetiti tanka paučina i mali pauci pod lupom. Listovi koje napadne crveni pauk gube boju, žute, suše se i opadaju.

U borbi protiv pauka mogu nam pomoći i razni biljni preparati npr. od češnjaka.

Ružina osica uvijalica Blennocampa pusilla

Ova osica čini štete na način da jaja polaže na rub lista, a izlegnute gusjenice uvijaju list dužinom glavnog lisnog živca. Po ovom oštećenju se i prepoznaje. Potrebno je ovako uvijene listove ukloniti i uništiti.

Ružina osa Arge pagana

Ružina osa je također čest štetnik na ružama. To je oko 10 mm dugačak kukac. Svoja jajašca odlaže u vršne izbojke i na taj način sprečava njihov razvoj i ne dolazi do cvjetanja. Iz jajašaca se izlegnu gusenice s crnim bradavicama, koje se hrane ružinim listovima.

Ružina štitasta uš Aulacaspis rosae

Štitasta uš izaziva kovrčanje listova ruže. Ovi listovi mijenjaju boju i otpadaju. Napadnute dijelove treba odsjeći i spaliti.

Cikade Edwardisiana rosae

Štete od cicada se prepoznaju po svijetlim točkastim oštećenjima na listovima. Cikade je lako primijetiti na biljci ruže. Kada se priđe biljkama cikade, u jatu napuštaju napadnutu biljku. Obično se nalaze na donjoj strani listova i sisaju sok. Pojavljuju se kada je ljeto suho i toplo. Jaja odlažu na kupine, maline, ruže.

Ose listarice Megachile

Kada vidite listove isječene sa urednim rezom, radi se o ovom štetniku. Odrezane dijelove ose koriste za formiranje gnijezda. Obično se ne vrši zaštita od ovih osa. Ukoliko se ruže uzgajaju za prodaju, mogu se zaštititi mrežama koje će spriječiti ose da dođu do listova.

Ose šiškarice Diplolepis rosae

Štete čine gusjenice. Osa odlaže jajašca u nerazvijene listove. Dolazi do deformacije i formiranja šišarke okruglog oblika i jarke boje. Ove šišarke treba odrezati, ukloniti i uništiti.

Dlakavi ružičar Tropinota hirta

Dlakavi ružičar je kukac koji se hrani na cvjetovima. Mogu se prikupljati postavljanjem plavih posuda ispunjenih vodom. Ove posude privlače ružičara i potrebno je redovno mijenjati vodu i pokupiti uhvaćene kukce.

Štete na ruži čine i nematode. Od godišnjeg doba, vremenskih uvjeta, razvojne faze ruže ovisi i pojava određene vrste i obujam šteta.

Prirodne mjere zaštite ruže od štetočina

Kod zaštite ruže treba dati prednost preventivnim mjerama i prirodnim metodama. Ruže redovno pregledati, uklanjati deformirane i oštećene dijelove. Oko ruža saditi kadifice da štite ruže od nematoda.

Koristiti pripravke od koprive i preslice koji povećavaju imunitet biljke i reguliraju brojnost štetnika.

Pripravak od koprive

Koristi se za tretiranje biljaka folijarno i za zalijevanje - kao gnojivo.

600g svježe stabljike koprive sa korijenom potopiti u 5l hladne vode. Nakon 24h procijediti. Dobiveni pripravak koristiti za kontrolu biljnih ušiju i preventivno protiv bolesti.

Ukoliko potopljenu koprivu ostavimo dva tjedna da fermentira i povremeno promiješamo dobit ćemo odlično gnojivo koje je potrebno procijediti i razblažiti sa vodom u odnosu 1:10. Ovim gnojivom zalijevati ruže kada intenzivno rastu.

U periodu masovne pojave lisnih ušiju može se koristiti otopina sapuna sa dodatkom ekstrakta kamilice.

Pripravak od preslice

Također, djelotvoran je i pripravak od preslice. Pripravak od koprive i preslice može se čuvati dva do tri dana. Preslica sadrži silicij, što povećava otpornost ruže na gljivične bolesti, posebno na pepelnicu i hrđu i daje zaštitu od napada štetnika.

Pripravak od preslice:

1kg svježe preslice potopiti u 10l vode tijekom dana, a nakon toka kuhati poklopljeno na slaboj vatri oko pola sata. Pustiti da se pripravak ohladi, procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:5 ili 1:10. Tretiranje je najbolje izvesti tijekom jutra kada je toplo i suho (kada se digne rosa).

Insekticid od nima (neem)

Ovaj insekticid se priprema kao otopina 0,5 do 1% ulja nima. Koncentracija zavisi od vrste štetočine i njegove brojnosti. Insekticid primijeniti rano ujutro ili navečer kada pčele ne lete. Sam preparat nije otrovan za pčele, ali one mogu stradati u direktnom kontaktu sa pripravkom.

Priprema insekticida od nima

Da bi pripremili insekticid uzeti: 1l tople vode, 5ml ulja nima i malo tekućeg sapuna. Prvo promiješati vodu sa tekućim deterdžentom i lagano dodati ulje nima, sve zajedno dobro protresti da se izmiješa. Insekticid se uvijek primjenjuje svježe pripremljen. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana.

Foto: robert102/Pixabay


Tagovi

Prirodni insekticid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]