Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krizantema
  • 18.09.2019. 10:30

Kako krizanteme sačuvati do proljeća

Krizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proljeće. No, krizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke.

Foto: Depositphotos/pavsie
  • 23.337
  • 210
  • 1

Cvijeće koje ukrašava vrtove do kasne jeseni su prekrasne krizanteme. Iako se kod nas najčešće doživljavaju kao cvijeće kojime se ukrašavaju grobovi, krizantema u ostatku svijeta nema takav status. Njome se ukrašavaju domovi, bilo u vazama kao rezano cvijeće, lončanicama ili okućnicama. 

Kako se bliži blagdan Svih Svetih, krizanteme, od minijaturnih do ogromnih, će preplaviti tržnice, trgovačke i vrtne centre. 

Krizantema - jesenska ruža ukras je i u hladnim danima

Sigurno se pitate, zašto taj raskošan grmić cvjetova od pahuljasto bijelih, preko nježno žutih, žarko narančastih do zagasito crvenih, ne posaditi u jesen u svoj vrt? 

Nemojte ni pokušavati. 

Krizantema se sadi u proljeće

Krizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proljeće. No, krizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke. One su tada u punom cvatu, a jednom kada je cvijet u punom cvatu, došao je do svog vrhunca, piše almanac.com. Zato uvijek kupujte krizanteme s pupićima jer će vam tada dulje trajati. 

Kada bi se krizanteme od kolovoza nadalje posadile u zemlju, u većini slučajeva ne bi preživjele zimu u područjima ni s jednoznamenkastim minusima. Razlog je taj što krizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvjetanja, energiju ne usmjeravaju ka korijenju što je važno za održavanje biljke preko zime, nego u cvijet. Zato ih je najbolje posaditi u proljeće. 

Sačuvajte ih do proljeća u pravim uvjetima

Što možete napraviti da biste ih sačuvali preko zime? Nakon što su ocvale, unesite ih na hladno (do 10°C) i tamno mjesto poput podruma i slične prostorije. Ne skidajte lišće ni cvjetove s biljke, a zemlju sve vrijeme držite vlažnom. 

Biljku van posadite na proljeće, nakon posljednjeg mraza

U slučaju da u vrtu već imate krizanteme, pripazite ako živite u području gdje se temperatura zimi redovito spušta ispod nule, jer krizanteme tada mogu smrznuti. Zato je bolje ne orezivati je prije zime, nego ostaviti lišće i stabljike koje će pomoći da krizantema preživi zimu. Svakako dodajte i 10 do 15 cm malča radi zaštite. 


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Sinonim: - | Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Tagovi

Uzgoj krizantema Krizantema Višegodišinja biljka Presađivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.