Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gemmoterapija
  • 25.06.2016. 15:00

Hrvatska Bogom dana za razvoj biljne medicine

Gemmoterapija je vrsta biljne medicine, a predstavlja liječenje mladicama, pupoljcima odnosno korijenjem grmlja, drveća te sjemenkama i sokom mladih biljaka. Službeno je priznata u Francuskoj, a na važnosti počinje dobivati i u drugim dijelovima svijeta od kojih prednjače Italija i Belgija.

  • 1.969
  • 244
  • 0

Biljke su se u ljekovite svrhe koristile od pamtivijeka, ponajprije u narodnoj medicini i to prije više od 10 tisuća godina. Njihovu ljekovitost opisivali su u svojoj farmakopeji Kinezi odnosno Indijci u glasovitoj tradicionalnoj Ayurvedskoj medicini, Sumerani i drugi drevni narodi. No, tek se u 19. stoljeću došlo do spoznaja kako iz biljaka izvući ljekovite tvari i učiniti ih šire dostupnima.

To više jer se ljekovito bilje pokazalo učinkovitim u liječenju i ublažavanju mnogih bolesti i stanja, poput astme, alergije, karcinoma, ekcema, hormonalnih poremećaja, migrene, artritisa, probavnih smetnji, depresije.

Ljekovite učinke imaju mladice, sok, pupoljci i korijenje drveća, grmlja, sjemenki.

Specifične ljekovite učinke po ljudski organizam imaju mladice odnosno pupoljci, kao i korijenje drveća i grmlja, sjemenke i sok mladih biljaka poznatih u načinu liječenja gemmoterapije. Riječ je o biljnoj medicini (Gemma - pupoljak, therapy - terapija ) službeno priznate u Francuskoj, koja se može definirati i kao stanična fito-embrio terapija koja drenažom stimulira i obnavlja stanice tkiva i organa, jer pupoljci biljnih mladica bilježe (specifične) blagotvorne učinke po ljudsko tijelo. Biljke sadrže široke palete prirodnih spojeva koje koriste za obavljanje važnih bioloških funkcija, obranu od napada kukaca, grabežljivaca, gljivica, ptica i sisavaca pa su tako korisne i u liječenju ljudi.

U proljeće s obnovom vitalne energije biljaka ljekoviti učinci najjači

U proljeće, kada priroda raste i buja odnosno kada se obnavlja i vitalna energija biljaka koje u ljudskoj kulturi predstavljaju i prve lijekove, učinci su najjači. U pučkoj medicini tako su kazuje povijest, nezamjenjive bile iglice od više vrsta bora, pupovi breze, brijesta, graba odnosno srebrnkaste lipe i drugih biljaka. Eterična ulja, tinkture, masti, sirupi samo su dio ljekovitih pripravaka biljaka od kojih se za ljudsko zdravlje danas primjenjuje čak 10 tisuća vrsta, a mnoge se još istražuju u ljekovite svrhe. Prema povijesnim zapisima od nekoliko tisuća godina prije naše ere u spisima prirodoslovca i liječnika staroga vijeka Dioskurida, bilježe se liječenja vojnika mladicama biljaka.

U redu gemmoterapijskih ljekovitosti biljaka uvelike su su bor, trešnja, bukva, breza, srebrnkasta lipa, vinova loza, glog, tamarika i dr.

Belgijski liječnik francuskog porijekla Paul Henry sa svojim je suradnicima biolozima i homeopatima šezdesetih godina prošlog stoljeća, prvi i službeno (za)počeo proučavati gemmoterapijski postupak i učinke biljne medicine koju njeni zagovornici smatraju sve značajnijom. U Italiji i Belgiji ona se uvelike prakticira, a u drugim dijelovima svijeta tek počinje zaživljavati. Dok tradicionalna herbalistika koristi različite dijelove biljaka u različitim fazama rasta, u gemmoterapiji najčešće se upotrebljavaju pupovi odnosno sjeme, rese i mlado korijenje. Tom se metodom"preuzetom" iz prirode mogu sprječavati tegobe krvožilnog, dišnog, koštanog sustava, hormonske (ne)ravnoteže, probavni problemi, ali i ojačavati imnunološki sustav.

Mladi pupovi biljaka bogati su mladenačkom energijom a sadrže sve genetske zapise potrebne za razvoj biljke.

