Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kamilice
  • 04.08.2022. 07:30

Kada i na kakvom zemljištu sijati kamilicu?

Zahtijeva osunčane lokacije. Ne treba je sijati po vjetrovitom danu.

Foto: Depositphotos/shcheglov
  • 2.408
  • 88
  • 0

KamilicaMatricaria chamomilla, je biljna vrsta koja je svoju primjenu našla u medicini, kozmetici, poljoprivredi, gastronomiji.

Razlikuju se dvije vrste, a obje imaju ljekovita svojstva. Njemačka je jednogodišnja, obilnije cvjeta i češće se uzgaja zbog proizvodnje čaja, dok je rimska višegodišnja, puzava, ima mirisnije cvjetove i odličan je prekrivač zemljišta.

Zahtijeva dosta sunca

Odlično uspijeva na osunčanim lokacijama gdje brzo raste i obilno cvjeta. U toplijem klimatu i tijekom godina s vrelim ljetima odgovarat će im polusjena zbog visokih temperatura u središnjem dijela dana. Odgovaraju joj različiti tipovi zemljišta, ali treba izbjegavati bogata, plodna i vapnenasta. Previše hraniva će intenzivirati rast i dovesti do neujednačenog cvjetanja. Optimalna pH rekcija zemlje se kreće od slabokisele do neutralne, od 5,6 do 7,5.

Može podnijeti visoke ljetne temperature, a optimalna je od 15,5 do 25ºC. Klija na 6ºC.

Ima sitno sjeme

Kod oranja i pripreme sjetvenog sloja bitno je da se što prije zatvori brazda kako bi se što bolje sačuvala vlaga u zemljištu. Ima vrlo sitno sjeme, a sjetvena norma se kreće od 5 do 6 kg/ha. Zadržava klijavost dvije do tri godine, a kada je u zemlji i do deset godina. Treba izbjegavati sjetvu po vjetrovitom vremenu.

Naime, sjetva se obavlja tijekom proljeća, odnosno u ožujku, i tijekom jeseni, krajem rujna i do kraja listopada. U optimalnim uvjetima niče već poslije pet dana, a najkasnije za 20 dana. Posijana u jesenskom roku vrlo dobro prezimljava. Na srednje kvalitetnim i bogatim zemljištima ne treba je gnojiti, jer će biti vrlo bujna.

Tko su deset najvećih hrvatskih proizvođača ljekovitog bilja?

Plodored ima veliki utjecaj na usjev i prinos cvjetova. Dužina vegetacije predusjeva diktirat će kvalitetu obrade zemljišta. Ne odgovaraju joj kasne kulture koje dugo ostaju na parceli, kao i one koje su oboljele od botritisa.

Njega usjeva

Kamilicu zaštitite od pojave bolesti i napada štetnika. Najčešće strada od pepelnice i botritisa. Lisne uši i tripsi su najčešće vrste štetnika koje u potpunosti mogu uništiti prinos. Tome treba pokloniti pažnju i pristupiti suzbijanju čim primijetimo njihove kolonije.

Veliki neprijatelj kamilice su i korovi, naročito na početku vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Kamilica Sjetva kamilice Njemačka kamilica Rimska kamilica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.