Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni kaktus
  • 24.12.2015. 13:50

I Božić ima svoj kaktus

Ova biljka brazilskog podrijetla, odavno je dio božićnog dekora naših domova.

Foto: pixabay.com
  • 902
  • 36
  • 0

Mnogima od nas, domove u ovo blagdansko vrijeme krasi božićni kaktus (Schlumbergera truncata). Biljka je podrijetkom iz Brazila, gdje raste na planinama, pod krošnjama drveća i nikada nije izravno izložena suncu. No, svjetlost odnosno mrak vrlo su važni za ovu vrstu kaktusa, jer da bi se pojavili cvjetovi, biljci treba 13, a ponekad i više sati neprekidnog mraka.

U toj fazi, temperatura u prostoriji gdje je držimo, trebala bi biti između 13 i 21 stupnja. Upravo u razdoblju pupanja i cvatnje, božićni kaktus je najosjetljiviji i ne smije se premiještati, jer je vrlo vjerojatno da će mu svi pupovi i cvjetovi jednostavno otpasti.

Stoga, ne brinite, ako ste kupili ili dobili na dar ovu biljku punu pupova, a oni ubrzo ispadnu, jer će božićni kaktus slijedeće godine ponovno procvjetati. U fazi formiranja pupova biljku treba redovito zalijevati i prihranjivati gnojivima koja sadrže fosfor i kalij, jer će imati više cvjetova i bit će krupniji. Nakon završetka cvatnje, počinje mirovati i to razdoblje traje oko šest tjedana.

Prihranjivanje više nije potrebno, a i zalijevanje svedite na minimun. Želite li je presaditi, napravite to upravo tada. A na proljeće, kad dođu topliji dani, iznesite je i držite vani, no pazite da ne bude direktno izložena suncu.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Božićni kaktus Schlumbergera truncata Brazil Pupovi Cvjetovi Fosfor Kalij Presađivanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.