Smatra se da su mladi pupovi biljaka bogati zdravom "mladenačkom" energijom jer sadrže sve genetske zapise i informacije potrebne za razvoj bilo kojeg dijela biljke. Ivan Lesinger ugledni homeopat, fitoterapeut, i predavač na medicinskom fakultetu na izvan nastavnim temama o biljkama kaže kako "gemmoterapija upravo u ljekovite svrhe iskorištava potencijalnu energiju biljaka i minerala". Branje pupova kaže on valja obaviti u vegetaciji biljke, a osim pupova tzv. svježe vegetacije koriste se i embrionalna tkiva mladih izdanaka korijena (žilica), koji zajedno nose snagu mladosti i rasta. U liječenju, biljne matične stanice imaju detoksikacijska i regenerativna svojstva, a mladi su pupovi tada najjače učinkovitosti i snage.

U njima je koncentrirano nemalo aktivnih sastojaka od minerala i enzima do antioksidanata, biljnih hormona, nukleinskih kiselina i drugih ljekovitih tvari. "Pup je glavni rezervoar snage stanica u kojem se nalazi i njegova embrionalna odnosno kemijska fotosintetska vrijednost. Zajedno su nositelji gena buduće biljke kao što je sjeme koje je samo srce centralnog latentnog merisistema", objašnjava Lesinger ističući kako je znanstveno dokazano da samo jedna stanica iz potonjeg može stvoriti novu biljku.

Mladice treba brati na osamljenim mjestima daleko od prometnica

Mladice valja brati na osamljenim mjestima i daleko od prometnica odnosno u ekološkom pojasu i predjelima koji čine konglomerat određenih sorti biljaka i drveća. Zbog bogatstva šumama i biljnim vrstama Hrvatska je Bogom dana zemlja za razvoj ove grane biljne medicine, smatra Lesinger. Ističe kako se "gemmoterapijski pripravak može sastojati od jedne ili više biljaka, ali one se obično ne miješaju već se uzima samo jedna vrsta macerata".

To su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u "biljnom" ulju, a najčešće je to ekstradjevičansko maslinovo ali može biti i neko brzoupijajuće. Od različith biljnih vrsta različita su i djelovanja macerata na pojedine bolesti organizma. Lesinger ističe kako takvih biljaka ima mnogo, a jedan od najpoznatijih macerata u upotrebi jest onaj od pupova cnog ribizla (alergija, peludna groznica, migrena) koji je sveobuhvatna biljka izvrsna u detoksikaciji organizma odnosno u slučaju oboljenja kod kojih treba djelovati kortizonski, tj. kod drenaže organizma.

Joha za probleme s rinitisom, ružmarin za žuč a kesten za varikozne vene i hemoroide

Joha je dobra kod tegoba s rinitisom, ružmarin kod problema sa žuči, dok je kesten blagotvoran kod varikoznih vena ali i hemoroida. Puno je biljaka čiji pupovi ljekovito djeluju na čovjekov organizam baš kao što je slučaj sa brusnicom (urinarni trakt), maslinom (kolesterol, hipertenzija), brijestom (ekcemi, akne), tamarikom (anemija) glogom (kardiovaskularni sustav). U redu ljekovitosti su bukva i (bubrezi), breza (mjehur), srebrnkasta lipa (nesanica, neuralgije) ali i drijen, limun, trešnja, vinova loza i dr. Kod respiratornih tegoba dobar je bor a smatra se kako već boravak u crnogoričnoj šumi pogoduje osobama s tegobama dišnog sustava zbog prirodnih eteričnih ulja crnogoričnih vrsta.

U borovim šumama eterična ulja crnogorice uništavaju mikroorganizme

Istraživanja su pokazala kako potonja nemalo uništavaju mikroorganizme pa su preporučljive šetnje po takvim zelenim oazama a poželjno je, ukoliko se može bor posaditi i u vrtu. Kada je o borovim iglicama riječ, njih treba koristiti i pripremati odmah po branju kako ne bi (iz)gubile svoja ljekovita svojstva (bogate su vitaminom C). Upravo su pupoljci bora blagotvorni kod bronhitisa, upale grla, kašlja ali i katara ždrijela, a vrhovi njegovih grančica spravljeni kao čaj korisni su za jačanje organizma.


Povezane biljne vrste

Kesten

Kesten

Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Gemmoterapija Biljna Medicina Liječenje Pupovi Korijenje Grmlje Hrvatska Paul Henry Proljeće Učinci Najjači Hrvatska Francuska Italija Probava Dišni Sustav Kesten Joha Ružmarin Srebrnkasta Lipa Breza Istraživanja Crni Ribizl


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]