Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće
  • 25.10.2018. 18:30

Hrizanteme, muškatle  i kamelije traže pomoć preko zime

Hrizanteme, muškatle i kamelije ne mogu same da prebrode zimu koja je pred vratima. Pravilnom negom i sigurnim utočištem, odužiće vam se sledećeg leta.

Foto: Magdalena Nenković
  • 2.026
  • 37
  • 0

Hrizanteme, muškatle  i kamelije ne mogu same da prebrode zimu koja je pred vratima. Pravilna nega i sigurno utočište uticaće na to da vam se oduže sledećeg leta. Evo šta je potrebno da primenite!

Hrizanteme mogu da cvetaju do kraja novembra

Hrizanteme će cvetati još neko vreme ove jeseni. Možda i do kraja novembra, ako vreme bude blagonaklono. Veoma su otporne, ali pre nego što stignu prvi mrazevi, treba im pomoći. Niko ne može  kalkuliše da li će zima biti  blaga ili oštra. Ako rizikujete i računate  da neće biti previše hladno, biljke možete ostaviti u zemlji. Potrebno je odstraniti precvetale cvetove, orezati je i na kraju prekriti najlonom.

Međutim, ako  zima bude hladna i sa jakim mrazevima, hrizanteme treba iz bašte presadite u sanduke ili žardinjere. Važno je napomenuti da prilikom presađivanja treba koristiti svežu zemlju. Tako zbrinute biljke treba smestiti u hladnu, ali svetlu prostoriju, u kojoj temperatura nije niža od pet niti viša od osam stepeni, uz povremeno zalivanje.

Kako da hrizanteme cvetaju i sledeće godine?

Prve žute hrizanteme posađene su u XVII veku i tada ih je botaničar Karl fon Line  nazvao "zlatni cvet". Dobila je status kraljice, bez obzira što je kasnije dobila mnoge varijetete oblika i boja. Ako ste ovu kraljicu sačuvali od hladne zime, u proleće će se  probuditi iz zimskog sna. Kada se vreme stabilizuje i prođe opasnost od prolećnih mrazeva, orežite suve grančice na dva do tri centimetra iznad zemlje i obavezno je pincirajte u aprilu ili maju.

Tanki i bledi izdanci kod muškatle, znak za uzbunu

Muškatle je već trebalo da sklonite sa terasa. One napolju neće preživeti zimu. To se radi kada temperatura padne na 10 do 15 stepeni. One tada ulaze u fazu mirovanja. Treba ukloniti sve cvetove i uvele i sveže, kako biljka ne bi uzaludno trošila energiju. Budite spremni na to da će listovi otpasti tokom zime, ali nemojte da vas to plaši. One koji su uveli, a nisu sami otpali, uklonite ručno. Kada dođe novembar muškatle skratite na oko 20 centimetara i smestite ih prostoriju u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Prostorija, podrazumeva se, treba da bude svetla. Biljke će propasti u tamnoj i toploj prostoriji, a to ćete prepoznati po tankim i bledim izdancima. Povremeno ih zalivajte, ali ne više od jednom u dve nedelje. Zimi nije potrebna nikakva prihrana.

U proleće ponovo orežite oko  20 odsto biljke muškatle. Posle dve ili tri nedelje presadite u novu zemlju i redovno zalivajte i prihranjujte kako bi vas obradovala sledeće sezone svojim cvetovima.

Kameliji treba ogrtač

Kamelija dobro podnosi hladnoću, ali, ukoliko hladan talas potraje duže, morate je zaštititi. Za saksijsku kameliju zima je težak period i mora se skloniti unutra. One koje su zasađene u bašti, mogu da prezime, ali samo ako su pravilno zaštićene. Dakle, one koje su u bašti, otporne su na mrazeve, pod uslovom da se zona korenovog sistema prekrije debelim slojem lišća. Ako je veoma hladno, a u isto vreme i sunčano, zimzeleni listovi i grane se isušuju i potamne. Zato ih treba saditi u senci ili  košnje pokriti platnom.

Umesto najlona pokrijte biljke agroplatnom

Podrazumeva se da to zaista bude platno, a nikako najlon, jer će kondenzovana voda dovesti do oštećenja na biljci. Preporučuje se agroplatno koje mora da nalegne kako bi izdržalo pritisak vetra i snega i istovremeno da  propušta dovoljno svetla i vazduha. Ovo platno štiti biljku od mraza. Prednost je što ne apsorbuje vodu, velike je propustljivosti, pa 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i biljka ispod njega normalno raste.


Tagovi

Hrizanteme Kamelija Muškatla Prezimljavanje Nega zimi Cveće Orezivanje Jaki mrazevi Žardinjere Zalivanje preko zime


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.