Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 12.04.2018. 18:00

Izvoz ljekovitog bilja u 2017. godini povećan za 25 posto

Održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja HGK.

Foto: Pixabay/szjeno09190
  • 502
  • 44
  • 0

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na 8.500 ha, od čega je 90 posto kamilica, rečeno je na sastanku Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja HGK, održanom u Županijskoj komori Virovitica.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim problemima u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini, s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja.

Izvezeno je 4.800 tona ljekovitog bilja

Izvoz se ljekovitog bilja u 2017. godini, u odnosu na posljednje tri godine, povećao za 25 posto i izvezeno je 4.800 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti od 18 milijuna eura, na zahtjevna svjetska tržišta kao što su Njemačka i Italija. 

Na području Virovitičko-podravske županije ljekovito bilje se proizvodi na više od 5.000 ha, od čega je 98 posto kamilica.

Odgovorna primjena zaštitnih sredstava

Članovi Grupacije apeliraju na sve proizvođače ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u vrijeme berbe kamilice, onako kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl.

Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na zdravlje ljudi i okoliš, kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse. Odgovorna primjena zaštitnih sredstava pridonosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Sastanak je održan pod predsjedanjem Tomislava Kurbanovića, a uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, prisustvovao mu je i tajnik Grupacije Dražen Miloloža, viši stručni suradnik Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Ljekovito bilje HGK Izvoz Kamilica Tomislav Kurbanović Dražen Miloloža


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]