Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje hortenzija
  • 28.06.2018. 16:15

Jednostavno razmnožavanje hortenzije reznicama

Sredina leta je pravo vreme da uzmete reznice sa grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nisu potrebne posebna tehnika i oprema.

Foto: Pixabay/francesvcs
  • 33.313
  • 223
  • 0

Hortenzije su grmovi koji svojim cvetnim glavicama ulepšavaju dvorišta celo leto. Ovi ukrasni grmovi se lako razmnožavaju vegetativnim reznicama i za sledeću godinu možete imati spremne sadnice hortenizije koje ste sami uzgojili.

Razmnožavanje reznicama

Sredina leta je pravo vreme da uzmete reznice sa grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nisu potrebni posebna tehnika i oprema. Za uspešno razmnožavanje potrebni su vam:

  • reznica
  • makaze
  • prirodni biostimulator ili hormon za ukorenjavanje
  • saksija
  • supstrat
  • vrećica za prekrivanje.

Za razmnožavanje koristimo reznice sa dobro razvijenim pupoljcima u pazušcima listova. Prilikom formiranja ne koristiti najviši sprat para listova, jer su pupoljci tu najslabije razvijeni. Za formiranje reznice uzeti oko 15 cm grančice sa dva ili tri para listova gde su pupoljci dobro razvijeni.

Reznicu formirati na taj način da se ispod donjeg para lišća napravi blagi kosi rez, a listovi se potpuno uklone. Drugi par listova se skrati na pola veličine, a rez iznad listova je ravan. Ostavi se oko jedan centimetar stabla iznad gornjeg para listova. Pogledajte na fotografiji:

vf
Formiranje reznice

Upotreba prirodnih biostimulatora ili hormona rasta nije obavezna, ali će oni povećati uspešnost ukorenjavanja i uzgoja novih sadnica.

Napravite sami: biostimulatori rasta

Ovako pripremljenu reznicu posadimo u pripremljen supstrat pod uglom od 45°. Dubina sadnje je od dva do tri cebtimetra. Donji pupoljci bi trebalo da budu u zemlji, kako bi formirali novi koren.

Za supstrat možemo koristiti pesak, treset, supstrat za proizvodnju rasada, ali i običnu zemlju.

Ne preterivati sa vlaženjem

Posađenu reznicu poprskamo vodom i saksiju sa reznicama prekrijemo vrećicom ili plastičnom bocom. Na ovaj način će se sačuvati optimalna vlaga i svoriti mikroklima koja pogoduje ukorenjavanju reznice. Sobna temperatura, od 20°C do 25°C, je optimalna za ukorenjavanje. Temperatura tokom noći treba da je nešto manja. Redovno proveravati vlažnost supstrata. Ne treba preterivati sa vlaženjem zbog opasnosti od pojave truljenja.

Nako mesec dana reznica će na donjem delu da razvije novo korenje i tada reznice treba presaditi u pojedinačne saksije. Najbolje će rasti u senci.

Mlade biljčice treba redovno zalivati, čuvati da ne promrznu tokom zime i posaditi ih sledeće proleće na stalno mesto. Prilikom sadnje prikratite mladu biljku za 2/3 . To će omogućiti bolje ukorenjavanje i podstaći razgranjavanje.


Tagovi

Hortenzije Cvijeće Razmnožavanje Reznice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.